Förvara tält (3 saker att tänka på vid förvaring av tältet)

Att förvara tältet på rätt sätt är en förutsättning för att det ska hålla länge och inte börja mögla eller lukta illa.

Det viktigaste av allt är att du inte packar ner det fuktigt, det kräver att du låter det tork ordentligt. Och det är ju lätt om man bor i villa, men vi kommer gå igenom hur du lyckas med det även om du bor mindre.

Det viktigaste när du förvarar ett tält är att se till att det är rent och helt torrt innan du packar ner det. Det ska förvaras mörkt, torrt och svalt för att inte börja mögla eller ta skada.

Innan du förvarar ett tält ska det alltid sopas rent från skräp & vara torrt – vi berättar hur du gör det här nedanför.

Skippa delen om att sopa ur- och torka tältet och läs hur du förvarar tältet:

1. Skaka ur & rengör tältet

Det första du alltid ska göra innan förvaring av tältet är att skaka ur det från skräp. Att packa ihop ett tält med sand och barr sliter på tältduken och kan göra hål på den om du har otur.

Vi brukar alltid ha som vana att sopa ur allt skräp innan vi packar ihop det. Även när vi packar det i ryggsäcken för att bege oss till nästa tältplats.

Borsta och skaka ur tältet

För att få ur allt skräp ur tältet måste det vara uppfällt. Det enklaste är alltså alltid att borsta ur och skaka ut allt skräp innan du fäller ner tältet.

Plocka ur alla saker i tältet. Ta sedan En borste och borsta allt skräp mot utgången och borsta ut det.

Ett annat alternativ är att lossa innertältet från yttertältet i nederkant och skaka allt skräp mot utgången – och sen helt enkelt skaka ut det. Efter det stänger du myggnät och tältöppning direkt.

Blixtlåset

Om du har tältat på en strand eller annat sandigt ställe kan det sätta sig sand i blixtlåsen. Det enklaste sättet att få bort det är att borsta bort sanden när den är torr.

Du kan även ta en mikrofiberduk och dra längs blixtlåset så faller sanden av.

Borsta/torka av tältet

Om tältet är sandigt på utsidan så borstar du av det efter att du stängt alla öppningar. Om det är blött efter att det har regnat torkar du av utsidan för snabbare torktid.

Läs mer: Hur du rengör tältet

2. Låt tältet torka

Ofta blir tältet blött av kondens, speciellt under den kallare årstiden. Det bästa är att alltid låta tältet stå helt öppet och vädra ur efter att du har städat ur det och torkar av det.

Om det står i lätt vind och torrt väder brukar det torka väldigt snabbt. Du känner när du är torr och du kan börja packa ihop det.

Om du är ute på en vandring och bara går mellan lägerplatser så är det ingen fara att packa ihop tältet blött.

Om du däremot ska förvara det en längre tid, t.ex. i hemmet så måste du låta det torka helt! Annars kan du får problem med missfärgningar, mögel, dålig lukt och att materialet tar skada.

Torka tältet ute i naturen

Om du ska torka tältet medan du är ute på en vandring eller roadtrip gör du det enklast genom att låta det stå uppfällt.

Öppna upp alla tältdörrar och ventilation och torka ur. För snabbare torktid hjälper det om det blåser lite lätt. Även sol kommer skynda på torktiden.

OBS! Solens UV-ljus kommer på sikt bryta ner tältduken, dess vattenmotstånd etc. så låt inte tältet stå i onödan i solen.

Torka tältet hemma

Om du kommer hem med ett blött tält kommer du att bli tvungen att torka det i lägenheten eller villan.

Även om inte tältet är blött är det en bra idé att packa upp- och torka det eftersom det troligtvis kommer finnas lite kondensfukt kvar som du vill få bort innan förvaring.

Vi brukar torka tältet i lägenheten genom att:

  • Veckla ut- och lägga det på badrumsgolvet med lite golvvärme på
  • Hänga det över utemöblerna om det är torrt väder
  • Hänga upp det i hallen

Du kan även torka det i din villa genom att:

  • Hänga upp det i garaget. Om det inte är helt torrt använd en fläkt
  • Häng upp det på en tvätt-ställning, inne- eller ute
  • Om det bara är fuktigt, lägg det över en soffa

3. Rengör tältbågar & tälpinnar

Tältbågarna blir sällan smutsiga så länge du inte lägger de i sand eller på lerigt underlag. Det bästa är alltså att se till så att de inte blir smutsiga så slipper du rengöra dom.

Om du däremot tältar på en strand eller de blivit smutsiga på annat sätt bör du torka av dom för att inte riskera att sand åker in i kanalerna och sliter på tältduken. Eller att sanden åker in i tältbågarna – det kan göra att de elastiska linorna nöts sönder.

Ta bara en mikrofiberduk och dra bågarna genom hela vägen. Det får sand att lossna och torkar bort lera.

Footprint

Om du har en footprint skakar du av den och torkar eventuellt bort sand och jord. Vi brukar aldrig förvara footprinten med själva tältet eftersom den brukar vara rätt smutsig.

Dessutom är den rätt tät i tyget så du vill inte rulla den runt tältet om du förvarar det en längre tid eftersom det kan stänga in fukt.

Tältpinnar

Torka- eller borsta av tältpinnarna från jord och sand innan du packar ner dom. Det är lätt att sanden lägger sig på andra saker och skapar slitage – t.ex. tältduken. Speciellt om de packas tillsammans.

Förvara tält hemma

Hur du ska förvara ditt tält hemma finns det många åsikter om. Vissa säger att det går bra att förvara tältet i den vanligt tighta packpåsen medan vissa säger att det ska förvaras luftigt – och inte i packpåsen.

Vi skulle säga så här. Det viktigaste är att tältet är 100% torrt innan du packar ner det. Och att du förvarar det på en torr och luftig plats.

Om du känner dig orolig och vill vara på säkra sidan, förvara det i en stor meshpåse, tygsäck eller löst i en korg. Då kommer det kunna torka ur om det skulle vara lite fukt kvar.

Vi själva ser däremot till att låta vårat tält torka minst ett dygn innan vi packar ner det för längre tids förvaring. Och vi brukar förvara det i packpåsen – Hittills har vi aldrig fått problem.

Förvara i packpåsen

Om du ska förvara tältet en längre tid är det jätteviktigt att du låter det torka 100% först. Låt tältet ligga eller hänga utvecklat minst ett dygn innan du packar ner det i förvaringspåsen.

Packa aldrig tältet i en tightare påse än den som följde med. Vi brukar dessutom låta tältbågar och tältpinnar ligga i en separat påse vilket gör att det inte blir lika tight.

Dessutom slipper man risk för att tältpinnar eller tältbågar skadar tältduken genom att packa dom separat. På så sätt slipper du risk för skadar på tältduken som du måste laga.

Håll bara koll på allt och lägg det på samma ställe så du inte slarvar bort några delar.

Förvara tältet luftigt på en hylla (Om risk att det är lite fuktigt)

Fördelar:

  • Tar lite plats
  • Är färdigpackat till nästa gång du ska ut

Nackdelar:

  • Kräver att tältet är 100% torrt, annars kommer det att ta skada av att ligga packat så tight under längre tid
  • Kan se knöggligt ut första gången du sätter upp det efter förvaring
  • Du måste packa det mer noggrant

Förvara tältet i en stor meshpåse (Om risk för fukt)

Om du vill vara säker på att tältet inte tar skada, förvara det i en stor meshpåse. Typ en sån som dunsovsäckar förvaras i.

Du slipper tänka på att packa tältet så nog och det har en chans att torka även om det skulle vara lite fuktigt när du packar ihop det.

Vi vill dock säga att du alltid bör sträva efter att det ska vara helt torrt innan förvaring.

Fördelar:

  • Går snabbt och enkelt att packa ihop, inte så noggrant
  • Är luftigt, har en chans att andas och bli av med eventuell fukt

Nackdelar:

  • Tar stor plats
  • Finns risk att tältet skada – fastnar i saker om det inte förvaras undangömt
  • Ej färdigpackat när du ska ut och tälta nästa gång

I en stor öppen kartong eller en vanlig blå Ikeapåse

En enklare variant till en stor meshpåse är en vanlig flyttkartong eller blå Ikeapåse. Lägg tältet helt enkelt i påsen – luftigt.

Ställ sen påsen/ kartongen på ett luftigt och välventilerat ställe. Fördelen är att det är enkelt och låter tältet andas.

Det här sättet har ungefär samma för- och nackdelar som att förvara tältet i en meshpåse.

Förvara tält i ryggsäcken

Om du vandrar kommer du att behöva förvara ditt tält i en ryggsäck. Antingen har du tältet, tältbågarna och tältpinnarna i tältets förvaringsväska tillsammans eller så separerar du dom och lägger på olika ställen i ryggsäcken.

Två vanliga sätt att ha tältet i ryggsäcken på är:

  • Allt i tältpåsen – Du packar ihop tältet på samma sätt som det kom när du köpte det. Sen förvara du det antingen i ryggsäcken eller spänner fast det på utsidan av ryggsäcken. Vanligast är att ha det under topplocket eller fastsatt i remmarna under bottenfacket.
  • Bara tältet i tältpåsen – Du förvara bara tältet i tältpåsen och har de vassa sakerna – tältbågar och tältpinnar separat. Packa tältbågar och tältpinnar i sidofacken på ryggsäcken och tältet i- eller utanpå ryggsäcken.

Om det regnar (Tältet är blött)

Om du är ute och tältar i regnet kommer tältet att bli blött. Om du sen packar ner det i ryggsäcken blir resten av din packning blöt.

En lösning på det är att packa yttertältet separat och ha den på utsidan av ryggsäcken. Innertältet packar du i ryggsäcken eftersom det är torrt.

En annan lösning är att ha sakerna i drybags. Då skiljer du dina torra kläder från det blöta tältet och kan på så sätt ha ett blött tält i ryggsäcken utan att övrig packning blir blöt.

Förvara tält i bil

Om du har bilen med dig, vanligt vid om du t.ex. campar på en campingplats, kommer du ha mer utrymme.

Det gör att om tältet blir blött kan du separera det lättare från övrig packning och du behöver inte tänka på att packa det så litet som vid vandring.

Förvara blött tält i bil

Om vi ska åka vidare med bilen efter att vi campat en regnig natt brukar vi lägga tältet luftigt i antingen takboxen eller i bagageutrymmet.

Det gör att det kan torka utan att det blir fuktigt inne i bilen.

Ha tältet i bagageluckan

Bagagelucka är bra plats att ha tältet på eftersom det är rymligt. Dessutom är det perfekt ställe om det är blött.

Du kan antingen ha tältet i packpåsen eller lägga ut det löst och låta det torka utan att det blir blött inne i bilen.

Ha det i takboxen

Takboxen ger massa extra utrymme för packning. Vi brukar lägga ut en filt som vi lägger tältet på om det är blött. Vid varma och torra dagar hinner oftast tältet torka innan vi kommer fram till nästacampingplats.

Dålig lukt (tält)

Om ditt tält börjar lukta dåligt beror det oftast på att du har förvarat det fuktigt. När du packar ihop det fuktigt kan det börja mögla, få missfärgningar och börja lukta.

Oftast luktar det ”gammal fuktig sommarstuga eller fuktiga kläder”. Det är svårt att få bort lukten om tältet väl börjar lukta, så vårat bästa tips är helt enkelt att aldrig packa ner det blött eller fuktigt.

Du kan tvätta tältet i vatten och impregnera om det, men det är inget du bör göra om det absolut inte behövs och något vi själva gör allt för att undvika.

Lämna en kommentar