Tälta i Åre (14 fina tältplatser & campingar)

Är det något ställe vi tältat mycket på så är det i Åre och området runt omkring. Här finns det gott om plats att tälta fritt på och du bjuds på magiska landskap, vackra fjällvyer och lugn.

Tälta vid en fjällsjö, dal eller på en topp. Det finns mycket alternativ att välja på när du är i Åre. De bästa platserna hittar du när du fricampar men det finns också bra campingar om du vill ha det bekvämare.

I det här inlägget kommer vi ge våra bästa tips på platser att tälta på i Åre men också vilka campingar som finns i området.

Tälta fritt i Åre (Fricampa)

tälta fritt i åre

Att tälta fritt i Åre är något vi rekommenderar. Du kommer åt naturen på ett helt annat sätt och du kan hitta dina egna favoritställen.

I Årefjällen finns stora ytor att tälta på men tänk på att inte tälta nära renar. I vissa områden kan det vara tältförbud som vid Blanktjärn så ha koll på skyltar.

Det finns många fjällbäckar att hämta vatten från om du tältar på fjället vilket gör att du slipper bära med mycket vatten.

Här under tipsar vi om våra bästa platser att fricampa på i Åre.

Upp till 70% REA på tältutrustning!

Tälta i Åre

1. Nulltjärn

tälta i nulltjärn södra årefjällen
Lyx frukost vid Nulltjärn efter en tältnatt här.

Att tälta vid Nulltjärn är perfekt för dig som vill ha lite bekvämligheter och inte riktigt vill tälta fritt ute på fjället. Parkeringen ligger endast några 100 meter från Nulltjärn och här finns dass, eldplatser och ved som du själv får klyva.

Det är ett populärt ställe bland många och här är du inte ensam utan många tar sig hit för att tälta speciellt under sommaren, men det finns gott om plats för att hitta lite avskildhet.

Vi har själva tältat flera gånger när vi bara vill komma ut och inte behöva vandra långt för att komma till en bra tältplats.

Du tältar längs med Nulltjärn som är en fin sjö med sandstrand med nära till vandringsleder. Nulltjärn ligger i Södra Årefjällen vid Vålådalen.

2. Renfjällets topp

Vill du komma upp lite mer på fjället och känner för att vandra är Renfjällets topp en fin plats. Det ligger på andra sidan Åresjön mittemot Åreskutan i Edsåsdalen.

För att komma till Renfjällets topp är det lättast att följa vandringsleden som heter Renfjällsrundan som har lednummer 220.

Leden startar antigen från Edsåsdalen eller från Dalen. Innna du fortsätter upp mot toppen är ett tips att stanna till vid Vita Renen, där kan du fika eller äta en lättare lunch.

När du kommer upp på Renfjället är det inte en topp utan som en stor platå där fler små fjällsjöar ligger att tälta vid. Här har du kanske den längsta och vackraste solnedgången en klar kväll.

Tänka på! Det kan vara blåsigt på Renfjället så välj en dag när det är mindre vind.

3. Ottsjön

tälta vid ottsjön åre
Magisk solnedgång vid Ottsjön en sommarkväll i juli.

Ottsjön är en magiskt sjö som ligger på vägen till Vålådalen 3mil från Åre. Där ligger även en badstrand som är långgrund.

Under sommaren kan det vara många som tältar här eftersom det blivit ett populärt ställe och många hittat hit. Ett tips är att tälta på vardagar eller under lågsäsong om du vill ha det lite lugnare.

Vid sjön finns en eldplats och bänkar men du behöver ha med egen ved. Här kan du även hyra kanot om du vill paddla på sjön.

Hitta hit: När du åkt över Storån finns en liten parkering på vänstersida om du kommer från Åre hållet. Korsa sen vägen och följ stigen ner till badstranden.

4. Issjödalen

tälta i issjödalen åre
Issjödalen som ligger cirka 9km från Vallbo. Superfint ställe att tälta på.

Ett annat fint ställe att tälta på om du är sugen på att vandra är Issjödalen. Starta antingen från Vallbo eller Vålådalen. Från Vallbo är det närmare till Issjödalen än från Vålådalen.

Issjödalen har en speciell och häftig natur från istiden likt en sagovärld. Det är en lättvandrad terräng och du kommer passera en slingrande fjällbäck där du kan dricka gott fjällvatten från.

Som finast är det att tälta vid Issjön de är en vandring på cirka 9km från Vallbo. Vid klart väder ser sjön turkosa ut. Badar du här kan vi lova att du får ett uppfriskande bad. Runt Issjön finns bra tältplatser på plana ytor.

5. Totthumlens topp

tälta i åre totthumelns topp
Utsikt från Totthumelns topp!

Vill du däremot tälta i Åre och slippa gå för högt upp eller för långt ska du ta dig till Totthumelns topp. Du når den enkelt från Åre by eller om du tar bilen upp och parkerar vid Fjällgården och vandrar därifrån.

Tänk på! Här kan du inte fylla på med vatten längs leden, det finns små fjällbäckar men eftersom många rör sig här skulle vi inte ta vatten därifrån även om det inte är någon fara.

Innan du kommer upp på toppen finns ett vindskydd och en eldplats med en vedbod perfekt om du vill grilla.

Uppe på toppen finns stora ytor att tälta på och du har fin utsikt över Åresjön och solnedgången här.

6. Byxtjärn

Ett ställe att tälta på i Björnen är Byxtjärn. Det är en liten fjällsjö med utsikt över Åreskutans baksida.

Här kan du hitta tältplatser en liten bit ovanför sjön. Bra att veta är att marken kan vara lite ojämn på vissa ställen.

För att ta sig hit kan du parkera vid Fröå Gruva och följa vandringsleden som går till Byxtjärn, det är bra skyltat dit. Det är inte en svår eller lång vandring och är cirka 2km från Fröå Gruva enkel väg.

7. Lillådammen

En annan och mindre sjö som ligger en liten bit efter Byxtjärn är Lillådammen. Där kan du också tälta. På vissa ställen kan det vara blött i marken så kolla noga vart du slår upp tältet.

Precis som från Byxtjärn har du utsikt över baksidan av Åreskutan men skutan kommer lite närmare här, på andra sidan har du utsikt över Kallsjön. Vid klart väder har du kvällssol länge.

För att ta sig hit startar du också från Frögruva där du kan parkera. Följ skyltar till Lillådammen. På vägen kommer du passera en fjällbäck med vatten från Byxtjärn där kan du fylla på vattenflaskan.

8. Åreskutan

På vägen upp till Åreskutan kan du hitta fina tältplatser att slå läger på. Som bäst är det att tälta här en fin dag under sommaren eller hösten. Här kommer du också få Åres bästa utsikt.

Det finns flera ställen att välja på och det går att hitta skydd och lä på vissa platser om det blåser lite. Följ leden som går upp till Åreskutan och välj en lämplig plats att tälta på. Du kan parkera och börja vandringen vid Fjällgården.

Tänk på! Det kan blåsa mycket här så välj dagar när det är mindre vind för att slippa det hårda vädret som kan bli.

9. Ullådalen

tälta ullådalen åre
Ullån i Ullådalen. Här kan du även bada.

Ullådalen är ett fint ställe att tälta på som ligger nära Åre. Ge dig ut på någon av vandringslederna som ligger här. Längst med dom kan du tälta.

En fin plast vi tycker om att tälta på är i Stendalen intill bäcken som rinner där. Ta dig uppför skidbacken i Ullådalen och gå sedan vänster in på en led 210, följ den tills du kommer fram till bäcken.

Du kan också tälta på andra sidan Ullån. Gå istället till vänster om parkeringen än att gå uppför skidbacken. Det finns helt enkelt hur många fina platser som helst att välja på i Ullådalen.

Tänk på! Det kan vara blött på vissa platser i marken så kolla vart du slår upp tältet.

Tälta på camping i Åre

Önskar du lite mer bekvämlighet som dusch, toalett och kök är camping ett bättre val. Det är också bra om du vill vara på ett och samma ställe en längre tid och ha som utgångspunkt till olika utflykter.

Det är alltid bra att ringa till campingen innan ankomst och kolla om du behöver boka plats innan eller om det är drop-in. Det skiljer sig åt från olika anläggningar.

I Åre finns inte många campingar att välja på och närmaste campingen ligger 8km utanför Åre by. Här under listar vi vilka campingar du kan tälta på i Åre.

Camping med tältplats i Åre

10. Åre Camping

Den camping som ligger närmast Åre by är Åre camping som ligger i Såå. Det är perfekt att tälta här om du vill ha nära in till Åre. Busshållplats finns nära campingen som tar dig in till byn.

Här finns bra med gräsytor att tälta på och du har utsikt över Åreskutan. På campingen finns ett servicehus med dusch och toalett, kiosk samt en bakstuga. Om du vill kan du baka ditt eget tunnbröd i bakstugan.

Från campingen har du inte långt till aktiviteter som fiske, vandring och cykling. Vi är lite osäkra om du behöver boka tältplats innan därför är det bäst att ringa campingen innan och dubbelkolla.

11. Vålådalens Fjällstation

Vid Vålådalens Fjällstation finns det plats för dig som vill tälta och ha nära till flera fina vandringsleder som finns i området men också kunna njuta av bekvämligheter som dusch, toalett och kök.

På campingen finns ett café, butik och restaurang. Från cafét kan du köpa öl eller ett glas vin och njuta av på deras ute plats.

Vill du koppla av efter en heldags vandring har de badtunnor utomhus om går att hyra samt en bastu. Perfekta avslutet på en aktiv dag innan du kryper ner i sovsäcken.

Tänk på! Du behöver boka tältplats innan ankomst.

12. Vålågården Camping

En annan camping som ligger i Södra Årefjällen är Vålågården camping det är liten och charmig familjecamping som ligger på vägen till Vålådalen. Campingen har öppet året runt och har drop-in platser för dig med tält.

Det är stora och fina gräsytor att tälta på här och du har nära till många vandringsleder och fjäll härifrån.

På campingen finns ett servicehus med dusch, toalett och kök. Det finns även en kiosk, restaurang och butik där du kan köpa mat, fika och olika drycker.

13. Fångåmons fiskecamp

Innan du kommer fram till Vålågården kommer du passera en annan camping på samma väg som heter Fångåmons fiskecamp.

Här är det som att tälta i någons trädgård med stora gräsytor. Här finns det alltid en plats att tälta på och du behöver inte boka innan.

På campingen finns ett servicehus med dusch, toalett och kök samt en tvättstuga med torkskåp.

Det är också en bra utgångspunkt för dig som vill ta dig in till Vålådalen och vandra men perfekt för dig som gillar fiske, flera fiskesjöar finns i området och fiskekort kan du köpa på campingen.

14. Ristafallet Camping

Kommer du söder ifrån och är på väg in mot Åre kommer du passera Ristafallet camping. Campingen ligger nästan 2mil söder om Åre. Här tältar du bredvid Indalsälven och Ristafallet som är känt från Ronja Rövardotter.

Det är en lugn och naturskön miljö med bra tältplatser. Här finns ett servicehus där du har tillgång till det mest som dusch, toalett, kök och tvättstuga.

På campingen finns också en restaurang och café med uteplats mot älven.

Lämna en kommentar