Tälta i Bohuslän (12 fina tältplatser & campingar)

I Bohuslän ligger flera fina platser att tälta både fritt och på camping. Här får du tälta nära havet och kusten. Njut av magiska solnedgångar och härligt bad från varma klippor.

Det kan vara svårt att hitta bra tältplatser att fricampa på i Bohuslän då mycket är skyddade naturreservat.

Men i det här inlägget kommer vi ge dig tips på vart det är tillåtet att tälta i Bohuslän och vilka campingar du kan tälta på för lite mer bekvämlighet.

Upp till 70% REA på tältutrustning!

Tälta fritt i Bohuslän (Fricampa)

tälta i naturen bohuslän

Som vi nämnde i inledning är det svårt att tälta fritt just i Bohuslän eftersom det ligger många naturreservat här som är till för att skydda både natur och djurliv.

I vissa naturreservat är det tältförbud eller så får du endast tälta på anvisad plats. Vad som gäller i respektive reservat kan du läsa på Länsstyrelsens hemsida.

Annars gäller allemansrätten och du får tälta fritt i enstaka dagar. Men var rädd om naturen och tälta på tålig mark och ta alltid med ditt skräp hem.

I listan under tipsar vi om platser där du får fricampa i Bohuslän.

Tälta i Bohuslän

1. Lysekil

I Lysekil kan du tälta fritt eftersom allemansrätten gäller med vissa undantag i naturreservat där särskilda regler kan gälla.

Det går att hitta bra tältplatser så länge du inte stör markägare och tältar nära bostadshus. Du kan tälta i skog och grönområden eller nära vattnet vid kusten.

2. Stigfjordens Naturreservat (Orust)

Ett område som är otroligt vackert att tälta på i Orust är Stigfjorden som ligger mellan Orust och Tjörn. Det är ett naturreservat som det är tillåtet att tälta i.

Här kan du tälta på klippor med utsikt över fjorden och njuta av den fina solnedgången. Parkering och informationstavla finns intill reservatet.

OBS! Besöker du området med hund måste den vara kopplad.

3. Björshuvudet (Tjörn)

Vill du däremot tälta på Tjörn rekommenderar vi Björshuvudet som ligger på norra Tjörn. Här är det tillåtet att tälta enstaka nätter.

Det finns flera fina ställe att tälta på som ligger längs med vattnet. Ett ställe är vid stranden, lite ovanför ligger ett stort gräsområde där det är lätt att slå läger.

Naturen här består av klippor och vikar. Här bjuds du också på magiska solnedgångar och fina badstränder.

4. Bassholmen (Uddevalla)

Bassholmen är en idyll och ett naturreservat som ligger cirka 3 mil från Uddevalla. Här är det tillåtet att tälta på anvisad plats.

För att ta sig ut till Bassholmen går det en turbåt från Uddevalla, du kan också ta dig hit med egen båt. OBS! Du får endast elda på iordningställda eldplatser.

Tälta på camping i Bohuslän

tälta på camping i bohuslän
Många campingar i Bohuslän har bra badplatser från bryggor, strand eller klippor.

Det är betydligt lättare att hitta en bra camping att tälta på i Bohuslän. Förutom att du har tillgång till bekvämligheter som dusch, toalett och kök kommer du även nära havet om du väljer att tälta på en camping.

Att tälta på en camping gör också att du kan stanna på samma plats en längre tid. Perfekt om du vill ha en utgångspunkt och utforska plasten du är på. Längs Bohusläns kust finns en både häftig och vacker natur att upptäcka.

Här under listar vi grymma campingar som ligger i Bohuslän med nära till hav och fina badplatser.

Camping med tältplats i Bohuslän

5. Lagunen Stugor & Camping (Strömstad)

Lagunen stugor och camping ligger söder om Strömstad och nära vattnet. Här har du det mesta du behöver för att stanna en längre tid. Även en hel del aktiviteter finns som äventyrsgolf, bastu, badstränder och bikepark.

På området finns också restaurang med fullständiga rättigheter och ett café.

Här kan du tälta med eller utan el på bra gräsytor. Du tältar nära en lummig och mysig skog men har gångavstånd till både stranden och ett fräscht servicehus där toalett, dusch och kök finns.

Tänk på! Här behöver du boka en tältplats innan du kommer, oavsett om du ska tälta med el eller inte. Enklast gör du det på deras hemsida och kan då själv välja på en karta vart du vill stå med tältet.

6. GrebbestadFjorden

I Grebbestad finns en fin camping att tälta på som heter GrebbestadFjorden. Campingen ligger intill havet på västkusten och har öppet året runt.

Härifrån har du nära till både restauranger och shopping i Grebbestad, en perfekt utgångspunkt helt enkelt. På campingen finns en minilivs där du kan köpa basvaror men även färskt bröd till frukost.

Vill du kan du hyra en cykel och utforska området. Två naturreservat ligger i närheten med några fina vandringsleder. Eller koppla av i campingens bastu.

Det finns ett tältområde utan el som ligger vid aktivitetsområdet. OBS! Du behöver boka tältplats innan det gör du smidigt på campingens hemsida eller ringer till dom.

7. Fjällbacka Camping

camping i fjällbacka

Vill du tälta på en mindre camping på västkusten ska du göra det på Fjällbacka camping. Det är en charmig och idylliska plats som ligger precis vid havet. Här får du njuta av vackra solnedgångar.

Campingen ligger på ett grönområde mellan klippor vilket gör platsen extra fin. Eftersom det är mycket hård mark här finns endast få platser att tälta på.

OBS! Du behöver boka plats innan och nämn då i bokning att du ska tälta så de kan placera ut dig på en plats med bra underlag för tält.

8. Wiggersviks Camping (Smögen)

Letar du efter en camping i Smögen att tälta på ska du ta dig till Wiggersviks camping som ligger 4km från centrala Smögen. Campingen ligger vackert i en vik och här finns flera badplatser.

Området ligger på olika grönområden mellan klippor och här finns mysiga platser att tälta på. Tältområdet ligger nära både bad och en utsiktsplats.

Förutom badplatser och servicehus finns det minigolf, grillplatser, boulebana och restaurang.

9. Siviks Camping (Lysekil)

Siviks camping är en fin camping att tälta på i Lysekil. Precis som många andra platser på västkusten ligger även den här campingen nära hav och bad. Här kan du välja att bada från stranden eller från de varma klipporna.

Trots att campingen ligger bland klippor finns det gott om stora grönområden att tälta på. På campingen finns ett servicehus, dansbana, restaurang och en butik, behöver du tvätta finns en tvättstuga.

Vill du upptäcka Lysekil från vattnet kan du hyra kanot här även en minigolfbana finns. Tänk på! Boka tältplats innan ankomst.

10. Stockens Camping (Orust)

Vid fiskesamhället Socken ligger den charmiga Sockens camping. Här är du välkommen att tälta och flera tältområden ligger vackert precis intill vattnet eller vid klippor.

Det finns två servicehus med dusch, toalett och kök på campingen men även lekplats, minigolf, restaurang, grillplats och kajakuthyrning.

Tips! Gör ett besök på restaurangen någon kväll, här är det grillkvällar, skaldjursfrossa, trubadur och quiz tävlingar. Det finns också en stor och fin ute terass här.

11. Hav & Logi Skärhamn (Tjörn)

I Tjörn hittar du den här vackra campingen som endast ligger 2km från Skärhamn, där restauranger och butiker finns. Du kan hyra cykel på campingen om du inte vill gå in till Skärhamn eller ta den lokala bussen som stannar här.

Här får du tälta på ett mysigt grönområde mellan klipporna med endast 100m till servicehuset. Där har du tillgång till dusch, toalett och kök.

Tips! Passa på att njuta lite extra när du är här och hyr deras relaxavdelning med bastu och badtunna.

12. Unda Camping (Uddevalla)

Vill du tälta nära Uddevalla ska du göra det på Unda Camping. Campingen ligger naturskön med endast 9km från centrum. En perfekt utgångspunkt för dig som vill ha både natur och stad.

På campingen finns flera servicehus, minigolfbana, tre badplatser, restaurang och butik. Besöker du Unda camping på sommaren går en båt från bryggorna som går till Uddevalla centrum med stopp vid några bryggor på vägen.

Här finns flera tältområden att slå läger på antingen på grus eller gräs. Tänk på! Tältplats måste du boka innan lättast är att göra det via deras hemsida.

Läs mer: Våra favorit-tältplatser på Västkusten

Lämna en kommentar