Laga uppblåsbart liggunderlag (Steg för steg-guide)

Det är inte ovanligt att det går hål i ett uppblåsbart liggunderlag. Det har nog hänt oss alla någon gång. Men du kan enkelt laga liggunderlag oavsett om du upptäcker när du är ute och tältar eller hemma.

I det här inlägget kommer vi gå igenom steg för steg hur du lagar uppblåsbara liggunderlag på ett enkelt sätt. Det enda du egentligen behöver är ett lagningskit.

Fortsätt läsa för att ta reda på hur du gör…

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Laga uppblåsbart liggunderlag i 7 steg

Att laga ett uppblåsbart liggunderlag kan verka jobbigt och omständigt men det är faktiskt enkelt och det spara dig pengar när du slipper köpa ett nytt. Genom att följa de här steg kan du smidigt laga ditt liggunderlag hemma eller ute.

 1. Ta reda på var hålet sitter
 2. Rengör runt hålet
 3. Torka torrt området kring hålet
 4. Lägg liggunderlaget på en plan yta
 5. Laga hålet med lagningslapp eller lim
 6. Blås upp liggunderlaget
 7. Låt torka!

OBS! SE till att välja lagningstejp anpassad för liggunderlag – Vi rekommenderar Tear Aid Super Repair Tape (Air Mattress). Den är tät och fäster på materialet liggunderlaget är tillverkad av.

1. Ta reda på var hålet sitter

Börja med att ta reda på var hållet är. Det enklaste sättet är att blåsa upp liggunderlaget och sedan fylla exempelvis ett badkar med vatten. Kolla noga på liggunderlaget var det kommer bubblorna, där det bubblar är hålet.

Ett annat sätta att leta efter hålet är genom att spraya vatten och diskmedel över liggunderlaget. Tänk på att göra det systematiskt så missar du inget ställe. När vattnet och diskmedlet kommer över hålet kommer det bubbla lite extra där.

Är du ute och tältar och inte har tillgång till vatten kan du pumpa upp liggunderlaget och sen försiktigt känna med handen över det, du kommer känna på handen var det blåser ut luft.

2. Rengöring runt hålet

Nästa steg är att rengöra kring hålet. Använd en ren fuktad trasa eller en spritservett för att torka av och få området rent.

När du rengör tar du bort smuts och damm från liggunderlaget, det göra att lagningen fäster bättre. Hoppar du över det här steget finns risk att du behöver laga om det ganska snart igen.

3. Torka torrt området kring hålet

När du rengjort kring hålet är det var blött eller fuktigt. Därför är det viktigt att du ser till att det är torrt innan du går vidare med steg 4.

Använd en torr handduk eller trasa för att torka upp det blöta. Har du inte det kan du lägga liggunderlaget ute i solen om den är framme och låta den lufttorka.

4. Lägg liggunderlaget på en plan yta

Nu när liggunderlaget är både rent och torrt är det bra att hitta en plan yta att vara på innan du börjar att laga hålet.

Att vara på en plan yta gör det lättare för dig att applicera lim och lagningslappen över hålet. Liggunderlaget kommer ligga platt och inte flytta på sig.

5. Laga hålet med lagningslapp eller lim

När du har förberett liggunderlaget är det dags att laga hålet. Ett hål kan lagas på två sätt. Om det är ett litet hål eller om hålet sitter vid ventilen är det lättast att enbart limma hålet i tre omgångar. Låt limmet torka mellan varje omgång bara.

Har du ett större hål är det bättre att laga hålet med en lagningslapp. Klipp ut en bit av lagningslappen som är något större än själva hålet om det inte finns färdiga lappar i olika storlekar att välja på. Se till att lappen täcker hålet helt och att den sitter ordentligt.

Det finns olika lagningskit att köpa för att laga ett uppblåsbart liggunderlag. I dessa kit kommer också instruktioner på hur du ska göra.

OBS! SE till att välja lagningstejp anpassad för liggunderlag – Vi rekommenderar Tear Aid Super Repair Tape (Air Mattress). Den är tät och fäster på materialet liggunderlaget är tillverkad av.

6. Blås upp liggunderlaget

Har du lagat hålet med lim är är det viktigt att du blåser upp liggunderlaget nästan direkt efter att du applicerat limmet.

Det är för att du inte ska limma ihop de två delarna med varandra när de ligger utan luft.

7. Låt torka!

Nu är det bara låta limmet torka ordentligt sen är det klart! Läs på förpackningen hur lång tid det tar. Tiden kan skilja sig lite beroende på vilket lim du använder.

Har du använt dig av en lagningslapp behöver du inte vänta på någon torktid.


Det här behöver du för att laga ett uppblåsbart liggunderlag

För att kunna laga ett uppblåsbart liggunderlag är det några saker du behöver för att det ska gå så enkelt och smidigt som möjligt. Vi går igenom vad du behöver:

 • Spritservett
 • Vatten
 • Lagningskit
 • Handduk eller Trasa
 • En pumppåse

Spritservetter

Spritservetter gör att du kan rengöra kring hålet när du är ute och tältar. Det finns oftast i ett första hjälpen kit eller om du har ett lagningskit till ditt liggunderlag. Spritservetten tar bort damm och smuts från liggunderlaget och gör att lagningen fäster bättre.

Vatten

Vatten behöver du för att kunna lokalisera var hålet är. Antingen genom att spraya vatten över liggunderlaget eller fylla ett badkar eller balja med vatten och lägga i liggunderlaget där.

Lagningskit

Ett lagningskit är bra att ta med när du ska ut och tälta eller att ha hemma. Där har du allt du behöver för att kunna laga ett liggunderlag som lim, spritservetter och lagningslappar i olika storlekar.

Handduk eller trasa

En torr handduk eller trasa är bra så du kan torka torrt liggunderlaget efter att du blött ner det när du letat efter hål.

Är liggunderlaget blött eller fuktigt när du ska applicera lim eller en lagningslapp kommer det inte att fästa på liggunderlaget.

En pumppåse

Har du lagat ett mindre håll med lim behöver du kunna fylla liggunderlaget med luft för att inte limma fast de båda sidorna av liggunderlaget.

Har du inte en pumppåse kan du använda munnen för att blåsa upp liggunderlaget.

Lycka till! 🙂

Lämna en kommentar