Tälta på Åland (11 fina tältplatser & campingar)

Åland är litet till ytan men här finns mycket att upptäcka oavsett om du vandrar, paddlar eller cyklar. Det finns många campingar på ön där du kan tälta smidigt. Du kan också tälta fritt om du vill eftersom allemansrätten gäller på Åland med vissa undantag.

Oavsett om du tältar fritt i naturen eller på en camping kommer du få njuta av solnedgångar, bad från klippor och långgrunda sandstränder.

I det här inlägget berättar vi mer om vad som gäller om du vill fricampa på Åland och listar de bästa campingarna att tälta på.

Tälta fritt på Åland (Fricampa)

tälta fritt på åland
Vacker solnedgång på Åland.

Det är tillåtet att tälta fritt på Åland då även de har allemansrätten om inget annat anges på platsen.

Men här hör det även till att fråga markägaren om lov innan du tältar på någons mark. Vilket gör det svårt att veta vem man ska fråga.

Vi kontaktade därför Turistinformationen på Åland och så här sa de:

Du kan t.ex. fråga i närmaste hus, museet eller folk du träffar i den närliggande byn.

Eftersom Åland är litet tar de flesta campingarna upp platser på ön vilket gör det lättare att tälta på en camping än att fricampa. Det är också det Turistinformationen på Åland rekommenderar.

Men du kan såklart hitta ytor där du kan tälta fritt på också även om de är få. Vi kan tyvärr inte ge några direkta tips på vart du kan fricampa på Åland då vi inte vet vem som äger marken.

Tälta på camping i (Åland)

campingar med tältplats åland

Ska du vara på Åland en längre tid och vill tälta på ett och samma ställe under hela vistelsen? Då ska du tälta på en camping istället för att tälta fritt på Åland.

På en camping har du bekvämligheter som dusch, toalett, kök och rent vatten. Oftast finns även mindre butiker du kan köpa mat ifrån.

Campingarna på Åland ligger oftast vacker i skärgårdsmiljö med nära till både bad och natur. Du kan också njuta av både soluppgångar och solnedgångar.

Tänk på att alla campingar inte har drop-in utan måste bokas innan. Det bästa är att kontakta campingen före och kolla vad som gäller.

Vi har listat de bästa campingarna du kan tälta på när du besöker Åland här under.

Camping med tältplats på Åland

1. Eckerö Camping & Stugor

Campingen ligger på norra Eckerö i Skag. Här är det perfekt att tälta på om du önskar lugn. Det är ett naturskönt område med tallskog och klippor med närhet till både hav och sjö.

På campingen finns förutom servicehus även äventyrsgolf, möjlighet att hyra SUP, kajak eller båt, restaurang där du kan köpa pizza, grillat och vegetariskt. Extra härligt att det finns en vedeldad bastu att hyra.

Tältområdet ligger på ett gräsområde nära vattnet och du kan hitta skydd från sol och vind bland träden som står här.

OBS! Tältplats måste bokas innan. Ingen drop-in.

2. Hummelvik Camping

En annan lugn camping som ligger på Eckerö är Hummelvik camping i Storvik. Campingen ligger vid en havsvik och du har nära till bad från en långgrund sandstrand.

På campingen har du även möjlighet att låna roddbåt om du vill upptäcka den vackra skärgården runt i kring campingen.

Det finns bra platser att tälta på och du har tillgång till servicehus med dusch, toalett, tvättstuga, bastu och kök. Vi rekommenderar att du ringer eller mailar campingen för att boka tältplats innan.

3. Notvikens Stugor & Camping

På Notvikens stugor & camping finns stora gräsytor att tälta på med nära till bad. Du får även parkera bilen intill ditt tält.

I servicehuset finns förutom dusch, toalett och kök även tvätt- och torkmaskiner och skötrum. På campingen finns lekplats, minigolf och möjlighet till fiske.

Kontakta campingen innan om du behöver boka före ankomst eller om det är drop-in.

4. Söderhagen Camping

Söderhagen camping är en liten och mysig camping som ligger på en höjd med utsikt över Torpviken. Här finns fina gräsytor intill vattnet du kan tälta på.

På campingen finns en stor eldplats som är under tak. Eldplatsen ligger lite högre upp vilket gör att du har en fin utsikt härifrån.

Restaurangen har öppet under högsäsong där du bland annat kan beställa husmanskost, glass, hembakat och dricka som öl och cider finns. Du kan även beställa campingens populära frukostkorg dagen innan och få den levererad till ditt tält.

Tips! Boka deras vedeldad bastu som ligger vid den långgrunda sandstranden, den bokas per timme i receptionen.

5. Degersand Camping

Ungefär 40km från Mariehamn hittar du den charmiga campingen Degersand. Här har du tillgång till Ålands kanske bästa långgrunda sandstrand.

På stranden ligger en strandbar med terrass som ger en vacker utsikt över havet och som är härlig att hänga på.

På Degersand camping behöver du inte boka tältplats innan. Här finns det gott om ytor att tälta på så det är inget du behöver oroa dig över. Platserna för tält ligger nära stranden.

På campingen finns ett servicehus, grillplatser, vedeldad bastu att hyra och restaurang.

Tänk på! Eftersom det inte minns någon matbutik här är det bra om du tar med egen frukost och mat, speciellt frukost då restaurangen öppnar kl12. Närmaste matbutik ligger 20km bort.

6. Sandösunds Camping

Sandösunds camping ligger i Ålands skärgård. Campingen ligger i en lugn och naturskön miljö. Ett perfekt ställe för avkoppling men också för dig som gillar aktiviteter.

Här kan du hyra kajak, cykel, spela minigolf eller varför inte hyra en flytande bastu. Du kan också besöka äventyrsbanan Flowpark.

På campingen finns förutom servicehus, restaurang, badstrand och minigolf. Tältplatserna ligger fint nära vattnet i en tallskog. Kontakta campingen innan din ankomst och kolla om du behöver boka plats innan.

7. Puttes Camping

På norra Åland ligger Puttes camping som startades redan på 1970-talet av Karl Bertel ”Putte” Karlsson. Campingen ligger i ett kulturlandskap där ruiner från Bomarsunds fästing och röda klippor intill havet finns.

Från campingen har du nära till flera vandringsleder om du vill upptäcka området och naturen som finns här.

Det finns servicehus med dusch, toalett, kök och tvättstuga samt grillplatser och bastu att hyra. Du behöver inte boka någon tältplats innan ditt besök, det finns gott om ytor att tälta på här.

8. Gröna Uddens Camping

Vid Slemmerns strand liggen den härliga campingen Gröna Udden. Här får du nästan tälta helt fritt vart du vill på campingen.

Det finns öppna gräsytor, lummiga dungar och du kan välja om du vill ha nära till servicehus eller inte. På campingen har du tillgång till toalett, dusch, skötrum, köksbyggnad och tvättstuga.

Har du mat som behöver hållas kallt finns kylförvaring på campingen.

OBS! Bokning av tältplats krävs innan ditt besök på Gröna Uddens Camping.

9. Sandvik Gästhamn & Camping

På Sandvik camping finns olika tältområden med gott om plats. Campingen ligger i anslutning till gästhamnen vid havet. Mycket klippor och skogsdungar finns.

På campingen finns badstrand, strandbastu och lekplats. Du har också tillgång till servicehus med dusch, toalett, tvättstuga och kök.

En mindre matbutik finns där du kan köpa frukt och grönt samt basvaror.

OBS! Ingen bokning krävs innan. Du tältar där det finns plats.

10. Käringsund Camping

På Käringsund camping finns cirka 100 tältplatser som också ligger intill Käringsund Resort där utomhuspool, café, minilivs, lekplats, beachvolleyboll, badtunnor och bastu finns.

På campingområdet finns ett servicehus med dusch, toalett och kök samt ett grillhus som inte behöver bokas utan kan användas av alla. Från badstranden kan du bland annat hyra cykel, kanot och trampbåt.

För att vara på den säkra sidan är det bäst att kontakta campingen innan och kolla om du behöver boka en tältplats.

11. Ledholm Camping

Ledholm camping ligger på en skärgårdsö vid Åland. Här tältar du på en lugn camping med stora, öppna och plana gräsytor.

Välstädade servicehus med dusch, toalett och kök. Det är lite folk här och ett perfekt ställe att tälta på om du vill ta det lugnt och njuta av naturen i närheten.

Kontakta campingen innan din ankomst ock kolla om du behöver boka innan.

Lämna en kommentar