Tälta i Umeå (10 fina tältplatser & campingar)

Umeå bjuder på kustnära platser att tälta på med nära hav och bad. Men också djupa skogar med vildmarkskänsla. Tälta fritt i naturen eller bekvämt på en camping i Umeå.

I det här inlägget kommer vi tipsa om några platser där du kan tälta fritt men också campingar där du är välkommen att tälta. Läs vidare för att ta reda på vilka platser det är.

Tälta fritt i Umeå (Fricampa)

tälta fritt i umeå

Är det något det finns gott om i Umeå så är det skog, sjöar och berg men du har också nära till hav. I Umeå kan du hitta många fina platser att fricampa på.

Allemansrätten gäller vilket innebär att du får tälta fritt i naturen enstaka dagar så länge du inte stör eller förstör.

Vissa undantag kan finnas i naturreservat, som tältförbud eller att du måste tälta på anvisad plats. Här nedanför ger vi tips på några fina platser att tälta fritt på när du är i Umeå!

Upp till 70% REA på tältutrustning!

Tälta i Umeå

1. Grässjön

grässjön umeå tälta fritt
Grässjön i Umeå.

Grässjön är ett naturreservat som endast ligger 8km från centrala Umeå och är lätt att ta sig till med bil och kollektivtrafik. Trots närheten till Umeå får du uppleva en vildmarkskänsla av gammelskog och myrar.

Här får du tälta i enstaka dygn men endast på anvisad tältplats. Tänk också på att det inte är tillåtet att elda vart du vill, använd de utplacerade eldplatser om du vill grilla eller elda.

I naturreservat finns ett utsiktstorn/fågeltorn, vandringsleder, rast- och eldplatser. På vintern finns skidspår här.

2. Tavelsjön

Tillskillnad från Grässjön ligger Tavelsjön cirka 3 mil norr om Umeå. Tavelsjön är ett populärt utflyktsområde där många vandrar Tavelsjön runt eller klättrar.

Just runt Tavelsjön finns flera rastplatser med eldplatser att tälta intill. Du kan också hitta fina tältplatser i vikar lite mer avskilt.

Några rastplatser ligger nära parkering som gör att du slipper släppa på tält och packning för långt om du inte vill.

Tips! När du är här rekommenderar vi att besöka någon av utsiktsplatserna som finns på berget vid sjön. Eller varför inte besöka Vallbergsgrottan.

3. Strömbäck – Kont

Strömbäck – Kont är ett naturreservat som ligger vid havet ungefär 23 mil från Umeå. Platsen förknippas oftast med varma klippor och bad på sommaren. Här kan du bada och vandra. Du når naturreservatet med bil och kollektivtrafiken.

Här är det tillåtet att tälta max ett dygn på samma plats. Tälta där du tycker är lämpligt eller intill en rastplats som har har eldplats.

Dass finns vid rastplatsen som ligger på den södra delen av ön. Tänk på! Du får endast göra upp eld på anvisade eldplatser.

4. Bäcksjön

tälta fritt bäcksjön umeå
Vacker och lugn höstdag vid Bäcksjön i Umeå.

Norr om Umeå hittar du den vackra Bäcksjön. Det är ett populärt område med möjlighet till både fiske och bad.

Här kan du hitta fina tältplatser att övernatta på. Ett vindskydd med eldplats finns vid sjön som du kan tälta intill om du vill grilla. Även rastplats och kulturlämningar finns runt Bäcksjön.

Bäcksjön är ett populärt ställe att vara på för spaning av norrsken!

Tälta på camping i Umeå

tälta på camping i umeå

Vill du tälta länge på en och samma plats i mer än enstaka dygn är en camping ett bättre alternativ än att tälta fritt i naturen.

Förutom att du kan tälta längre har du även tillgång till bekvämligheter som dusch, toalett och kök när du är på en camping. Vissa campingar har även butik, restaurang och olika sorters aktiviteter.

För att tälta på en camping behöver du oftast inte boka innan utan det är drop-in. Medan vissa campingar kräver bokning innan ankoms speciellt om du vill ha en plats med el.

Här under har vi gjort en lista på bra campingar i Umeå och lite utanför där du är välkommen att tälta.

Camping med tältplats i Umeå

5. First Camp Nydala – Umeå

En camping som ligger centralt i Umeå där du kan tälta är First Camp Nydala – Umeå. Det är en camping som har öppet året runt. På campingen finns ett stort tältområde som ligger naturnära med öppna och plana gräsytor.

Här tältar du utan el och har nära till både grillplatser och receptionen. Vid tältområdet ligger även ett utekök. Mitt på campingen hittar du servicehuset.

Förutom ett servicehus finns även lekplats, paddelbana, äventyrsgolf och bistro med stor uteplats här. Tips! Beställ en frukostpåse på campingen och äta vid tältet.

OBS! Bokning av tältplats krävs innan ankomst. Enklast är att göra det på First Camps hemsida.

6. Norrmjöle Camping

Vid den slingrande Norrmjöleån ligger Norrmjöle Camping 2 mil från Umeå ut mot havet. Det är en mindre och enkel camping men som har allt du behöver.

Här finns ett servicehus med dusch och toalett och ett kök i en separat byggnad. Önskar du tvätta kan du boka tvättmaskin och torktumlare i receptionen. Du kan även handla basvaror från receptionen.

Ett tältområde finns på campingen utan el. Vi är osäkra om det är drop-in så säkrast är att ringa campingen innan och kolla vad som gäller. Från Norrmjöle Camping har du nära till flera utflyktsmål och friluftsområden.

7. Vännäs bad & Camping

Vännäs bad och Camping ligger endast 20 minuter från centrala Umeå, här ligger också ett av Norrlands största tempererade badanläggning.

Intill Vännesbadet ligger en liten camping där 14 tältplatser finns utan el. Ett servicehus finns där du har tillgång till dusch, toalett, kök, tvättmaskin och torktumlare. Bor du på campingen har du även fritt inträde till badet.

Vid badet finns en kiosk där du kan köpa bland annat toast, husmanskost, pannkakor och fika. Det är perfekt att tälta här om du vill ha nära till Umeå men ändå kunna tälta i ett lugnt område.

8. Fläse Camping

Vid kusten söder om Umeå ligger Fläse camping som också är en mindre och enklare camping som ligger nära bad och sandstrand. Perfekt camping att tälta på om du är på genomresa.

Här finns en bra och plan gräsyta att tälta på utan el. Eftersom det är en liten camping är det bra att kontakta den innan ankomst för att dubbelkolla att det finns plats.

På campingen finns ett servishus med allt som behövs och ute finns också diskbänk och färskt vatten. Övrigt finns det lekplats och grillplats.

9. Ava Havsbad

En trevlig och fin camping som ligger 6mil från Umeå är Ava Havsbad. Campingen ligger nära havsbad och sandstrand.

Här tältar du bland tallar och på gräsytor. Ingen bokning behövs utan det är drop-in. På camping hålls en del underhållning på sommaren som är trevlig.

Du har tillgång till servicehus, restaurang där det serveras hamburgare, sallader och norrländsk sushi.

10. Sikeå Havscamping

Åker du istället 6mil norr om Umeå kommer du till Sikeå Havscamping. Det är också en mysig och fin camping som ligger nära havet.

Här behövs ingen bokning innan och du väljer själv vilken plats du vill tälta på. Här finns platser nära havet på en gräsyta eller ta skydd från vind bland träden längre in på campingen.

Oavsett vart du väljer att slå upp tältet har du tillgång till campingens servicehus, där finns dusch, toalett och kök. Behöver du tvätta kan du boka tvättstugan i receptionen. Grillplats finns och ved kan du hämta i vedboden om du vill grilla.

Lämna en kommentar