Tälta på Tjörn (8 fina tältplatser & campingar)

Ett magiskt ställe att tälta på är Tjörn oavsett om du väljer att tälta fritt eller på en camping. Här får du uppleva skärgårdsnatur och du har nästan jämt nära till havet och bad.

Extra fint är det att tälta på Tjörn under sommarmånaderna.

Att tälta är ett bra sätt att upptäcka naturen på. I det här inlägget tipsar vi om fina platser att fricampa på men också vilka campingar du kan tälta på i Tjörn.

Tälta fritt på Tjörn (Fricampa)

tälta fritt på tjörn

Tälta fritt och kustnära på Tjörn. Njut av bad och vackra solnedgångar men också av lugn och mysig natur.

Det går att hitta fina platser att tälta på direkt i naturen även om det kan vara svårt. Många naturreservat ligger vid kusten och där kan särskilda regler gälla för att skydda omgivningen.

Därför är det viktigt att kolla upp vad som gäller i respektive reservat. I vissa kan det vara tältförbud eller att du endast får tälta på anvisad plats.

Här under tipsar vi om några tältplatser där det är tillåtet att fricampa på Tjörn. Men kom ihåg att inte störa markägare och tälta på tålig mark!

Upp till 70% REA på tältutrustning!

Tälta på Tjörn

1. Björshuvudet

Ett riktigt fint ställe att tälta fritt på är Björshuvudet. Det är ett område som ligger på norra Tjörn och här kan du tälta i enstaka dagar nära vattnet och här gäller allemansrätten.

Det finns ett stort gräsområde vid stranden att tälta på där det är enkelt att slå läger.

Naturen här är riktigt vacker av vikar, stränder och klippor i olika höjder. Dessutom är det ett lugn och skönt ställe att vara på. Njut av bad och vacker solnedgång.

2. Härön

Väster om Tjörn ligger Härön där delar av ön är ett naturreservat. Ön är ett gammalt fiskeläge och i naturreservatet finns vandringsleder, badplats, vindskydd, rastplats och dass.

Naturen på Härnö är vacker, ett tips är att ta stigen ner mot Holmudden där du bjuds på en magisk utsikt över Tjörn och havet.

För att ta dig ut till Härnö går en färja från Kyrkesund på Tjörn, biljett kan du köpa på plats. Tänk på! Här får du endast tälta på anvisad plats.

3. Pater Noster-skärgården

Sydväst om Tjörn ligger några kala småöar som kallas för Pater Noster-skärgården. Ett tips är att ta dig ut till Hamneskär där en nerlagd fyr står som är populär att besöka.

Lättast är att tälta intill fyren eftersom det är mycket ojämn mark och klippor på ön. För att ta dig hit behöver du paddla. Välj en lugn dag då det kan vara svårt att lägga till.

Tälta på camping (Tjörn)

tälta på camping tjörn

Vill du ha tillgång till bekvämligheter som dusch, toalett och kök? Då ska du tälta på en camping istället för fritt. På en camping får du tälta längre än enstaka dagar vilket kan vara skönt om du vill ha ett och samma ställe som utgångspunkt.

Många av Tjörns campingar ligger vackert och nära havet. Det är bra gräsytor att tälta på och det finns oftast olika aktiviteter på en camping.

Vissa campingar kräver att du bokar plats innan du kommer medan andra har drop-in och du väljer den plats som finns.

Vi rekommenderar alltid att ringa till campingen innan för att vara säker på att det finns plats, speciellt under högsäsong även om det är drop-in. I listan tipsar vi om campingar som ligger på Tjörn men också utanför.

Camping med tältplats på Tjörn

4. Almöns Bad & Camping

Almöns Bad och Camping ligger på en halvö naturskönt vid vattnet. Och här är du välkommen att tälta. Det finns tre tältområden på campingen och du kan välja att tälta nära stranden, båtviken eller lite mer skyddat längre in på campingen.

På campingen finns tre servicehus som ligger utspritt på området. Förutom det finns minigolf, lekplats, dansbana, minilivs, tvättstuga, bastu och badplats.

Här har du allt du behöver för att tälta en längre tid. Bokning av plats kan du göra på deras hemsida, via telefon eller maila.

5. Hav & Logi Skärhamn

På södra Tjörn ligger Hav och Logi Skärhamn här finns ett tältområde på en gräsyta som ligger mellan klippor. Där finns plats för både stora och mindre tält och det ligger endast 100m meter från servicehuset.

Vill du upptäcka Tjörn från sadeln finns det cykeluthyrning på campingen eller om du bara vill cykla in till Skärhamn, även den lokala bussen stannar här.

Från campingen har du endast 2km in till Skärhamn där det finns flera restauranger, butiker och en Ica butik.

Tänk på! Du behöver boka tältplats innan ankomst.

6. Surfviken Camping

Det här är en perfekt camping för dig som gillar vindsurfing, SUP och att paddla kajak då det finns en speciell strand för det här. Det finns två gräsområden att tälta på och du kan välja att tälta med eller utan el.

På campingen kan du förutom att vindsurfa även spela minigolf, äta gått i restaurangen och köpa basvaror i deras minilivs. Tips! Köpa med dig mat från restaurangen och äta vid tältet om du vill ha lite lugn och ro.

Surfviken camping har även cykeluthyrning och precis utanför campingen går cykelvägar om du vill cykla över till Tjörn eller upptäcka området runt omkring.

OBS! Du måste boka tältplats innan du kommer det gör du enklast på campingens hemsida.

7. Stenungsögården

Stenungsögården ligger 1,4mil från Tjörn och är en mindre ö som du passerar innan du kommer till Tjörn. Här är du välkommen att tälta och det finns gott om ytor för tält men inga platser med el.

Det är en mysig camping som ligger i en vacker oas med nära till vatten och gångavstånd till badplats.

Förutom ett servicehus finns det restaurang och café på campingen. Ett tips är att testa deras goda räkmacka och njuta av utsikten från deras uteplats.

8. Sollid Camping (Caravan Club)

Sollid Camping ligger i Orust som ligger cirka 3mil norr om Tjörn. Här har du nära till havet med flera badmöjligheter.

Campingen har en egen badstrand med brygga och bastu eller varför inte bad från de varm klipporna som också ligger här.

Det är en mindre camping med ett servicehus och en kiosk som säljer glass. Ingen butik finns på campingen, närmaste matbutik ligger i Ellös. Det blir snabbt fullt på Sollid camping under högsäsong så ring innan och kolla så det finns plats för tält.

Lämna en kommentar