Tälta i Uppsala (7 fina tältplatser & campingar)

I Uppsala kan du hitta tältplatser i en varierad natur som skog, öppna gräsytor och vid sjöar. Det finns många friluftsområden och naturreservat i Uppsala. Det är inte tillåtet att tälta i alla men i många.

Det är lättare att hitta tältplatser ute i naturen än att hitta en camping som ligger nära Uppsala.

I det här inlägget kommer vi ge tips på vart du kan fricampa i Uppsala men också på vilka campingar du får tälta på. Fortsätt läsa för att ta reda på vilka.

Tälta fritt i Uppsala (Fricampa)

tälta fritt i uppsala

Vill du upptäcka Uppsalas natur och komma bort från stan ett tag. Då är tälta ute i naturen ett bra alternativ.

Det finns många naturområden och naturreservat att besöka i Uppsala. I vissa reservat får du tälta men det kan också vara tältförbud eller att du endast får tälta på anvisad plats. Det är lite olika så det bästa är att kolla upp vad som gäller innan.

Vi kommer lista några fina platser här under där du kan tälta fritt i enstaka dagar i Uppsala. Kom ihåg att inte störa markägare och var rädd om naturen, välj tålig mark att tälta på när du fricampar.

Upp till 70% REA på tältutrustning!

Tälta i Uppsala

1. Storskogen

Storskogen är ett naturreservat som endast ligger 1mil från centrala Uppsala. Hit kan du ta dig med bil och kollektivtrafik.

Det är en mysig och trolsk skog som mest består av gran och tall men det finns också många stenblock i området.

I naturreservatet går Jällaleden igenom och längs med den ligger både rastplats och vindskydd du kan tälta intill. Där finns även eldplats om du vill grilla. Vedförråd finns också.

2. Aspbo

Aspbo är ett naturreservat som ligger i Uppsala län 5mil norr om Uppsala. Aspbo ligger vackert vid Stordammen, här passerar också Upplandsleden igenom.

Det finns två badplatser, vattenpump, eldplatser med vedförråd och dass i området.

Tänk på! I Aspbo får du inte tälta vart du vill men det finns ett tältområde där du får tälta fritt som ligger vid det Östra badet.

Vid Östra badet finns en stor gräsyta som ligger nära vattnet och en eldplats med bänkar. I närheten finns även dass och en vattenpump.

3. Hågadalen – Nåstens

Ett naturreservat som bara ligger 8km från Uppsala är Hågadalen – Nåstens. Det är ett populärt område som många besöker året runt. Här kan du vandra, rida ock åka längdskidor på vintern.

Hågadalen – Nåstens är perfekt om du snabbt vill komma ut i naturen eller om du inte har tillgång till bil. Här får du uppleva lugn, spännande natur och historia.

OBS! Tälta och göra upp eld får du endast göra utanför zon 1. Områdeskarta finns innan du går in i naturreservatet.

Tälta på camping i Uppsala

camping i uppsala

Vill du tälta längre på ett och samma ställe är det bättre att välja en camping.

Tillskillnad från att tälta fritt får du tälta på en camping mycket längre vilket kan vara skönt om du vill ha en och samma utgångspunkt.

Dessutom har du tillgång till dusch, toalett och kök. Oftast behöver man inte boka en tältplats på camping utan man tar den plats som finns. Medan vissa ställen vill att man bokar innan så kolla alltid upp vad som gäller.

I listan tipsar vi om campingar som ligger nära Uppsala och lite utanför.

Camping med tältplats i Uppsala

4. Fjällnora Camping

tälta på camping i uppsala
Fjällnora friluftsområde.

Endast 30 minuter med bil från Uppsala kommer du till Fjällnora camping som ligger i utkanten av det populära friluftsområdet Fjällnora.

Här finns fina och stora tältytor med plats för 100 tält. Det är en enkel och billig camping där du endast har tillgång till utedass, grillplats och rinnande vatten med möjlighet att diska. Vill du duscha kan du hyra en nyckel till duschen.

Fjällnora Camping har öppet från början på maj till slutet av september. Vi är inte säkra på om det drop-in för tält så det bästa är att kontakta campingen innan.

5. Fyrishov Stugby & Camping

Vill du ha nära till Uppsala centrum ska du tälta på Fyrishov Stugby och Camping. Härifrån har du promenadavstånd in till centrum vilket gör campingen till en perfekt utgångspunkt för dig som vill utforska stan.

På campingen finns ett servicehus med dusch, toalett och kök, även en tvättstuga finns om du behöver tvätta, grillplats, minigolf och lekplats finns. På sommaren kan du hyra kanot och SUP här.

På gräsområdet vid Fyrisån ligger tältområdet. Är du hungrig finns en restaurang som serverar frukost, lunch och middag inne på arenan Fyrishov.

6. Knackarbo Skogscamping

Knackarbo Skogscamping är en bra utgångspunkt för dig som vill ha det enkel och lugnt men ändå nära för att utforska Uppsala. Campingen ligger endast 2mil därifrån.

Här har ägarna skapat tre olika campingytor av ängar. Det gör det öppet och du kan njuta av sol länge och har du tur får du se rådjur passera. Det är bra gräsytor att tälta på och eldplats finns om du vill grilla.

Tips! Passa på att köpa färska grönsaker och frukt från Gårdsbutiken. Eller varför inte beställa deras frukostkorg, innehållet kan variera beroende på skörd.

7. Skokloster Camping

Cirka 4,5mil söder om Uppsala ligger den charmiga campingen Skokloster camping. Campingen ligger i en fin kulturhistorisk miljö på en halvö. Här finns också en liten sandstrand vid Mälaren.

Här får du tälta och det finns bra gräsytor att slå upp tält på. Tälta skyddat i en lummig dunge eller nära stranden. Tänk på! Du behöver boka tältplats innan ankomst. Det kan du göra på deras hemsida, telefon eller mail.

I receptionen finns en minilivs med de nödvändigaste förbrukningsvaror och ett café. Du har tillgång till servicehuset med dusch, toalett och kök. Förutom det finns grillplats, äventyrsgolf och tvättstuga på campingen.

Tips! Ät en middag på restaurang Sjökrogen och njuta av solnedgången. Restaurangen ligger i samma byggnad som receptionen.

8. Siggefora Camping

Ungefär 3,5 mil nordväst om Uppsala ligger den mysiga Siggefora campingen. Det är en camping som ha öppet året om och ligger vid Siggeforasjön, där finns flera bryggor och en badstrand.

På campingen finns restaurang med fullständiga rättigheter, mindre butik där du kan köpa basvaror, tillgång till ett servicehus med dusch, toalett och kök. Här kan du även spela boule, basta, hyra kanot och grilla.

Här tältar du på en gräsyta bland träd. Tänk på! Du behöver boka tältplats innan du kommer till campingen.

Lämna en kommentar