Spritkök eller gaskök (Skillnader, fördelar & nackdelar)

Två vanliga alternativ för friluftskök är gaskök och spritkök. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar, och det är viktigt att veta vilket som passar dig bäst för dina behov.

I den här artikeln kommer vi att jämföra gasolkök och spritkök, och hjälpa dig att hitta det friluftskök som passar dig bäst.

Ett gaskök passar perfekt för vandring, det krävs mindre gas än sprit för motsvarande tillagning, det sotar inte, kokar upp vatten snabbare och du får inget spill av bränsle när du använder det.

Ett sprit kök är däremot enklare att använda, är billigare och det finns inte lika mycket som kan gå sönder på det.

Läs vidare så går vi igenom allt du behöver veta.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Fördelar med gaskök

 1. Enkel att använda: Gaskök är enkla att använda och kräver minimal förberedelse. Du behöver bara koppla på gasbehållaren och tända köket för att laga mat eller koka vatten. När du är klar stänger du bara av köket.
 2. Snabb uppvärmning: Gaskök har en hög värmeeffekt och värmer upp maten snabbt. Gaskök är extra bra vid vandring av den anledningen, du kan på bara ett par minuter koka upp vatten, hälla ner i påsen med frystorkad mat och äta.
 3. Lätt att rengöra: Gaskök är lätta att rengöra och kräver minimalt med underhåll eftersom de inte sotar som spritkök gör. Du behöver bara diska ur kokkärlek om du har använt det för att laga mat.
 4. Lätt att hitta bränsle: Gasbehållare är lättillgängliga och kan hittas på de flesta friluftsbutiker. Ofta kan du även köpa gasol på fjällstationerna etc.
 5. Kostnadseffektivt: Gaskök är en av de mest kostnadseffektiva lösningarna för friluftskök. Gasbehållare är billiga och kan återanvändas flera gånger, dessutom blir det obefintligt med spill eftersom du kan stänga av gasen när du är klar.

Kolla in de populäraste gasköken här!

Nackdelar med gaskök

 1. Beroende av gasbehållare: Ett av de största problemen med gaskök är att de är beroende av gasbehållare. Om du får slut på gas mitt i matlagningen kan du inte använda köket. Det är svårare att avgöra hur mycket gas du har kvar i en gasbehållare än hur mycket sprit du har kvar eftersom du inte kan se gasen.
 2. Tyngre än spritkök: Gasbehållare kan göra gaskök tyngre att bära med sig än spritkök. Det gäller främst vid dagsturer eftersom du måste ha med dig en hel gasbehållare, har du spritkök kan du bara fylla upp brännaren med exakt så mycket sprit som behövs för dagen.
 3. Större risk att något strular: Gaskök har en brännare som kopplas till gasbehållaren. Det finns alltid en risk att antingen brännaren, kopplingarna eller behållaren strular, då har du ingen möjlighet att tillaga mat eller koka vatten. Risken för strul med ett spritkök är mindre eftersom det är mindre mekanik som kan gå sönder i ett spritkök.
 4. Gaskök låter mer än spritkök: Gaskök har ett ”susande ljud” och låter mer än spritkök.
gaskök vs spritkök
Vi lagar frukost efter en tältnatt i Jämtland. Här använder vi vårat klassiska Trangia-spritkök som vi tycker är perfekt för kortare vandringsturer med tältet eller när vi har bilen med oss.

Fördelar med spritkök

 1. Lätt: Spritkök är lättare än gaskök eftersom de inte kräver gasbehållare eller gasbrännare. Däremot minskar viktfördelen i takt med hur många dagar du ska vara ute eftersom sprit inte är ett lika affektivt bränsle och väger mer än gas. Ska du vara ute en vecka kommer ett gaskök att vara ett lättare alternativ medan spritköket oftast är ett lättare alternativ på en dagstur.
 2. Lätt att hitta bränsle: En annan fördel med spritkök är att bränslet är enkelt att hitta. Du kan använda vanlig T-röd, som finns att köpa på de flesta butiker eller i närmaste bensinstation. Det kan vara extra bra om du t.ex. är på en tältsemester pa ett ställe med mindre utbud av specialiserade friluftsbutiker.
 3. Tyst: Spritkök är tysta jämförelse med gaskök, vilket gör det till ett bra val för tältning och camping där man vill undvika onödigt buller.
 4. Miljövänligt: Spritkök är en miljövänligare lösning än gaskök eftersom de inte släpper ut skadliga gaser. Detta gör dem till ett bättre alternativ om du verkligen bryr dig och vill undvika onödiga utsläpp.

Kolla in de populäraste spritköken här!

Nackdelar med spritkök

 1. Längre tillagningstid: Spritkök tar längre tid att tillaga maten- eller koka upp vatten med än gaskök. Det kan vara en nackdel t.ex. vid vandring där du snabbt vill laga mat innan ett regnoväder drar in etc.
 2. Svårt att kontrollera värmen: Det kan vara svårt att kontrollera värmen med spritkök, du har oftast inte samma inställningsmöjligheter som på ett gaskök.
 3. De sotar: Spritkök sotar och blir smutsiga/svarta och kräver mer rengöring mellan användningarna.
spritkök fördelar i jämförelse med gasolkök
Frukost tillagas på Trangia spritkök, havregrynsgröt.

För vem passar ett gaskök bäst?

Gaskök passar dig som vill ha en enkel och pålitlig lösning för att snabbt laga mat eller koka vatten när du vandrar eller campar. De är extra bra om du är ute flera dagar och vill ha ett lätt kök eftersom gas är ett lättare och effektivare bränsle än sprit.

För vem passar ett spritkök bäst?

Spritkök är bra för att enkelt laga mat och koka vatten, speciellt om du inte vill behöva planera bränsleåtgången. De passar perfekt om du bara vill kunna slänga ner spritköket i väskan och dra ut i skogen utan att planera innan, fyll bara brännaren med sprit och dra ut.

De är också ett bra alternativ om du vill minimera din miljöpåverkan eller vill ha ett tyst kök. Vi använder själva spritköket istället för gasköket ofta just eftersom det är så tyst.

Sammanfattning:

Gaskök och spritkök har båda sina fördelar och nackdelar. Gaskök är enklare att använda, snabbare att värma upp mat och vatten och lättare att rengöra. De är också mer bränsleeffektiva än spritkök.

Spritkök är däremot billigare och tystare. De är också bättre om du vill slippa planeringen av bränsle och kunna ta spontana dagsturer i närområdet. Du har alltid tillgång till bränsle på bensinstationen och om du har en flaska t-röd hemma kan du snabbt fylla upp exakt så mycket som behövs.

Det är också viktigt att tänka på var du kommer att använda ditt friluftskök. Om du ska vara ute på vintern kan spritkök vara ett bra val, eller att du använder vintergas till ditt gaskök.

Lämna en kommentar