Laga tältduk (Laga en reva snabbt med de här tipsen)

Att laga en reva i en tältduk kan verka som en krånglig grej, men med rätt verktyg och teknik är det faktiskt ganska enkelt. I den här artikeln kommer vi att gå igenom steg för steg hur man lagar en tältduk på ett säkert och enkelt sätt.

Genom att de här enkla stegen, kan du förlänga livslängden på din tältduk och använda tältet som vanligt även om du fått en reva.

För att laga en reva i tältduken behöver du först rengöra området runt revan, klippa till en bit av lagningstejp, placera tejpen över revan och sedan pressa tejpen på plats. Se till att tejpen täcker hela revan och att den sitter fast ordentligt.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Vad som behövs för att laga en tältduk:

Steg 1:

Det är viktigt att rengöra området runt revan noggrant innan du börjar laga revan. Använd en ren trasa och lite rengöringsmedel (t.ex. alkohol eller tvål och vatten) för att avlägsna eventuellt smuts, fett eller olja från ytan.

Det kommer att säkerställa att tejpen sitter fast ordentligt och ger en stark och hållbar lagning.

Steg 2:

Klipp till en bit lagningstejp. Mät revans storlek och klipp sedan till en som är tillräckligt stor för att täcka hela revan med några extra centimeter runt omkring. Det ger en extra stark lagning och ser till att revan inte går upp igen. Runda kanterna på tejpen så sitter den bättre.

Steg 3:

Placera tejpen över revan. Ta bort skyddsfilmen på baksidan av lagningstejpen och placera tejpen försiktigt över revan. Se till att tejpen täcker hela revan och att den går ett par centimeter utanför revan åt varje håll.

Steg 4:

Placera det skadade området på ett plant underlag och gnugga hårt över revan så att tejpen får upp lite värme, det gör att tejpen fäster bättre i tältduken.

Steg 5:

Efter att du har applicerat tejpen på revan, kontrollera att den sitter ordentligt. Se till att tejpen är slät och att det inte finns några veck eller bubblor under ytan. Om tejpen inte sitter ordentligt kan den släppa eller så kan sand och smuts fastna i tejpen.

Steg 6:

Klart! Nu är ditt tält färdigt att användas igen! Om du har en stor reva kan du behöva tejpa den på båda sidorna för en starkare lagning.

Vanliga misstag när man lagar en tältduk

Det finns några vanliga misstag när man lagar en reva i tältet och har du otur kan du göra skadan värre om du gör fel.

Dålig rengöring

En vanlig misstag är att inte rengöra området runt revan ordentligt innan man applicerar lagningstejpen.

Detta kan leda till att tejpen inte fäster ordentligt på tältduken och att tejpen släpper efter ett tag. Det riskerar inte bara att lagningen går upp och revan blir större, det finns dessutom risk att sant och smuts fastnar i tejpen och sliter på tältduken.

För liten bit lagningstejp & glömmer runda av kanterna

Ett annat vanlig misstag är att inte använda en för liten bit lagningstejp eller att inte runda kanterna på tejpen.

Det är viktigt att tejpen täcker hela revan och att det finns tillräckligt med utrymme runt skadan för att tejpen ska få tillräckligt med fäste och hålla i hårda vindar. Om du inte rundar kanterna kan de lättare flikas upp och det gör att tejpen släpper med tiden.

OBS! Välj en bra tejp! Vi rekommenderar Outdoor Tapes Extreme Repair Tape som du kan färgmatcha med ditt tält.

Gnuggar inte fast tejpen ordentligt

Det sista vanligaste misstaget är att inte gnugga fast lagningstejpen tillräckligt. Det bästa är att lägga tältduken på ett plant underlag och gnugga snabbt och länge på tejpen så att den blir varm. Tejpen kommer då att fästa mycket bättre i tältduken och hålla mycket bättre.

laga en reva i tältet

Undvik att tältduken går sönder i framtiden

Om du tar hand om ditt tält kommer tältduken hålla bättre och tältet kan användas vid fler tillfällen. Här är några tips och saker att tänka på för att förlänga livslängden på tältduken och undvika framtida skador:

  1. Förvara tältet på rätt sätt: När du inte använder ditt tält, se till att du förvarar tältet på rätt sätt. Förvara tältet torrt, svalt och på en ren plats. Se också till att tältet är ordentligt ihopvikt och att det förvaras skyddat från slitage.
  2. Rengör tältduken regelbundet: Att hålla tältduken ren och torr är viktigt för att förlänga livslängden på tältet. Tältduken bör alltid borstas av och torkas av om den är blöt efter varje användning. Borsta ut tältet från barr och smuts och torka av det från kondens och regnvatten. Låt det gärna torka innan du packar ner det.
  3. Använd ett footprint för att skydda tältgolvet: Om du planerar att campa på en plats där marken är hård, med mycket barr och kottar eller ojämn, kan det vara en bra idé att ha ett footprint under tältet för extra skydd. Det hjälper till att minska risken för att stenar eller andra föremål skadar tältduken.
  4. Undvik att placera tältet under träd: Det kan verka som en bra plats att sätta upp tältet under ett träd för skugga eller skydd mot regn, men det kan också vara risk för att grenar och kvistar faller ner på tältet och skadar duken. Undvik därför att placera tältet under träd om du blåser eller om det finns risk att kvistar faller ner.
  5. Använd tältpinnar: När du sätter upp tältet, se till att du använder tältpinnarna, de finns av en anledning, för att stabilisera och hålla tältets form. Tältpinnarna hjälper till att fördela vikten jämnt över tältduken och undviker att det blir spänning på något specifikt område, speciellt om du tältar i hårda vindar. Detta minskar risken för skador på tältet och tältduken.

Genom att följa de här enkla tipsen kan du förlänga livslängden på tältduken och minska risken för skador, så att du slipper laga tältet i framtiden!

Sammanfattning:

Att laga en reva i en tältduk är enkelt och kan t.om. göras ute i naturen om du har rätt grejer med dig.

Därför rekommenderar vi alltid att du har ett lagningskit med dig ut, det tar lite plats och kan rädda en hel tälttur som annars hade fått avbrytas. Ofta följer det lagningskit till tältet när man köper det, annars finns det bra lagningstejp att köpa, vi rekommenderar Outdoor Tapes Extreme Repair Tape som finns i olika färger för att matcha ditt tält.

När du lagar tältduken ska du först rengöra området runt revan och klippa till lagningstejpen. Placera tejpen, gnugga fast den på revan och se till att den sitter ordentligt på tältduken.

Lämna en kommentar