Förvara mat i tält (På camping eller vandring)

När du campar är det viktigt att du tar hand om din mat på rätt sätt för att undvika att den blir dålig eller lockar till sig djur. Det finns flera saker att tänka på när du förvarar mat i tält eller bil, inklusive temperatur, fuktighet och skydd mot djur.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom de bästa sätten att förvara mat på tältsemestern och ge dig tips på utrustning som kan göra det lättare.

Om du tältar på camping och vill ha färskvaror med dig är det absolut enklast att förvara maten i en kylbox. Det kräver dock tillgång till el, eller frysta kylklabbar.

Om du tältar på vandringen bör du istället se till att ha frystorkad mat och torrvaror som väger mindre och håller längre. Förvara maten i zip-påsar och små plastbehållare som håller maten skyddad och enkelt kan återförslutas.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Förvara mat i tält på camping

För att hålla din mat säker och fräsch när du tältar är det viktigt att du tar hand om den på rätt sätt.

Här är några tips:

 1. Använd en kylbox: Om du har tillgång till el kan en kylbox vara en bra lösning för att hålla din mat kyld. Om du inte har tillgång till el kan du ha is eller kylklampar i kylboxen för att hålla maten kall. Ta med dig flera kylklampar så kan du frysa nya i campingens kök så att kylboxen ständigt är kall. Se till att du packar kylboxen tätt och lägger maten i ordning så att den håller sig fräsch längre.
 2. Använd förslutningsbara påsar och behållare: Förpacka maten i lufttäta påsar eller behållare för att förhindra att insekter och djur kommer åt den. Förslutningsbara påsar och behållare är lätta att förvara i en ryggsäck och gör det lätt att organisera maten. Dessutom förhindrar du att fukt förstör maten.
 3. Försök att hålla maten torr: Förvara maten på en torr plats och undvik att placera den direkt på marken. Använd ett tältgolv eller liknande som en barriär mellan marken och maten eller ha den nerpackad i en väska.

Bästa sätten att förvara mat i bilen på campingen

Om du campar med bil finns det flera sätt att förvara mat på ett säkert sätt:

 1. Använd en kylbox: En kylbox är ett bra sätt att hålla maten kyld. Det är viktigt att du använder is eller kylklampar för att hålla maten kall. Eller kopplar in den till bilens 12V uttag.
 2. Placera maten i en kylväska: Om du inte har en kylbox kan du använda en kylväska för att hålla maten kall. Se till att du förpackar maten i förslutningsbara påsar eller behållare för att förhindra att saker läcker och kladdar ner.
 3. Förvara torrvaror i en plastlåda: Torrvaror , konserver och hållbar mat kan du packa i en separat plastlåda så att de inte välter och läcker ut något i bilen. Du vill t.ex. inte ha kladdig sylt i sätet.

Förvara mat i tält på vandring

Om du vandrar kommer du inte kunna ha kylbox med dig, om inte tältplatsen ligger väldigt nära bilen. Då bör du istället satsa på hållbar och lätt mat i första hand, förutom första natten där du kan ha färskvaror.

 1. Använd frystorkad mat: Frystorkad mat är vakuumförpackad och inte speciellt känslig för värme eller fukt. Perfekt att bara slänga ner i ryggsäcken vandring med andra ord. Vi rekommenderar att packa den i separat packpåse och lägga den lättillgängligt i ryggsäcken så du snabbt kommer åt maten vid matlagning.
 2. Använd drybag som förvaringspåse: Torrvaror som knäckebröd, havgregryn etc. fungerar också bra på vandring och bör förvaras 100% torrt. Packa det därför i zip-påsar och sen all mat i en vattentät drybag så att maten håller sig torr även om det är blött ute. De här Dry-bagsen använder vi till allt ifrån att förvara mat till att hålla kläderna torra.
förvaring av mat i tält

Bra utrustning för att förvara mat på tältsemestern

Det finns bra utrustning som kan göra det enklare att förvara mat när du tältar. Här är några exempel:

 1. Kylbox: En kylbox är en bra lösning för att hålla maten kyld, framförallt på camping eller i bilen. Det finns olika storlekar och modeller att välja mellan, välj en i rätt storlek, en halvfull kylbox kyler sämre än en fullpackad. Läs mer i vår guide där vi listar olika modeller av kylboxar för camping. Tänk på att ha med elkabel för utomhusbruk om du ska ha eldriven kylbox i tältet.
 2. Kylväska: En kylväska är ett billigare alternativ till en kylbox. Den är en mindre och lättare lösning för att hålla maten kall och är lättare att förvara när den är tom. Däremot är håller den inte kylan lika bra som en kylbox. Du kyler den med kylklampar eller en petflaska fylld med vatten som du fryser.
 3. Förslutningsbara påsar och behållare: Förslutningsbara zip-påsar och behållare är något vi själva alltid använder när vi tältar, för förvaring av allt från kryddor till havregryn. De är lätta att packa och förvara i en ryggsäck och hjälper till att hålla maten fräsch och skyddad från både fukt och insekter.

Packa maten på rätt sätt

När du packar maten är det viktigt att du packar den på ett sätt som gör det enkelt att organisera och förvara. Här är några tips på hur du kan packa maten:

 1. Förpacka maten i påsar och behållare: Förpacka maten i förslutningsbara påsar och behållare för att förhindra att den blir smutsig eller blöt.
 2. Ha maten i en kylbox eller kylväska: Om du har tillgång till en kylbox eller kylväska kan du använda den för att hålla maten kyld och fräsch.
 3. Förvara maten i en separat väska: Förvara maten i en separat väska så att kläder och övrig utrustning inte smutsas ner.

Bra mat i tält

När det gäller mat som håller bra i tält, finns det flera alternativ att välja mellan. Här nedanför är några exempel på bra campingmat:

 1. Konserverad mat: Konserver är ett bra alternativ när du tältar eftersom den har en lång hållbarhet och är lätt att förvara.
 2. Frystorkad mat: Frystorkad mat väger lite, är bra och säkert förpackad och går snabbt och enkelt at tillaga.
 3. Torrvaror: Havregryn är perfekt för frukost i tältet, pasta håller bra och är lätt att tillaga och knäckebröd fungerar som enkel frukostmacka med bra hållbarhet.

Sammanfattning

När du tältar är det viktigt att du tar hand om din mat för att undvika att den blir dålig eller lockar till sig insekter och djur.

Du kan antingen använda en kylbox för färskvaror eller packa mat som inte behöver kyla i zip-påsar eller plastbehållare. Undvik originalförpackningar som kan gå sönder eller är svåra att återförsluta.

En sak du måste tänka på är att vara noga med att diska rent tallrikar och köksredskap eftersom de lätt lockar till sig djur till tältet annars. Vi har själva haft besök av både fåglar och ekorrar i vårat tält! 🙂

Lämna en kommentar