Att hitta en bra tältplats är nästan det roligaste när man tältar. Ofta letar du säkert ett läge med en fin sjö, eller solnedgång bakom tältet så att du får fina bilder.
Visst, vi håller med om att utsikten och ett fint läge är viktigt när vi väljer tältplats, men vi måste också kunna sova bra på platsen. Därför måste du tänka på några andra saker också innan du slår upp tältet.
En bra tältplats ska ligga skyddad från hård vind, vara myggfri och gärna i skugga från morgonsolen. Det är även bra att ha tillgång till vatten från ett vattendrag och ha en plan yta att slå upp tältet på.
1. Får du tälta här?
Innan du börjar leta tältplats ska du alltid kolla upp vilka regler som gäller för att tälta i det område du är i.
Allemansrätten ger oss ofta rätt att tälta på de flesta ställen, men naturreservat och nationalparker har egna regler. Ofta är du anvisad att tälta på en speciell plats och i vissa nationalparker är det helt förbjudet att tälta.
Du måste också ta hänsyn till markägare och andra personer som vistas på platsen. Vårat tips är alltså att alltid kolla vilka regler som gäller för att tälta på den plats du ska till, innan du ens packar och börjar planera ditt äventyr.
2. Plan yta (utan stenar & rötter)
Att ha en plan yta utan vassa stenar och rötter under tältet är nästan en förutsättning för bra sömn. För att snabbt hitta en bra tältplats kan det vara bra att veta hur stor din footprint är, d.v.s. ytan under tältet.
Om du vet att din footprint är 3 kliv (steg) åt varje håll kan du snabbt måtta ut och se om ytan räcker för ditt tält.
Ingen lutning
Den optimala tältplatsen har ingen lutning alls utan är helt plan. Ofta kan det vara svårt att hitta en helt plan yta att tälta på och då får du kompromissa.
Om alla platser du hittar lutar lite ska du välja att ha lutningen i riktning mot fötterna för att sova så bra som möjligt. Du vill inte att det ska luta mot huvudet (Då får du blod i huvudet) och du vill inte att det ska luta åt sidan (Då rullar du av liggunderlaget).
Inga vassa saker i ryggen
Det andra du ska kolla är att det inte är stora stenar eller rötter som kommer kännas genom liggunderlaget. Du vill inte heller ha vassa saker som kan skada tält och liggunderlag.
Det viktiga är att det inte är saker som sticker upp på ytan under liggunderlagen där ni ska sova. Skulle det vara en rot eller sten i absiden gör det inget eftersom ytan in behöver vara plan där.
Städa rent ytan från sten & kottar
När du väl hittat en plan yta städar du rent den från allt som kan skada ditt tält eller störa din sömn. Borsta bort kottar, lösa stenar, pinnar och kvistar.
Tillräckligt stor yta för ditt tält
Som jag skrev innan. Kolla först så att sovytan (ytan där liggunderlagen ska vara) är tillräckligt stor. Ha gärna ett mått du vet är tillräckligt stor (t.ex. 3 steg åt varje håll) så kan du snabbt se om en plats fungerar för ditt tält innan du slår upp tältet.
3. Välj en torr (& regnsäker tältplats)
Att välja en torr och regnsäker tältplats betyder att hitta en plats som inte riskerar att fyllas med vatten om det regnar när du sover i tältet.
Du vill med andra ord undvika att placera tältet i sänkor där vatten samlas och istället välja en plats på en höjd.
Välj den högsta platsen
När vi säger att du ska välja den högsta platsen betyder det inte att du ska gå upp på toppen av ett berg. Nej, vi menar att du ska välja den högsta platsen i sitt område.
Det betyder att om du ska tälta i skogen, välj en plats som ligger lite högre än den övriga marken i området. Så att om det börjar regna kan du vara säker på att vattnet har platser att samlas på – som ligger lägre än ditt tält.
Undvik platser där vattnet rinner
Du ska även undvika att placera tältet på platser som vattnet kan tänkas strömma på om det blir ett kraftigt skyfall.
Oftast kan du var vattnet brukar rinna, men generellt sätt är det i svackor och skåror, även stigar kan bli vägar för vattnet att ta sig fram på när det regnar kraftigt.
4. Finns det vattenkällor i närheten?
Att ha en vattenkälla nära tältet är viktigt. Du behöver vatten att dricka, för matlagning, att diska med och för personlig hygien som t.ex. att borsta tänderna.
De absolut bästa vattenkällorna enligt oss är vattendrag i fjällen. Där är det oftast så bra kvalitet på vattnet att det går att dricka utan problem och tillgången är obegränsad.
Vattendrag med drickbart vatten
Vår favoritplats att tälta på är som sagt i närheten av ett vattendrag i fjällen. Ofta är vattnet riktigt bra och går att dricka direkt som det är. Har du möjlighet att hitta en tältplats bredvid ett vattendrag har ofta bra tillgång till vatten (I norra Sverige).
Vatten som du renar
Om du tältar vid en sötvattensjö eller vid ett vattendrag som du inte är säker på har tillräckligt rent vatten kommer du behöva rena det.
Det enklaste sättet att rena vatten på är genom att koka det över en öppen eld eller med stormköket. Låt det koka vilt med stora bubblor under minst 3-4 min.
Ett annat sätt att rena vattnet på är genom att använda en vattenrenare eller vattenfilter. Vi använder ett som heter KatadynBefree. Det är egentligen som en vattenflaska med ett filter på, vattnet renas i munstycket innan du dricker det.
5. Undvik tältplats med mygg
Om du tältar på sommaren kommer du att få uppleva irriterande mygg. Speciellt i norra delarna av landet. Valet av tältplats kommer ha stor betydelse när det gäller myggen.
Undvik våtmarker där myggen trivs
Mygg gillar fuktiga miljöer, undvik därför att tälta i våtmarker eller precis vid sjökanten om det är vindstilla.
Om du skulle bli tvungen att tälta här under myggperioden rekommenderar vi att stänga tältet så att myggen inte kommer in och vistas på ett ställe där det fläktar lite om du är utanför tältet.
Lite vind är bra (men inte för mycket)
Det absolut bästa knepet för att hitta en lägerplats utan mygg är att välja ett ställe där det fläktar lite. Myggen blåser helt enkelt bort så fort det blåser ett par sekundmeter eller mer. Dessutom hjälper vinden till att minimera kondensen i tältet.
Enklast är att ställe tältet på en höjd eller på en öppen yta som inte ligger i lä av träd, berg eller byggnader. Att tälta vid havet eller vid en sjö brukar också betyda vind vilket blåser bort myggen.
Om det däremot blåser mycket eller är storm kommer du få större problem med vinden än myggen. I det fallet ska du inte placera tältet på en öppen yta.
6. Kan du göra upp en eld?
Att göra upp en eld är inte bara mysigt, det är också bra för matlagning och värme. Om du har tänkt att göra en lägereld är det viktigt att du kollat upp så att du får elda på platsen.
Det bästa är att tälta i närheten av ett vindskydd eller eldplats om du ska elda. Där får du elda så länge det inte är eldförbud och eldplatser finns även i nationalparker och naturreservat.
Eld för matlagning
Genom att göra upp en eld och laga mat på sparar du på gas och sprit eftersom du inte behöver använda stormköket. Ofta finns det ved vid eldplatserna på fjällen och naturreservaten som är fri att använda.
Lägereld för värme
Att göra upp en eld i närheten av tältet är perfekt på vår, höst och vinter för att få värme och ljus. Det är både kallare och mörkare då än på sommaren.
Mygg gillar inte eld
En tredje anledning att göra upp en lägereld är för att myggen inte gillar eld. Vi lovar dig, testa att få igång en bra eld, myggen kommer hålla sig därifrån. Riktigt skönt när de är som jobbigast.
7. Undvik morgonsol
Morgonsol är oftast ganska störande när man vaknar i tältet, det tycker i alla fall vi. Om du inte vill vakna av ett ljust, varmt och kvavt tält bör du undvika morgonsol, i alla fall på sommaren.
Kvällssol är ofta skönare eftersom det kan vara kallt då. Undantaget är om det är väldigt varmt på kvällen och du ändå ska upp innan solen går upp på morgonen. Då kan du välja en plats med morgonsol.
Ställ tältet bakom träd
Ett enkelt sätt att undvika solen på morgonen är att ställa tältet bakom träd eller en skogsdunge. Tänk på att kolla hur solen kommer stå på morgonen bara så att placeringen blir rätt.
Placera tältet bakom en kulle
Du kan också ställa tältet som det för skugga av ett berg eller en kulle. I fjällen kan du ofta hitta platser som skuggas av berg olika tider på dygnet. Så länge du har koll på väderstrecken kan du enkelt räkna ut var solen går upp.
8. Tältplatsen ska vara fin
Det sista tipset vi vill ge är att välja en fin tältplats. Den ska vara magisk! Att tälta är frihet, och du kan välja fritt var du vill sova. Ofta kan du hitta platser som kommer vara finare än det finaste hotellet.
Ta till vara på möjligheten att sova på strandkanten av en turkos sjö, uppe på toppen av ett berg, eller i en grönskande skog. Att tälta ger oss möjlighet att sova på platser vi aldrig annars skulle få tillgång till.
Saker att tänka på när du väljer tältplats
Utöver tipsen ovanför finns det några andra saker att tänka på när du väljer plats att tälta på.
- Finns det mobiltäckning? – Kolla så du har mobiltäckning i området du ska sova i. Om du inte har det bör du ha en backup-plan för kommunikation vid en nödsituation.
- Djur i området – I vissa områden finns det frigående djur, inte bara vilda djur. T.ex. renar i fjällen. Om du vet att du tältar vid ett ren-område kan det vara bra att veta det i förväg så du inte blir vettskrämd om en ren knallar runt tältet mitt i natten.
- Närliggande vägar/Flygplatser – Om du tältar i närheten av en trafikerad väg eller en flygplats kommer det att låta en del. Vi har tyvärr gjort det här misstaget själva så vår rekommendation är öronproppar om du tältar nära trafik.
- Vandringsleder – Om du tältar i närheten av vandringsleder kan det vara en bra idé att gå bort en bit för att ge andra utrymme att vistas på. Du bör åtminstone vara medveten om att du kanske inte kommer vara helt ensam på större vandringsleder.
- Närhet till stad – Om du tältar i närheten av en stad eller bebyggelse får du räkna med att det kan dyka upp folk i närheten. Detsamma gäller mindre skogar i anslutning till städer.
- Boende – Tälta helst inte för nära hus och boende. Det brukar inte uppskattas och dessutom är det inte lika mysigt för dig heller, gå bort en bit.
Innan du lämnar din tältplats
Innan du lämnar din tältplats ska du alltid städa upp efter dig och ta med alla dina saker. Kolla så att du packat ner allt skräp, snyggat till eldplatsen och kamma till det tillplattade gräset där tältet stått.
Det ska inte gå att se att du har tältat på platsen. Om alla bara ser till att lämna det så orört som möjligt kommer vi alla ha en fin natur att vara i, även i framtiden.
Lär känna ditt tält
Om du känner dig osäker på hur ditt tält fungerar eller hur du ska få upp det rekommenderar vi alltid att träna på att slå upp det hemma först.
Du kommer lära dig vilka tältbågar som ska in var, hur stor plats ditt tält behöver, justera längden på stormlinorna och hur du ska packa ihop ditt tält. Allt sånt är bra att veta innan du beger dig ut och hittar en plats att tälta på.
För tips och råd kring hur du slår upp ett tält, läs vår guide om att sätta upp kupol- och tunneltält.
Hoppas att du gillade inlägget! Det är bara att ställa en fråga i kommentarsfältet om du undrar över något! 🙂