Laga mat i tältet (6 viktiga saker att tänka på)

Att laga mat ute i naturen är mysigt, speciellt efter en lång dag på vandringslederna. Eller när man äntligen fått upp tältet på campingen efter en lång biltur.

Att laga maten utomhus är ju både mysigt och praktiskt men ibland blir vi tvungna att laga maten i tältet – antingen på grund av regn och kyla, men även mygg kan vara anledningen.

När du lagar mat inne i tältet är det såklart viktigt att du är försiktig så att inget börjar brinna. Men det är också viktigt att du öppnar upp ventilationen och helst lagar maten ute i absiden eftersom det lätt blir kondens av matlagning i tältet, speciellt när du kokar vatten eller soppar.

Här går vi igenom 6 viktiga saker du måste tänka på om du ska laga mat inne i ditt tält.

1. Tänk på brandrisken

Det absolut första du ska tänka på är ju brandrisken. Det finns mycket saker som lätt kan ta eld i tältet. Sovsäck, tältduken, kläder m.m. Ha därför inga lösa saker i närheten av- eller ovanför stormköket och ha alltid god marginal ovanför köket eftersom det blir varmt.

En annan sak du kan göra för säkerheten är att inte ställa stormköket mellan dig själv och öppningen om det skulle gå illa och ta eld. Då har du möjlighet att ta dig ut ur tältet på ett enkelt och snabbt sätt.

Det kan även vara en bra idé att ha vatten tillgängligt i närheten när du lagar maten.

2. Laga maten i absiden (Undvik kondens)

Att laga mat i absiden är inte bara säkrare av brandskäl, det minskar även kondens inne i tältet. När du lagar mat som innehåller någon form av vätska – vilket i princip all mat gör – kommer det att bildas ånga. Det är bättre att ångan stannar utanför tältet än inne i tältet.

Dessutom slipper du stekos i tältet som sätter sig i kläder och sovsäck (Om du steker mat). Du riskerar inte heller att spilla över din sov-utrustning.

Laga maten i absiden på läsidan

Om du har två absider är det bästa valet att laga maten i absiden på läsidan av tältet. Det gör att matos och ånga inte blåser in i innertältet utan ut ur tältet.

Om du bara ha en absid kan du tänka på hur vinden blåser innan du sätter upp tältet. Om det blåser mycket när du tältar vill du helst ha en öppning på läsidan för att lättare ta dig in- och ur tältet.

3. Öppna upp dörrar & ventilation

Att öppna dörrar och ventilation om du sitter inne i tältet vid matlagningen har fler syften än att ventilera bort matos och ånga. Det är jätteviktigt för att du inte ska drabbas av kolmonoxidförgiftning.

Kolmonoxidförgiftning

När du använder någon form av förbränningskälla finns risken att det bildas kolmonoxid. Med dålig- eller ingen ventilation kan tältet att fyllas med kolmonoxid vilket är jättefarligt.

Börjar du känna dig dåsig, trött eller om du börjar känna av huvudvärk bör du direkt gå ut och ta frisk luft. I värsta fall kan du tuppa av.

Men det bästa är såklart att inte riskera att drabbas av det genom att antingen laga mat utanför tältet, i absiden med öppna dörrar eller med öppet tält och bra ventilation.

Läs mer om risken med kolmonoxid i tält på Tentipi.com.

Högre risk (stormkök med värmeväxlare)

Stormkök med värmeväxlare har en högre risk att bilda kolmonoxid p.g.a. flänsarna – risken ökar för oförbränt bränsle.

Många rekommenderar därför att inte använda kök med värmeväxlare inne i tältet. Du kan läsa mer i en Norsk studie som gjorts här.

4. Tänd först – slå på gasen sen

När du tänder ditt gaskök i tältet ska du alltid tända din tändare eller tändsticka först och sen slå på gasen. Det är för att inte riskera fylla tältet med gas.

Om du slår på gasen först och det tar en liten stund innan du tänder den riskerar du att det blir ett eldmoln eftersom det hunnit fyllas på med gas i ett område utanför brännaren.

Risken för det här är ju mycket större inne i tältet av två anledningar:

  • Luften rör sig inte – I tältet rör sig inte luften som den gör utanför tältet. Även om du slår på gasen först, kommer den naturliga rörelsen i luften utanför tältet att sprid ut den koncentrerade gasen i luften så länge det fläktar litegrann.
  • Slutet utrymme – Ett tält har väldigt litet utrymme. Luftens volym är därför begränsad och ett gaskök som står på utan att vara tänt kommer snabbare koncentreras än i fri luften utanför tältet.

5. Laga maten utanför tältet (men sitt i absiden)

Om du tältar i blött och regnigt väder och du inte vill laga mat ute i tältet men fortfarande vill undvika att vara inne tältet kan du sitta i absiden och ha storköket utanför tältet.

Det här ger flera fördelar. För det första kan du sitta i skydd från regn och vind utan att behöva vara utanför tältet. För det andra slipper du alla risker med att ha stormköket inne i tältet eller i absiden.

Vi själva brukar ofta laga mat med stormköket utanför tältet när vi själva sitter i absiden. Det beror också på att vi ofta har ryggsäckarna i absiden vilket gör att det blir trångt.

6. Laga maten under en tarp eller i ett vindskydd

Ett enkelt sätt att slippa behöva laga maten i tältet är att göra det i ett vindskydd eller under en tarp.

Laga maten i vindskydd – Ett vindskydd är helt klart det enklaste alternativet om det finns tillgängligt på platsen du är på. De har ofta eldplats, bra ventilation och ofta finns det till och med fri tillgång till ved.

Laga maten under en tarp – Att ha en tarp med sig är perfekt för regniga dagar. Du får skydd från regnet och kan laga maten på stormköket utan riskerna som blir i tältet. En tarp ger dessutom vindskydd vilket är perfekt under blåsiga dagar.

Alternativ till att använda stormkök i tältet

För att slippa använda stormköket inne i tältet kan du alltid ta med dig mat som går att äta utan tillagning. Det är perfekt för att klara någon eller ett par måltider när det är dåligt väder.

Exempel på mat du slipper tillaga är:

  • Overnight oats
  • Musli
  • Energibars/Proteinbars
  • Nötter
  • Makrill

Lämna en kommentar