Tälta vid Nulltjärn (Magisk tältplats & bad)

En plats vi ofta återkommer till för att tälta på är vid Nulltjärn som också är en av våra favoritplatser i Södra Årefjällen. Det är ett perfekt läge intill en sjö med långrund sandstrand och nära till parkering.

Även om det är ett populärt ställe för många så går det att hitta lugn och avskildhet, här får du även njuta av solnedgångar som går ner över fjällen.

Nulltjärn ligger i Vålådalen och här finns det gott om plats för tält med utsikt över sjön. Vi kan varmt rekommendera att tälta här och det passar bra om du vill tälta i fjällen men inte vandra långt.

Läs vidare om du vill veta mer om att tälta i Nulltjärn.

Hitta till Nulltjärn

För att komma till Nulltjärn behöver du ha bil, ingen buss går ut hit. Åker du upp mot Åre ska du svänga av E14 till vänster vid Undersåker, kommer du från Åre är det höger du åker in till Undersåker.

När du kommit till Undersåker ska du korsa järnvägen och åka över bron som går över Indalsälven. Följ sen vägen ända bort till Vålådalen.

När du kommer fram till Vålådalen åk förbi Fjällstationen och den stora parkeringen på vänster sida fortsätta in på den mindre väg. Åk cirka 4km sen är du framme i Nulltjärn.

Upp till 70% REA på tältutrustning!

Parkering

Det finns en stor parkering i Nulltjärn som är avgiftsfri. Här finns också en informationstavla och kartor du kan ta som ligger i en låda.

Från parkeringen är det endast några 100 meter innan du kommer ner till Nulltjärn. Du kan också ställa dig på parkeringen som ligger i Vålådalen och sen gå 4km på asfalt till Nulltjärn.

Var tältar man vid Nulltjärn?

Du får tälta fritt runt Nulltjärn där det finns plats. Det finns gott om ytor att tälta på, det finns gräsytor så du slipper tälta på sand. Blåser det kan du hitta skydd en bit från stranden bland träden.

Vill du tälta lite mer avskilt kan du gå till höger när du kommer ner till sjön där går det att hitta fina platser som ligger lite mer på en höjd.

Det finns bänkar och bord på vissa ställen vilket är skönt om du vill sitta och äta bekvämt. Under sommaren vid fint väder är det en del som är här och tältar vilket kan vara skönt om du inte vill vara ensam.

Nulltjärn är ett perfekt ställe att tälta på om det är första gången du ska tälta i fjällen. Du har nära till bilen, ett torrdass finns och det är sällan du är helt ensam här om du besöker Nulltjärn på helgen. Här kan du tälta året runt.

tälta nulltjärn vålådalen

Grill- & Eldplatser

Runt Nulltjärn finns fristående grill- och eldplatser och ett vindskydd med grill.

Du behöver inte ta med dig egen ved utan det finns en vedbod här där du kan både såga och klyva din egen ved.

Det ligger en stor hög med trädstammar bredvid vedboden och en såg och yxa finns.

Saker att göra

Förutom att tälta i Nulltjärn kan du passa på att göra andra saker som att vandra, bada, plocka bär eller göra ett besök på Vålådalens Fjällstation och äta en god lunch eller middag.

Bada

Här ska du absolut passa på att att bad, förutom att vara ett populärt ställe att tälta på är det många som kommer hit över dagen för att bada och hänga vid stranden.

Det är en långgrund sandstrand som går runt halva sjön. Eftersom det är en fjällsjö så får du räkna med att det är ett uppfriskande och kallt bad men riktigt skönt.

Vandra

Från Nulltjärn och Vålådalen finns flera vandringsleder att vandra över dagen och som vi tycker är ett måste om du har tid och vill upptäcka fjällnaturen här.

Lederna här är bra skyltade med både lednummer, skyltar och färgmarkeringar.

Vandrings tips i Nulltjärn:

  • Nulltjärnsrundan – En rundslinga som går till Nulltjärn från Vålådalen eller tvärt om, vandringen är 8km.
  • Vandra till Kyrksten – Från Nulltjärn är det 12km t/r till Kyrksten. De är ett klippblock som sticker ut från Kyrkstensfjället som du kan se från badstranden. Det sägs att ett samepar gick dit för möta en präst som skulle döpa deras son, därav namnet på platsen.
  • Blanktjärnsrundan – En längre runda som utgår från Vålådalens naturrum som är 12km t/r. Blir några kilometer längre om du startar från Nulltjärn. Eller så tar du bilen och parkerar vid Vålådalen.
vandring nulltjärn vålådalen

Plocka bär

I området runt Nulltjärn finns det gott om bär som hjortron, blåbär och lingon. Är du här under bärsäsongen ska du ta med dig en hink och blocka bär. Det finns gott om myrar där det växer hjortron.

Besök Vålådalens Fjällstation

Vålådalens Fjällstation ligger knappt 4km från Nulltjärn. Ta en promenad dit och ät en lunch på deras uteplats vid fint väder. De har ett bra solläge.

Har du vandrat kan du avsluta där med fika eller lunch innan du går tillbaka till Nulltjärn och tältet.

Varför vi gillar att tälta vid Nulltjärn

Det bästa med att tälta vid Nulltjärn är att det är lättillgängligt. Det är nära en parkering vilket gör att du slipper gå långt och gör det enkelt om du bara vill komma ut för att tälta över natten.

Det är bra ytor att tälta på och naturen här är vacker och rofylld. Det är också skönt att ha tillgång till dass, ved och eldplatser. Vill du bada innan läggdags är det bara att göra det i sjön.

Under klara kvällar har du sol länge på kvällen och du får njuta av vacker solnedgång över fjället. Som vi nämnde i inledning är det också ett perfekt ställe för dig som är ny inom tältning men inte vill tälta på en camping, det är sällan du är helt ensam här.

Fler inlägg du kanske är intresserad av:

Vanliga frågor om tältning vid Nulltjärn

Hur länge får man tälta?

1-2 dagar på samma plats. Följ allemansrättens reglerna när du är här.

Kan man köpa mat i närheten av Nulltjärn?

Ja, i Vålådalens Fjällstation finns ett mindre sortimente av matvaror som ligger vid receptionen. Annars ligger en Ica-butik i Undersåker cirka 3mil från Vålådalen.

När är bästa perioden att tälta i Nulltjärn?

Sommar och höst tycker vi är den bästa perioden. Men du kan tälta här året om. Vi vet att många även vintertältar här.

Hur är underlaget?

Bra, det är gräsytor och lite sand på vissa ställen. Mycket kottar kan ligga på vissa ställen men det är bara att borsta bort om du vill slippa ligga på ett knöligt underlag.

Lämna en kommentar