Tälta i Dalarna (17 fina tältplatser & campingar)

I Dalarna bjuds du vackra fjäll, djupa skogar och lugna sjöar. Oavsett vart du väljer att tälta kommer du hitta en lugn och mysig plats att vara på. Det finns gott om plats för att tälta fritt i Dalarna.

Många platser är lättillgängliga med bil om du inte vill vandra till en tältplats. Vill du ha lite mer bekvämlighet finns även en del campingar att tälta på i Dalarna.

Vill du veta mer om bra platser att fricampa på samt grymma campingar att tälta på i Dalarna ska du fortsätta läsa inlägget.

Tälta fritt i Dalarna (Fricampa)

tälta fritt i naturen Dalarna

Att hitta en bra tältplats i Dalarna är inte svårt. Det finns mycket plats att välja på. Vissa ligger i fjällområden medan andra platser ligger vid en älv eller sjö. Du kan även nå många fina platser direkt från bilvägen.

Runt om i Dalarna finns slagbodar (vindskydd) uppställda där det ibland finns dass och eldplats. Där går det också bra att tälta i närheten av dom.

Precis som resten av Sverige gäller allemansrätten här. Särskilda regler kan gälla i vissa naturreservat och naturområden. Kom ihåg att inte störa och förstöra! Välj alltid tålig mark att slå upp tältet på och ta alltid med ditt skräp hem.

Här listar vi några fina platser att tälta på i Dalarna. Självklart finns det mycket mer ställen att tälta på än de vi nämner här under.

Tälta i Dalarna

1. Grövelsjön

bra tältplats grövelsjön i dalarna
Fin utsikt över Grövelsjön och fjällen. Här finns flera bra platser att tälta på.

Grövelsjön ligger i norra Dalarna inte långt från Idre och gränsar till Norge. Här får du tälta i en vacker fjällvärld med magiska fjällandskap. Det är tillåtet att tälta fritt då allemansrätten gäller om inget annat anges på platsen. Men ta hänsyn till renskötsel.

Det finns många olika platser att välja på, många sjöar och fjällbäckar att tälta vid och bra underlag och ytor. Även bra tältplatser både nära fjällstationen och flera kilometer bort.

Tänk på! Ska du tälta i Grövelsjön på sommaren är det mycket mygg och vädret kan variera snabbt i fjällen så du är beredd på det.

Tips på tältplatser vid Grövelsjön:

  • Fosksjöarna – 9km nordost från Grövelsjöns fjällstationen ligger den här sjön, precis nedanför Storvätteshågna. Här finns en udde som går ut i sjön, magisk att tälta på när det är vindstilla och fint väder. Vid sämre väder och mycket blåst skulle vi undvika just den här platsen.
  • Grövelsjöns södra strand – Vill du tälta nära fjällstationen kan du göra det vid den södra stranden. Där finns även ett vindskydd och toalett.
  • Gå upp en bit på Jacobshöjden – Efter några kilometers vandring från fjällstationen precis vid trädgränsen finns också bra ytor att tälta på längs fjällbäckar om du inte vi ha långt att gå.

2. Sälen

Precis som i Grövelsjön kan du även tälta fritt i Sälen. Här bjuds du också på stora fjällandskap som är svåra att tröttna på. Du kan i princip tälta vart du vill men inte nära stugor och bostäder. Ta även hänsyn till renskötsel och ta alltid med ditt skräp hem.

Längs med vandringslederna är det lättast att hitta tältplatser, följ en led och gå sedan en bit bort från leden för att få lite avskildhet. Även om du inte vill vandrar tar du dig lättare ut på fjället genom att följa en led.

Leder du kan följa i Sälen är exempel Södra Kungsleden, Lindvallen – Hundfjället och Högfjället – Östfjällstugan.

Tänk på! Att tälta mitt uppe på ett kalfjäll kan bli blåsigt, vi rekommenderar att tälta lite nedanför isfall och hitta lä någonstans som skydda om det blåser mycket eller är dåligt väder.

3. Idre

På vägen till Idre kommer du åka längs Österdalälven där flera rastplatser med bra tältytor finns. Där finns bänkar, bord och på vissa ställen även dass. Bra badmöjligheter finns också.

Närmare Idre går älven över till Idresjön och där kan du också hitta små uddar att tälta på som ligger vid små sandstränder.

Super mysigt och du kan ta bilen nästan ända ner. Även om det ligger nära vägen känns platserna lugna.

4. Fulufjällets Nationalpark

tälta i fulufjällets nationalpark
Fulufjällets Nationalpark

Sugen på att både besöka och övernatta i Fulufjällets Nationalpark? Då tycker vi du ska göra det. I Fulufjällets nationalpark är det tillåtet att tälta fritt i zon 1, 2 och 3.

I zon 4 är det tältförbud och det är området kring Njupeskär, Brottbäcksstugan och Gäljån.

OBS! Var rädda om naturen och ta alltid med ditt skräp från nationalparken och tälta på tålig mark så du inte skadar naturen.

5. Älvdalen

Ett fint ställe att tälta på i närheten av Älvdalen är vid Vansjön som ligger i Lövnäs mellan Älvdalen och Särna.

Ett annat bra ställe att tälta på är mellan Älvdalen och Trängsel längs med älven är det fint att slå upp ett tält för övernattning.

Missa inte! Gör ett besök till Stops vattenfall, passa på att ta ett bad nedanför vattenfallet.

6. Gyllbergen (Borlänge)

Gyllbergen är Borlänges största naturreservat och ligger lite utanför Borlänge. Här är det tillåtet att tälta fritt. Naturen påminner om vildmarken och du kan hitta bra tältplatser lite längre in i reservatet där det även är mindre folk.

En del sjöar finns men just runt dessa kan marken vara blöt, ett tips är att tälta en bit ifrån. Underlaget är mjukt ris. I naturreservatet finns även en del övernattningsstugor och vindskydd med eldplatser.

OBS! Tar du med hund måste den vara kopplad.

7. Dejstolen i Runn (Falun)

I Falun finns flera ställen att tälta fritt på i skog och vid olika sjöar. Men vi tänkte tipsa om en ö som ligger i den norra delen av Runn.

För att ta sig hit behöver du ha egen båt eller padda kanot eller kajak. Båthamnen i Källviken är närmast att utgå från.

Dejstolen är ett naturreservat som det är tillåtet att tälta på. Här finns vindskydd, rast- och eldplats utplacerat intill vattnet. Här kan du även tälta i närheten .

Njuta av sköna bad och fina solnedgångar från lägerplatsen. Ved finns på plats om du vill elda eller grilla. OBS! Du får endast elda på anvisad plats.

Tälta på camping i Dalarna

tälta på en camping i dalarna

Vill du stanna på en och samma plats längre än 2-3 dagar? Då ska du välja att tälta på en camping i stället för att fricampa i Dalarna.

På en camping har du också bekvämligheter som servicehus där finns dusch, toalett och kök men också mycket annat. Utbudet variera från olika campingar.

Campingarna vi tagit upp i inlägget har tältområden och de ligger bra till. Vissa är lite lugnare än andra som är lite större campingar. Ofta är det drop-in på tältplatser min på vissa ställen behöver du boka plats innan ditt besök.

Camping med tältplats i Dalarna

8. Sjöstugan Grövelsjön

Nedanför Grövelsjöns Fjällstation intill Grövelsjön ligger Sjöstugan som är en camping där du kan tälta. Här finns två mindre tältområden och du har tillgång till deras servicehus med dusch, toalett och kök.

Det är ett perfekt ställe att tälta på och ha som utgångspunkt om du ska göra dagsvandringar på fjället.

På campingen finns butik, vedeldad bast, restaurang och café med fullständiga rättigheter och grillplatser. Här kan du också hyra kanot, kajak och båt.

OBS! Eftersom det är en mindre camping som inte har alltför mycket plats behöver du kontakta Sjöstugan för att boka antingen via mail eller telefon.

9. Näsets Camping (Idre)

tälta på camping i idre
I Idre finns stor chans att du stöter på renar. Kolla gärna på dom men på avstånd.

Näsets camping ligger vid Idresjön centralt i Idre by. Här har du nära till affärer, restauranger och pub.

Bra tältytor med nära till bad har du här. Om bokning krävs innan vet vi inte utan det bästa är att kontakta campingen via mail eller telefon innan ankomst och kolla.

På campingen finns det servicehus, tvättstuga, kiosk och vedeldad bastu att hyra. Du kan även hyra fiskespö, kanot och SUP här.

10. Kläppens Camping (Sälen)

På Kläppens camping finns ett tältområde som ligger nära badplatsen, utomhuspoolen och en eldplats.

Från campingen har du gångavstånd till Kläppens ICA butik och på campingområdet finns förutom servicehus även minigolf, kiosk och utomhuspool.

Du kan själv välja drop-in eller om du vill boka tältplats innan. Vi skulle rekommendera att förboka en plats speciellt under högsäsongen även om det inte är några problem att få en plats på drop-in. Du får lite större chans att få en bra tältplats om du bokar innan.

11. First Camp Orsa

På First Camp i Orsa finns stora och bra gräsytor att tälta på som ligger bland tallar och nära badstranden.

Du kan välja att tälta med eller utan el. Önskar du tältplats med el behöver du boka plats innan, det gör du enkelt på First Camp Orsa hemsida. Utan el är drop-in.

Det är en stor camping och du har det mesta för att stanna en längre tid om du vill. Här finns sju servicehus, bastu, kiosk, butik, äventyrsgolf, poolområde, tennisplan och restaurang. Du kan också hyra kanot och trampbåtar här.

12. Tällbergs Camping

tälta vid siljan
Sommarkväll vid Siljan.

En dalaidyll är utan tvekan Tällberg. Tällbergs camping ligger precis vid Siljan och en fin badplats, vi har själva tältat här en sommar och kan varmt rekommendera campingen.

Det är bra ytor att tälta på och nära vattnet. Från campingen har du fina promenadstråk i byn och nära till fik och restauranger.

Campingen här är ett perfekt ställe om du vill ha lugn och ro och njuta av charmiga Tällberg.

13. Camping Enåbadet (Rättvik)

En annan camping som ligger intill Siljan är camping Enåbadet. Det är en stor camping med mer folk och rörelse än vad det är på Tällbergs camping. Men här har du allt du behöver på ett och samma ställe.

Här kan du tälta med eller utan el. Bokar gör du på camping Enåbadets hemsida. Trots stor camping är den charmig med Enån som slingrar sig igenom området och du har inte långt till centrala Rättvik.

Förutom servicehus har du tillgång till minigolf, pool, lekplats och höghöjdsbana. På campingen finns även ett mysigt trädgårdscafé med anor från 1600-talet som är värt ett besök.

14. Leksand Strands Camping

Leksand strands camping är även det en camping som ligger vackert vid Siljan men också nära Leksand Sommarland. Här finns allt du behöver som restaurang, utomhuspool, grillplatser, badplats och butik.

Tältplatserna ligger på en höjd med utsikt över Siljan. Det är gräsytor och tallskog där du tältar. Du kan välja att tälta med eller utan el. Tältplats med el behöver du boka innan medan platser utan har drop-in.

Tänk på! Under sommaren är det mycket folk så även om det är drop-in är det bra att komma tidigt på dagen så har du större chans att välja tältplats. Bilen får du ställa intill tältet.

15. Malungs Camping

Malungs camping ligger längs med Västerdalälven. Här har du nära till både natur, butik och restauranger. Från campingen når du både vandring- och cykelleder, bad och fiske.

Förutom servicehus med dusch, toalett och kök finns även, bastu, uppvärmd pool, minigolf och TV-rum.

OBS! Bokning krävs innan. Boka kan du göra via deras hemsida eller så kan du ringa eller maila campingen. Tänk på! Under Dansbandsveckan är det mycket folk och fullt på campingen. Ska du tälta här då är det bra om du är ute i god tid med bokningen.

16. Camping Lugnet (Falun)

På Lugnets camping har du nära till naturområden och flera aktiviteter som bland annat bad, cykel- och vandringsleder.

Tältområde ligger nära ett av servicehusen vilket är skönt. Bokning krävs för tältplats och det gör du på Camping Lugnets hemsida.

På campingen finns 3 servicehus, bastu tunna, grillplats, butik, minigolf och lekplats. Du kan också beställa frukostpåse från receptionen dagen innan och äta vid tältet.

17. Mellsta Camping (Borlänge)

Ska du tälta på en camping i Borlänge är den bästa Mellstas camping som ligger lite utanför Borlänge. Här har du utsikt över vackra Dalaälven som slingrar sig förbi.

Det är en liten och enkel camping som har nära till motionsspår på andra sidan campingområdet, ett servicehus finns, minigolf och en servering som serverar både fika och mat.

Från campingen är det inte långt in till centrala Borlänge med bil. Vi vet inte riktigt om bokning krävs för tält, det bästa är att ringa campingen innan din ankomst.

Lämna en kommentar