Tälta på Höga Kusten (11 fina tältplatser & campingar)

Höga Kusten är ett unikt landskap med höga klippor och vacker natur. Många kommer hit för att vandra Världsarvsleden eller Höga Kustenleden men också för att bara njuta och koppla av.

Det lättaste är att tälta på en camping om du vill ha nära till utflyktsmål och aktiviteter som finns på Höga Kusten. Eftersom det är mycket naturreservat kan speciella regler gälla för tältning.

I det här inlägget kommer vi ge tips på campingar att tälta på vid Höga Kusten och vart du kan tälta fritt i naturen på Höga Kusten.

Tälta fritt på Höga Kusten (Fricampa)

tälta fritt på höga kusten

Att tälta fritt på Höga Kusten är inte det lättaste. Det är svårt att hitta platser där det är tillåtet att stå. Är det inte naturreservat med tältförbud är det bostäder som tar upp ytorna.

Kolla därför upp innan vad som gäller på den plats du tänkt tälta och övernatta på. Ett tips är att tälta utanför ett naturreservat om det är tältförbud i ett visst område. I övrig natur gäller allemansrätten och du får tälta i enstaka dygn på samma plats.

Särskilda regler gäller i naturreservat och djurskyddsområden. Läs mer på Länsstyrelsen hemsida om kommunens olika naturreservat och vad som är tillåtet.

Tälta på Höga Kusten

1. Skuleskogens Nationalpark

Vill du tälta fritt på Höga Kusten ska du helt klart göra det i Skuleskogens Nationalpark. Det är tillåtet att tälta i nationalparken men endast på anvisade tältplatser. Oftast ligger tältplatserna i anslutning till övernattningsstugor.

Där finns också dass och eldplats om du vill grilla. Här finns en karta där du kan se vart det är tillåtet att tälta i Skuleskogens Nationalpark. Områdena är markerade med gula prickar.

De områden du får tälta på i Skuleskogens Nationalpark heter Salsviken, Tärnättholmarna, Skrattabborrtjärn, Näskebodarna och Tärnavattnet.

2. Bodviken

Bodviken ligger söder om Örnsköldsvik vid Höga Kustenleden etapp 11. Bodviken är ett fint ställe att tälta på oavsett om du vandrar leden eller bara vill ut och tälta.

Vill du ha tillgång till dass och eldplats finns en övernattningsstuga i Bodviken som du kan tälta i närheten av.

Ett tips är att gå ner en bit mot vattnet från stugan och tälta där. Hur mysigt och fint som helst. Här kan du bada och njuta av soluppgång om du vaknar tidigt vid klart och fint väder.

3. Rotsidan

Rotsidan är ett populärt naturreservat att besöka om du vill bada eller ligga och sola på varma klippor. Här går även Världsarvsleden igenom.

Eftersom det är ett naturreservat får du endast tälta på anvisad plats. Det är tillåtet att tälta på de plana klipporna som ligger vid eldplatserna. I närheten finns också dass.

OBS! Eftersom det är på klippor du tältar på (där jord saknas) är det bra om du har ett tunneltält (självstagande tält) om du vill tälta här.

Tälta på camping (Höga Kusten)

tälta på camping höga kusten
Det finns bra campingar på Höga Kusten där du kan tälta. Alla ligger naturskönt och nära aktiviteter.

Det är betydligt enklare att hitta en camping där du kan tälta än att fricampa. Campingarna på Höga Kusten ligger också bra till så du har nära till alla äventyr och utflykter som finns i området.

Att tälta på en camping är också bekvämare eftersom du har tillgång till servicehus med dusch, toalett och kök. Vissa anläggningar har även tvättstuga och andra faciliteter som gör tältningen bekväm.

Här nedan listar vi de bästa campingarna på Höga Kusten, både stora men också mindre och lugnare campingar.

Camping med tältplats på Höga Kusten

5. FriluftsByn

Friluftsbyn är helt klart den bästa och mest populära campingen för dig som vill tälta på Höga Kusten och ha nära till alla äventyr, leder och sevärdheter som finns här.

Det finns olika tältplatser i Friluftsbyn för att passa allas önskemål. Det är stora gräsytor och du slipper trängas. Ett område heter ”tältplats vatten” och det andra heter ”tältplats berg”.

Campingen ligger på Skulebergets sydsida vid Gällstasjön med bra solläge och nära till bad. Förutom servicehus finns café, shop, restaurang och uthyrning av kanoter.

Du behöver inte boka plats innan utan det är drop-in för tältplatser. Här är det aldrig några problem att få plats.

6. Norrfällsvikens Camping

En annan stor camping på Höga Kusten som ligger i Norrfjällsvikens fiskeläge är Norrfällsvikens camping. Den här campingen är också ett bra alternativ om du vill ha nära till Skuleskogens nationalpark och Höga Kusten bron. Med bil är det cirka 3,5mil.

Från campingen har du nära till havsbad, golfbana eller varför inte göra en utflykt till skärgården. Ett tips är att äta middag på Restaurang Fiskarfänget som ligger på bryggan efter en dag fylld med aktiviteter.

På Norrfällsvikens camping finns bra gräsytor att tälta på. Här kan du även köpa nybakat bröd till frukost. OBS! Bokning krävs innan för tältning.

7. Snibbens Camping

På Snibbens camping finns stora och bra gräsytor vid vattnet att tälta på. Campingen ligger på en halvö nära Höga Kusten bron.

Det är en bra camping om du vill tälta och ha nära till vandringsleder och andra utflyktsmål men ändå ha det lugnt.

På Snibbens camping kan du hyra SUP, kanot och mountainbike. Här finns det mesta för att tälta en längre tid. På morgonen kan du köpa färskt bröd i receptionen eller varför inte en frukostpåse och ta med dig till tältet.

8. Hörsångs Camping

Nordost om Höga Kusten bron ligger Hörsångs camping. Här kan du tälta på fina gräsytor nära ett havsbad med långgrund strand.

Vill du tälta på en mindre campingen som är lite lugnare än de andra vi nämnt ovan är Hörsångs Camping ett bra val. Härifrån har du bara några hundra meter till Höga Kustenleden.

På campingen finns förutom servicehus även cykel- och båtuthyrning, café, bastu och grillplatser.

Tänk på! Du måste boka tältplats innan ankomst, det kan du göra på det Hörsångs camping hemsida eller kontakta dom på mail eller telefon.

9. Lappuddens Friluftscenter

Vandrar du Höga Kustenleden ligger Lappudden som ett etappmål. Vill du inte tälta fritt kan du mot en avgift tälta vid Lapppuddens Friluftscenter och få tillgång till deras servicehus.

Stora grönområden finns och du har utsikt över Vågsfjärden. Här har du möjlighet att hyra vildmarksbad med vedeldad bastu.

Ingen bokning krävs innan om du vill tälta, det är drop-in och du tar den plats som finns.

10. Gullviks Havsbad Camping

Söder om Örnsköldsvik ligger Gullviks Havsbad camping med nära till vandringsleder och till en av Höga Kustens finaste sandstränder.

På Gullviks Havsbad camping kan du tälta med eller utan el. Vill du ha en plats med el behöver du boka innan medan de platser utan el har drop-in.

Här finns äventyrsgolf, paddel, boule, beachvolleyboll, restaurang och café. Allt för att göra din vistelse så bekväm som möjligt.

11. Mosjöns Camping

I Örnsköldsvik ligger det natursköna området Mösjön. På campingen finns bra gräsområden att tälta på.

Ett servicehus med dusch, toalett och kök finns på campingen. Förutom servicehuset finns också butik, restaurang, café, grillplats och vindskydd.

Ingen bokning krävs innan, utan det är drop-in och du får ta den plats som finns.

Lämna en kommentar