Efterrätter på Camping (När man tältar)

När du tältar är det inte alltid du har tillgång till kylskåp att förvara kylda varor i som oftast används i olika efterrätter.

Tältar du däremot på en camping brukar det finnas kylbox/kylskåp eller en minilivs att köpa färskvaror från som smör och mjölk.

I det här inlägget kommer vi ge tips på olika efterrätter som passar bra när du tältar. Efterrätter som behöver tillagas på stormkök, över öppen eld men också efterrätter som inte behöver kyl. Hoppas du ska hitta något du tycker om!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Efterrätter på stormkök

Tältar du på en camping och har tillgång till kyl eller minilivs kan du göra goda efterrätter på stormkök.

Går också bra att göra detta om du ska tälta fritt i en natt. Det som behöver var kylt är smör som du behöver för att steka i.

Annars kan du förbereda mycket innan. Alternativ till vaniljsås är att köpa mjölkfri vaniljsås den behöver inte stå svalt när den är oöppnade. Eller blanda marsanpulver med vatten går också bra. Vaniljsåsen blir då lite gulare och inte lika fyllig som med mjölk.

1. Bananquesedillas med Nutella & jordnötter

efterrätt på stomkök när du tältar
Krispig och god bananquesadilla som vi gjorde när vi tältade fritt i somras.

En efterrätt som inte har några ingredienser som behöver stå svalt är Bananquesadillas. Det är en god och frasig efterrätt som dessutom är enkel att gör på ett stormkök.

Passar bra om du vill ha en lyxigare efterrätt när du tältar fritt och inte har tillgång till kyl. Det enda du behöver göra är att bre tortillan med Nutella, lägg på skivad banan på ena halvan, hacka jordnötter strö över och vik ihop. Fritera sen i olja.

Det här behöver du: Tortilla, banan, salta jordnötter, Nutella och olja att steka i.

äppelpaj camping

Frystorkad Äppelpaj! (Apple Crumble)

En av våra absoluta favorit-efterrätter när det kommer till frystorkat! Smakar som äppelpaj, tillsätt bara varmt vatten!

2. Stekta äpplen med havregryn & vaniljsås

Ett god och enkel efterrätt på stormkök är att steka äppelbitar i kanel och socker tillsammans med havregryn. Havregrynen ger efterrätten crunch och smaken påminner om äppelpaj.

Havregrynen ger efterrätten crunch eftersom äpplen blir mjuka när de steks. Det enda som behöver vara kylt till den här efterrätten är mjölk som du gör vaniljsåsen på och smör att steka i.

Det här behöver du: Äpplen, kanel, socker, havregryn, smör och vaniljsås.

3. Blåbärspaj

Blåbärspaj är en av våra favorit efterrätter att göra på stormkök och du kan förbereda mycket innan genom att blanda alla torra ingredienser. Det enda som behöver vara kylt är smöret.

Är det bärsäsong är ett tips att plocka färska blåbär och använda i pajen. Du kan också blanda blåbär med lingon eller med skogshallon.

Det här behöver du: Socker, Havregryn, Vetemjöl, Smör, Blåbär, Potatismjöl och vaniljsås (marsanpulver).

4. Kanelbullar på stormkök

En populär efterrätt att göra på stormkök är kanelbullar av färdig pizzadeg. Super enkelt och smidigt men också väldigt gott.

Du behöver endast blanda ihop smör, socker och kanel (går att förbereda innan), bre ut över pizzadegen rulla ihop och dela. Stek sen i smör på varje sida.

Det här behöver du: Färdig pizzadeg, smör, kanel, socker och smör att steka i.

Tips! Du kan också köpa färdiga kanelbullar som är frysta och steka i smör på stormköket om du vill slippa kladd.

5. Pannkakor

Pannkakor är aldrig fel som efterrätt och passar utmärkt om du tältar utan tillgång till kyl. Men du behöver smör till stekning, är det första natten du gör pannkakor så klara sig smöret. Som topping kan du bre på Nutella.

Blanda pannkaksmixen med vatten och stek i smör. Hur mycket du ska ha står på förpackningen.

Här har du en JÄTTEGOD färdig pannkaksmix (Med äpple och kanel) som du bara blandar med vatten!

Det här behöver du: Pannkaksmix, vatten och smör att steka i.

Tips! Det finns även färdig pannkaksmix att köpa som är både gluten- och laktosfri från Yellow Flying Pancake & Friends. Med den behöver du inte tillsätta vatten och det är en smart förpackning du häller smeten ur.

Efterrätter över öppen eld

Tältar du och har tillgång till en eldplats eller om du är på en camping där det finns grillplatser kan du göra efterrätter över öppen eld.

De är både enkelt och gott. För att göra efterrätt över öppen eld behöver du sälla tillgång till kyl. Det enda du behöver är ved och tändstickor så du får eld.

Här tipsar vi om enkla efterrätter att göra över öppen eld när du tältar.

6. Gino (Grillad fruktsallad)

Hajkbanan i all ära men grillad fruktsallad med vit choklad är inte heller helt fel att göra över öppen eld. Det är både gott och enkelt att tillaga.

Börja med att forma ett foliepacket, skiva och dela på frukterna, lägg frukten i folie, riv över vit choklad (snåla inte). Lägg paketet på galler över den öppna elden. Tips! Vitchoklad kan du riva hemma.

Det här behöver du: Folie, banan, kiwi, jordgubbar och vitchoklad. Frukterna går också att variera efter smak.

7. Smores

grilla smorse när du tältar
Smores, enkel och så god efterrätt att göra när du tältar.

En superenkel efterrätt att göra över öppen eld är Smores.

Grilla marshmallows, lägg det sen på valfritt kex (vi använder digestivekex), på med en bit choklad och lägg på ytterligare ett kex, kläm ihop och njut!

Det här behöver du: Marshmallows, choklad och kex.

8. Hajkbanan (Banan med choklad)

En klassik efterrätt att göra över eld är hajkbanan som de flesta känner igen. Det passar också bra att göra när du tältar och inte har tillgång till kylskåp.

Börja med att göra ett snitt i en hel banan med skalet på, tryck sen ner choklad bitar i snittet och packa bananen sen i ett foliepaket. Lägg på galler över elden tills chokladen smält.

Lyxa till hajkbanan med olika fyllningar som mini marshmallows och hackade salta jordnötter eller strö kokosflan/flingor över.

Det här behöver du: Folie, banan, choklad.

Efterrätter som inte behöver tillagas

Ska du vara ute och tälta fritt i naturen flera nätter och vill ha efterrätter som klarar sig bra länge. Då ska du läsa våra efterrätts tips här under.

äppelpaj camping

Frystorkad Äppelpaj! (Tillsätt bara varmt vatten)

En av våra absoluta favorit-efterrätter när det kommer till frystorkat! Smakar som äppelpaj, tillsätt bara varmt vatten!

9. Banoffie pie

Vill du lyxa till det vid tältet med en söt och god efterrätt som inte kräver någon tillagning alls då ska du göra Banoffie pie.

Börja med att krossa kexen och skiva bananen. Varva sen banan, kex, grädde och dulce de leche. Avsluta med att riva över choklad eller hacka den i bitar. Sprutgrädde behöver inte stå svalt om förpackningen är oöppnad.

Det här behöver du: Digestivekex, banan, karamelliserad mjölk eller dulce de leche, sprutgrädde och mörk choklad.

10. Frystorkade efterrätter (Vandring)

Frystorkad efterrätt funkar alltid och passar bra om du ska vara ute och tälta när du exempelvis vandrar och behöver en lätt packning.

Frystorkat tar inte mycket plats och väger lite. Det enda som behöver tillsättas i de frystorkade efterrätterna är vatten.

Exempel på frystorkade efterrätter är:

  • Chokladmousse
  • Vaniljdessert
  • Lemon Cream
  • Rispudding med smak av vanilj
  • Fruktpudding

Gillade du artikeln? Missa inte vår artikel med tips på bra campingmat!

Lämna en kommentar