Mat på stormkök för barn (10 Tips på maträtter)

Är du ute på vandring eller tältar med ditt barn, är det viktigt att ha en plan för vad ni ska äta. Att laga mat på stormkök kan vara en utmaning ibland, men det behöver inte vara så svårt.

Med rätt recept och tips kan du enkelt laga maträtter som både du och dina barn kommer gilla.

I det här inlägget får du 10 tips på rätter att laga på ett friluftskök. Från enkla och snabba rätter till goda efterrätter.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

10 tips på maträtter på stormkök för barn

Att laga mat på stormkök kan vara både en rolig och spännande upplevelse för barnen. Och allt smakar ju extra gott ute.

Det finns många olika maträtter att laga på ett stormkök, allt från enkla pastarätter till rätter som kräver lite mer ingredienser och tid.

Här är 10 maträtter som passar bra att laga när ni är ute och som barn gillar. Vi ger dig även några goda efterrätter att göra i slutet av inlägget.

mat stormkök barn tragia campingkök

Trangia 25-4 UL GAS

  • Bästa stormköket för familjen
  • Non-stick
  • Gasbrännare
  • Lätt

Lunch

Här kommer 5 tips på lunchrätter som går enkel och snabbt att laga på ett stormkök.

1. Pasta med valnötter

Pasta med valnötter är en enkel och matig maträtt som passar bra att göra ute och som mätta små magar.

Du behöver pasta, 1 bit pecorino, valnötter, persilja, salt och peppar.

Börja med att koka upp pastan tills den är klar, häll av vattnet, smula ner pecorino, ha i krossade vallnötterna och persilja. Blanda runt allt och smaka av med salt och peppar. Enklare än så blir det inte!

2. Raggmunk med lingonsylt

Raggmunk är en klassiker och uppskattas oftast av barn, den är dessutom enkel att tillaga. Det enda du behöver är raggmunksmix som du blandar med vatten.

Stek smeten på varje sida i stekpannan i lite olja och servera med lingonsylt.

Tips! Vill du inte ta med dig en hel glasbuk med sylt kan du lägga över sylten i en platsburk istället. Det blir både lättare och tar mindre plats i packningen.

3. Kolbulle med lingonsylt

Kolbulle är också en rätt som är god och enkel att tillaga på ett stormkök. Lite matigare än raggmunk.

För att slippa kladd och klet när ni är ute är ett tips att göra kolbulle smeten hemma, häll sen över den i en pet-flaska. Dela också baconen hemma och lägg i en fryspåse eller i en plast burk.

Börja med att steka bacon så det blir knapriga, häll smeten över baconen och stek på båda sidor, servera med lingon sylt.

4. Ljummen korvsallad

Det här är en enkel och snabb lunch att slänga ihop när barnet börjar bli hungrig. Den är både smakrik och god.

Blanda bulgur med Varma Koppen- pulver (tomat- och basilikasoppa), häll över vatten och koka på svag värme. Stek salami och bland sen med bulguren.

5. Pizza

Pizza är alltid populärt hos barn och det går att göra på lite olika sätt på ett stormkök.

Tortillapizza: Ett enkelt sätt att göra pizza på stormkök är att använda tortillabröd. Bred ut tomatsås på tortillan och toppa med valfritt tillbehör. Stek pizzan på stormköket. Tips! Ta små tortillabröd det gör att du kan använda kastrullen som ett lock över och det blir som en ugn.

Calzone: Ett annat sätt att göra pizza på är att köpa en färdig pizzadeg som du delar i fyrkanter. Bred ut tomatsås, skinka och ost, vik ihop kanterna och nyp till i ändarna, stek sen på varje sida. Det blir en super god calzonepizza.

Bakad pizza: Du kan också baka din egen pizza med hjälp av en pizzamix, tänk på att ta en mix som du endast behöver tillsätta vatten i, sconesmix fungerar också bra.

Blanda mixen med vatten och knåda till fin deg. Baka ut degen med handen så den fyller stekpannan. Stek ena sida på svag värme i cirka 10 minuter. Vänd på degen och bred på tomatsås och topping. Placera en kastrull över pizzan så det blir som en ugn.

mat stormkök barn tragia campingkök

Trangia 25-4 UL GAS

  • Bästa stormköket för familjen
  • Non-stick
  • Gasbrännare
  • Lätt

Middag

Till middag vill man ofta ha något som är lite mer festligare än till lunch. Här tipsar vi om några enkla middagar att göra på stormköket som är riktgt goda och som uppskattas av både stora och små.

6. Tacos

Tacos kan aldrig bli fel och det behövs inte mycket för att få till en lyckad tacokväll ute med hjälp av stormköket och få ingredienser.

Eftersom det är svårt att få med sig färs utan att riskera att det blir dåligt är ett tips att använda vegetarisk färsmix.

Du behöver tortillabröd, vegetarisk färsmix, tacokrydda, riven parmesan och tacosås. Börja med att följa anvisningarna på färsmixen, blanda i tacokryddan, låt puttra en stund. Lägg sen färsen på tortillabrödet, strö över ost och tacosås, vik ihop brödet, ät och njut!

7. Pasta med ölkorv

Det här är en god och smakrik middag att göra på stormköket. Välj en mild ölkorv om du lagar till barn.

Börja med att koka pastan tills den blir klar och ställ åt sidan medan du skivar ölkorven och steker tillsammans med vitlök, lök och en röd paprika.

Häll sedan i korvblandningen med pastan och blanda i en pastasås (vi använder mascarpone & ruccola från Ica Selection). Rör runt ordentligt och smaka av med salt och peppar.

8. Kebab i pitabröd

Det här är enkelt, lyxigt och gott att göra ute och som uppskattas av hela familjen.

Det du behöver är pitabröd, ett paket med fruset och färdigkryddat kebabkött, salsasås, en burk guacamole, lök, gurka och tomat. Stek köttet och grov hacka grönsakerna. Varva sen kött med grönsaker och sås i pitabrödet.

9. Potatispesto med bacon och soltorkade tomater

Har ni varit aktiva under hela dagen och vill ha i er något snabbt men som ändå är smakrikt och salt. Då ska ni testa den här rätten. Du kan skiva upp baconen redan hemma och dela de soltorkade tomaterna i bitar.

Börja med att knaperstek bacon, blanda ihop pulvermoset och rör i en klick pesto. Servera pestomoset med bacon och soltorkade tomaterna.

10. Thaigryta med grön curry

Det här är en krämig, mättande och smakrik middag med lite hetta så dra ner lite på currypastan när du gör den här till barn.

Du behöver nudlar, minimajs, torkat kött, grön currypasta, kokosmjölk eller kokosmjölkspulver.

Börja med att koka nudlarna tillsammans med minimajs och lite salt. Häll av vattnet men spara lite om du använder koksmjölkspulver, blanda runt ordentligt, rör sen ner currypastan lite i taget så det inte blir för starkt. Sist har du ner strimlat torkat kött.

Frystorkad mat på stormkök

Om du bara vill ha det snabbaste och enklaste så bör du ta med dig några förpackningar goda frystorkade måltider. Du tillsätter bara vatten och äter ur förpackningen, ingen disk!

Det finns väldigt god frystorkad mat idag och även vegansk, vegetarisk och gluten- och laktosfri frystorkad mat.

Efterrätter

Efter maten är det alltid gott med något sött så och här kommer några bra tips på efterrätter du kan tillaga i ett stormkök.

Pannkakor med Nutella & frukt

Pannkakor med nutella och frukt är aldrig fel.

Köp en pannkakasmix som du blandar med vatten. Stek pannkakorna på varje sida i stormköket och servera med Nutella och hackad frukt. Banan och jordgubbar är gott på. Du kan också lyxa till det med sprutgrädde.

Stekta äpplen med kanel

En enkel efterrätt att göra på stormkök är att klyfta upp ett äpple och steka i smör eller olja. Strö över kanel och socker och låt det puttra ihop en stund i pannan.

Servera de stekta äppelbitarna med vaniljsås. Det här så gott och enkelt!

Här har du en JÄTTEGOD färdig pannkaksmix (Med äpple och kanel) som du bara blandar med vatten!

Stekt sockerkaka med jordgubbar

Ta med en färdig sockerkaka och skiva upp den. Stek skivorna i olja eller smör på varje sida så de får lite färg.

Grovhacka jordgubbarna eller de bär du har och blanda med limesaft, socker och mynta. Lägg sen jordgubbsröran på den stekta sockerkakan och njut.

Gino

En god och mycket enkel efterrätt är att göra Gino. Det är en efterrätt som ärr svår att misslyckas med och som gillas av både stora och små.

Du behöver endast kiwi, jordgubbar, banan och vitchoklad. Börja med dela frukten, lägg frukten i stekpannan och riv över massa vitchoklad. Ät den direkt som den är eller låt chokladen smälta lite.

Frystorkade efterrätter

Om du vill göra det enkelt för dig rekommenderar vi att packa med ett par goda frystorkade efterrätter i ryggsäcken.

Fördelen med frystorkade efterrätter är att de håller i flera år och de går snabbt och enkelt att tillaga. Dessutom äts de direkt ur förpackningen, så du slipper disk, vilket kan vara skönt vissa dagar.

Hoppas du fick lite tips på maträtter att laga på stormköket till nästa gång ni ger er ut på äventyr! 🙂

Lämna en kommentar