Frukost på Camping (När man tältar)

Det finns inget mysigare än att vakna upp efter en tältnatt och förbereda frukosten. Tältar du på en camping är det lite lättare att laga frukost och du har ofta tillgång till en minilivs eller kan förvara kylvaror i kylskåp.

Fricampar du och inte har möjlighet till kylskåp finns det frukostar som passar för det med. Det behöver inte alls vara krångligt eller svårt att få ihop en god frukost vid tältet. Beroende på när du tältar och hur utetemperaturen är kan vissa kylvaror klara sig ute utan kylskåp.

I det här inlägget ger vi tips på frukost du kan göra på stormkök och frukost som inte behöver tillagas eller stå svalt. Fortsätt läsa för att ta reda på vilka!

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Frukost på stormkök

frukost på stormkök
En frukost vi ofta gör är gröt med hackade mandlar, äppelbitar, kanel och honung. Ibland hittar vi färska bär som blåbär och hjortron som vi strör över. Det är gott, mättande och så gott till en kopp kaffe 🙂

En varm frukost är alltid gott när det varit en kall tältnatt. Det går att göra en god varm frukost även om du inte har tillgång till kylskåp.

Behöver du mjölk till exempelvis gröt kan du använda dig av mjölkfria produkter som havremjölk eller mandelmjölk som klarar sig utan kylskåp så länge de är oöppnade.

Annars finns pulvermjölk som du blandar ut i vatten. Den klarar sig betydligt längre om du ska vara ute och vandra och tälta en längre tid.

1. Havregrynsgröt med olika toppingar

Att koka havregrynsgröt är en klassiker och går att variera med olika toppingar efter smak. Det är enkelt att laga och ingredienserna behöver stå svalt. Vi använder oss ofta av pulvermjölk när vi ska äta gröt ute.

Du behöver för 1 portion: 1dl havregryn, 2dl vatten eller mjölk och lite salt. För extra energi och näring kan du även blanda i lite chiafrön när du kokar gröten.

Koka havregrynen i vatten och med lite pulvermjölk för en extra krämig gröt. När gröten är klar toppar du med valfri topping.

Tips på topping till gröten: Skivad frukt (banan, äpplen, bär), hackade nötter (mandlar, valnötter, cashewnötter), jordnötssmör, torkad frukt, kanel och honung.

2. Äggröra med grönsaker

En annan näringsrik och klassik frukost att göra på stormköket är äggröra med grönsaker. Äggröra går även det att variera på flera sätt.

Ägg kan förvaras i rumstemperatur och blir inte dåligt av att inte stå kylskåp. Se till att de ligger svalt och skyddat så de inte går sönder bara. Grönsaker klarar sig också utan kyl och vill du ha mjölk i kan du använda dig av pulvermjölk.

Det här behöver du: Ägg, grönsaker som du gillar (paprika, lök, zucchini, champinjoner, tomat), olja att steka grönsakerna i, salt och peppar.

Vispa äggen lätt i en skål, steka grönsakerna tills de blir mjuka, tillsätt de vispade äggen och rör runt tills det är genomstekt. Smaka av med salt och peppar.

3. Knäckebröd med kokt ägg

Något som är riktigt enkelt att göra är att koka ägg och lägga på knäckebröd med lite salt över eller annan krydda som du gillar. Det är enkelt, gott och gör dig mätt.

Inget av de varorna behöver kylskåp och passar bra att göra när du tältar och inte har tillgång till kylskåp.

Du behöver: Knäckebröd, ägg och salt. Det enda du behöver göra är att koka äggen.

4. Pannkakor

En lyxigare frukost att göra när du tältar är pannkakor. Kungsörnen har en god pannkaksmix, det enda du behöver tillsätta är vatten.

Du behöver även smör att steka i. Välj smör med hög salthalt det gör att smöret håller sig bättre om det står svalt över natten om du inte har tillgång till kyl.

Tips på topping som inte behöver kylskåp: Nutella, sylt, sprutgrädde, sirap, frukt som banan, äpple och bär.

frukost camping färdig frystorkad musli

Chokladmüsli (Vår favoritfrukost!)

En väldigt god frukost som man bara tillsätter varmt- eller kallt vatten till.

Frukost som inte behöver tillagas

Vill du istället ha en frukost som går snabb och som inte behöver tillagas då har vi några tips här under vi tänkte dela med oss av.

7. Bröd med olika pålägg

Bröd och vissa pålägg behöver inte ha kylskåp om du inte vill ha smör på. Därför tänkte vi tipsa om pålägg där du inte behöver använda smör utan det blir lika gott utan.

Både hårt och mjukt bröd funkar att ta med sig när du tältar.

Tips på pålägg som inte behöver kyl:

  • Makrill
  • Nötsmör
  • Mjukost
  • Avokado
  • Torkat kött

6. Fruktkräm med mjölk

Fruktkräm är enkelt att få i sig och behöver inte tillagas. Det enda som behöver blandas ihop är mjölken om du vill ha det till krämen.

Då kan du som vi nämnde innan använda dig av pulvermjölk och bland tillsammans med vatten. Eller använda dig av havre- eller mandelmjölk.

Fruktkräm finns i olika smaker, bland annat hallon, aprikos, jordgubb och päron.

7. Yoghurt med müsli & frukt

Tältar du på en camping och har tillgång till en kyl eller om det finns minilivs på campingen är yoghurt och müsli ett enkelt och gott frukostalternativ som inte behöver tillagas.

Förutom att ha i müsli i yoghurten kan du toppa med kanel, honung, nötter och banan. Det mättar mer och ger extra näring.

8. Frystorkad frukost

Frystorkad frukost är enkelt och det enda du behöver tillsätta är hett vatten, häll det heta vattnet i påsen, blanda runt, vänta en stund sen är den redo att ätas. Enklare än så blir det inte. Vissa frukostar kan du även tillsätta kallt vatten till.

Frystorkad frukost är näringsrik och du kommer stå dig länge på det. En av våra favoriter när det gäller frystorkad frukost är Real Turmats Chokladmüsli, grymt enkel och god!

Tips på Frystorkad frukost:

  • Havregrynsgröt
  • Äggröra
  • Risgröt
  • Fruktmüsli

Förbered frukosten innan

gröt på stormkök
Här är en färdig portionspåse till en grötfrukost för två personer. Super smidigt och enkelt att ta med. Toppits zipper är grymma påsar att ha som portionspåsar.

Något vi ofta gör innan vi ger oss ut för att tälta oavsett om det är en natt eller flera är att förbereda så mycket av frukosten vi kan innan.

Vi lagar oftast havregrynsgröt till frukost. Vi blandar därför färdiga portionspåsar med pulvermjölk för vi vill ha gröten lite krämig. Det gör att vi slipper ta med oss en stor påse havregryn och behöver endast tillsätta vatten och koka upp.

Vi har även hackade mandlar i våran gröt vilket vi också hackar upp hemma och lägger i en burk eller påse. Allt för att få så lite moment som möjligt när vi är ute. Allt som går att förbereda innan är bra att göra.

Lämna en kommentar