Bästa Vintertältet 2024 (Bäst i Test)

Sugen på att skida och övernatta längs vägen? Eller du kanske ska ut och vandra och behöver ett tält som klarar kyla och snö bra. Oavsett ändamål så är det ett vintertält du ska ha.

Ett tält för vintern eller ett 4-säsongstält som det också kallas är särskit anpassad för att klara kyla, snö och hårda vindar. Tältduken går även ända ner till marken för bättre skydd.

Ett bra vintertält ska stå emot snö, kyla och hårda vindar, det ska också ha bra ventilation, enkel uppsättning, rymlig absid och ha liten packvolym.

vintertält för en person hillebergHilleberg Akto
Bästa Vintertältet för 1 person
(Enkel uppsättning)
Kolla pris här
vintertält hilleberg allak 2Hilleberg Allak 2
Bästa Vintertältet för 2 person
(Självstadgande)
Kolla pris här
bästa fyrsäsongstältet för vandringFjällräven Abisko Endurance 2
Bästa Vintertältet för Vandring
(Låg vikt)
Kolla pris här
bra tält för vinternSydvang Skaring 4 Season Tent
Bästa Prisvärda Vintertältet
(Tält för 3 personer)
Kolla pris här

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Bästa Tältet för Vintern (Tänk på det här)

Hur och när är tanken att du ska använda vintertältet? Ska du skida i fjällen? Vandra? Eller du kanske ska göra en utflykt med familjen?

Vikt och packvolym spelar stor roll beroende på hur du ska vintertälta. Ska du exempel vandra eller skida vill du ha ett lätt och smidigt tält, ska du inte gå långt och planen är att grilla korv och sova ute med familjen? Då kan du välja ett tyngre vintertält som är mer robust.

Hur många är ni som ska sova i tältet? På vintern vill ni ha upp värmen snabbt i tältet, därför är det viktigt att välja ett tält för exakt så många personer ni är.

Läs vidare för att hitta rätt vintertält för just dig!

Innehållsförteckning

1. Hilleberg Akto (Bästa Vintertältet för 1 person)

bästa vintertältet för 1 person
 • Bästa Vintertältet för 1 person
 • Låg vikt
 • Tåligt

Hilleberg Akto är ett solotält för en person. Hilleberg är känt för sin kvalité på tält. Det här är ett robust och slittåligt tält som klarar alla väder men som ändå är lätt att både bära med sig och montera ihop.

Även om det är ett enmanstält är det ett rymligt innertält med en stor absid där du får plats med din utrustning och kan laga mat.

Hilleberg Akto har en vattenpelare på 5000mm på ytterduken och golvet har 15000mm. Vilket betyder att du inte behöver oroa dig för att vatten ska komma in i tältet. Du kommer ha det torrt oavsett väder.

Vad vi gillar

När det är kallt ute och vinden piskar i ansiktet uppskattar man extra mycket att det går snabbt och smidigt att få upp sitt tält. Och det är precis vad vi gillar med Hilleberg Akto.

Du får upp tältet super smidigt på egen hand och snabbt så du kan ta skydd i tältet och få upp värmen.

Vad vi inte gillar

Enda nackdelen med Hilleberg Akto är att det är lågt i tak vilket det är på de flesta tunneltält. Men för att bara sova i tältet innan du tar dig vidare så är det inget problem.

Det här tältet passar dig som:

Du ska sova själv i tältet och vill ha ett tält som är lätt, har liten packvolym och som är enkelt att montera ihop själv. Du vill ha ett bra kvalitetstält som kommer hålla år efter år.

Fördelar

 • Rymligt tunneltält
 • Enkel uppsättning
 • 5000mm vattenpelare

Nackdelar

 • Lågt i tak

2. Hilleberg Allak 2 (Bästa Vintertältet för 2 personer)

bästa isolerade vintertältet
 • Bästa Vintertältet för 2 personer
 • Självstadgande
 • Står emot hård vind

Vill du ha ett vintertält som är självstadgande för 2 personer ska du kika in Hilleberg Allak 2. Det här fyrsäsongstältet kan du enkelt flytta på om det skulle behövas efter att du monterat ihop det. Du kanske behöver hitta lä eller hitta bättre underlag att stå på.

Hilleberg Allak 2 står emot hårda vindar, har en vattenpelare på 5000mm vilket betyder att tältduken är vattentät oavsett hur mycket vatten eller snö det kommer.

Ventilationen är toppen och fungerar bra i alla väder.

Vad vi gillar

Förutom att kvalitén på tältet är galet bra gillar vi att det finns mycket utrymme i tältet, även långa personer får plats utan problem.

Bra med två ingångar och att det går snabbt att både montera upp och ner tältet.

Vad vi inte gillar

Det som är negativt med Hilleberg Allak 2 är att det är dyrt. Men är priset inget problem och du inte har en budget att hålla så kommer du inte få ett bättre vintertält än just det här.

Det här tältet passar dig som:

Ni är två personer som vill ha ett vintertält i bra kvalité som tar lite plats och går snabbt att få upp. Passar bra för både skidturer och vandring.

Fördelar

 • Går att flytta på
 • Bra ventilation
 • Bra takhöjd

Nackdelar

 • Dyr

3. Fjällräven Abisko Endurance 2 (Bästa Vintertältet för Vandring)

lätt vintertält för vandring
 • Bästa Vintertältet för Vandring
 • Lätt
 • Stor absid

Är du ute efter ett vintertält som passar bra för vandring då ska du spana in Fjällräven Abisko Endurance 2.

Det är ett tunneltält för två med rymlig absid där du kan laga mat vid dåligt väder och förvara dina packning och utrustning.

Tältet är både lätt att monter upp och ner vilket är en fördel när det är kallt och snöigt. Är ni fler personer och önskar ett större tält finns Fjällräven Abisko Endurance även för 3 och 4 personer.

Vad vi gillar

Det vi uppskattar med Fjällräven Abisko Endurance 2 är torklinan som finns i absiden. Perfekt när man vandrat och har blöta kläder som behöver hängas upp på tork.

Vi gillar även att tältet är lätt för att vara ett vintertält för två personer, Fjällräven Abisko Endurance 2 har en vikt på 2550g.

Vad vi inte gillar

Finns inget som vi inte gillar.

Det här tältet passar dig som:

Du vill ha ett lätt fyrsäsongstält att tälta med under vinterturer som också är lätt att montera upp och ner.

Fördelar

 • Torklina i absiden
 • Liten packvolym
 • Bra ventilation

Nackdelar


4. Sydvang Skaring 4 Season Tent (Bästa Prisvärda Vintertältet)

tält för vintern sydvang
 • Bästa Prisvärda Vintertältet
 • 2 stora absider
 • Bra ventilation

Vill du ha ett bra vintertält men inte lägga allt för mycket pengar så kommer du bli nöjd med Sydvang Skaring 4 Season Tent.

Det är ett vintertält för 3 personer som står emot vind och väder bra. Torklinor finns i både absid och i innertältet att hänga upp kläder på.

Två rymliga abisder finns att förvara packning och laga mat i vid sämre väder. Ett bra vintertält till ett bra pris får du här!

Vad vi gillar

Gillar att det är färgkodade tältpinnar och kanaler det gör det omöjligt att misslyckas. Vi gillar också att det är reflekterande linor så man inte snubblar över dom i mörkret.

Vad vi inte gillar

Egentligen finns inget som vi inte gillar. Men det här är det tyngsta vintertältet i testet om vikten är viktig för dig.

Det här tältet passar dig som:

Du vill ha ett prisvärt vintertält för 3 personer men som fortfarande är tillverkat i bra kvalité och som klarar alla väder bra.

Fördelar

 • Komprimerbar packpåse ingår
 • Reflexlinor
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Tungt

Att tänka på när Du köper ett Vintertält

 • Storlek – Hur stort tält behöver du?
 • Vikt – Vad väger tältet?
 • Ventilation – För att slippa kondens behövs bra ventilation.
 • Absid – Vid kallt och dåligt väder är det skönt att ha en absid.
 • Packvolym – Hur mycket plats tar tältet nerpackat?

Storlek

Det är viktigt att ha koll på hur stort tält du behöver. Specielt på vintern. Hur många är ni som ska sova i det?

Ju större tält ju svårare är det att få upp värmen och värme är något vi snabbt vill få upp på vintern.

Så är ni inte mer är två personer ska ni inte ha ett större tält än för just två personer. Även om ni inte ska ut på någon lång tur.

Vikt

Att kolla vikten på tältet är också bra speciellt om du ska vandra eller skida med tältet. Då vill du ta dig lätt fram utan extra vikt.

Just ett fyrsäsongstält väger oftast lite mer än tresäsongstält. Men det finns lätta vintertält som uppfyller alla krav ett vintertält ska ha som att vara slittåligt, stå emot väder och vind bra.

Ventilation

Att ha bra ventilation i ett vintertält är lika viktigt som på ett tresäsongstält. Ventilationen är viktig för att undvika kondens även om det inte går att undvika helt.

Ventilationsöppningar kan sitta i taket eller vid ingången in till tältet.

Det kan kännas konstigt att behöva öppna upp lite av ventilationen på vintern men gör du inte det får du inte ut kondensen och det kommer sätta sig på innertältet och frysa och sen ”snöa” ner på dig.

Vattenpelare

På ett vintertält är det viktigt att både tältduken och golvet är vattentäta så du slipper få blött inne i tältet.

Ju högre vattenpelare desto bättre. En vattenpelare på 1500mm anses som vattentät men vi rekommenderar minst 3000mm på ett vintertält.

Absid

Att ha en rymlig absid är extra viktigt på ett vintertält. Där kan du förvara din packning men också laga mat för att komma undan alla vindar eller dåligt väder.

Packvolym

Har du begränsat med plats i packningen är det bra att kolla packvolymen på tältet. Hur stort det är när det är nerpackat.

Extra viktigt är det om du ska vandra eller skida där du kanske inte har så stort utrymme.


Sammanfattning – Bästa Tältet för Vintern

 • Om du är ute efter ett vintertält för 1 person är Hilleberg Akto ett bra val. Det är rymligt, lätt och enkelt att få upp själv.
 • Önskar du istället ett vintertält för 2 personer är Hilleberg Allak 2 det bästa valet eftersom det är självstadgande och klarar alla väder bra.
 • Om du letar ett vintertält för vandring är Fjällräven Abisko Endurance 2 det bästa valet eftersom det är det lättaste vintertältet för 2 personer.
 • Söker du efter ett prisvärt vintertält är Sydvang Skaring 4 Season Tent ett bra val eftersom det är det billigaste vintertältet i testet men fortfarande i bra kvalité.

Lämna en kommentar