Bästa Lättviktstältet 2024 (Bäst i Test)

Jagar du vikt och vill ha ett så lätt tält som möjligt? Du kanske ska vandra långt, cykla, skida eller paddla där ett lättviktstält är av stor betydelse.

Vi kommer ge våra bästa tips i vad som är bra att tänka på innan ditt köp av ett lätt tält. Du behöver inte tumma på kvalitén bara för att tältet ska vara lätt och enkelt att få med på dina äventyr.

Ett bra lättviktstält ska i första hand vara lätt, ha liten packvolym, enkel att montera ihop, ha bra ventilation och vara slittåligt.

bästa lättviktstältet 1 personHelsport Ringstind Superlight 1
Bästa Lättviktstältet för 1 person
(Stabilt)
Kolla pris här
bästa lättviktstältet 2 personerBig Agnes Tiger Wall 2 Platinum
Bästa Lättviktstältet för 2 personer
(Självstadgande)
Kolla pris här
bästa lättviktstält för 3 personerHilleberg Anja 3
Bästa Lättviktstältet för 3 personer
(Slittåligt)
Kolla pris här
bästa lättviktstältet för 4 personerHilleberg Nallo 4 GT
Bästa Lättviktstältet för 4 personer
(Fyrsäsongstält)
Kolla pris här

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth & Outdoorexperten

Bästa Lättviktstältet (Tänk på det här)

För att hitta ett bra lättviktstält som passar dig är det viktigt att veta hur många ni kommer att vara i tältet. Ska du tälta ensam eller kommer ni vara flera?

Under vilken säsong är tanken att du ska tälta. Det finns tresäsongstält som är det vanligaste men det finns även lättviktstält som funkar för alla säsonger och heter då fyrsäsongstält. Passar bra för dig som ska skida och vill ha lätt packning.

Vart är planen att du ska tälta? Är det i skogen? Eller du kanske ska padda ut till öar där det är klippor som underlag?

När du ställt dig de här frågorna kommer det vara lättare att veta vad du ska ha för lättviktstält som passar för just dig. Läs vidare för att ta reda på mer!

Innehållsförteckning

1. Helsport Ringstind Superlight (Bästa Lättviktstältet för 1 person)

lättviktstält för en person helsport
 • Bästa Lättviktstältet för 1 person
 • Vattenpelare på 2000mm
 • 1040g

Vill du ha ett lätt tält för en person ska du spana in Helsport Ringstind Superlight. Det är ett tunneltält med en ingång och har en vikt på 1040g med tältpinnar.

Även om tältet är lätt är det stabilt och står emot väder och vind bra. Det är ett 3-säsongstält vilket innebär att du kan sova i det under vår, sommar och höst.

Det är också ett enkelt tält att montera ihop viket är perfekt när du är ensam.

Vad vi gillar

Vi gillar att det är gott om plats i tältet fast det är för en person. En annan positiv sak är att tältet inte prasslar och slår vid blåsigt väder som annars är vanligt på tält.

Vad vi inte gillar

Finns inget som inte gillar med Helsport Ringstind Superlight.

Det här tältet passar dig som:

Perfekt tält för dig som ska ut ensam och har begränsat med plats i packningen. Du vill dra ner på vikten utan att tumma på kvalitén.

Fördelar

 • Enkel att montera
 • Tillverkad i nylon
 • Bra ventilationssystem

Nackdelar


2. Big Agnes Tiger Wall 2 Platinum (Bästa Lättviktstältet för 2 personer)

lättviktstält för 2 personer big agnes tiger wall
 • Bästa Lättviktstältet för 2 personer
 • 878g
 • Bra förvaring

Är ni två personer eller ska du ut på äventyr med din hund och är ute efter ett ultralätt tält? Då kommer du inte bli besviken på Big Agnes Tiger Wall 2 Platinum som endast väger 878g.

Det är ett tresäsongstält som är tillverkat i silikonbehandlat nylon vilket gör att tältet är både lätt och slittåligt.

Andra fördelar med Big Agnes Tiger Wall 2 Platinum är att det har reflekterade linor vilket gör att de syns i mörker, det är självstadgande så du kan flytta på det om det skulle behövas och det är enkelt att slå upp.

Vad vi gillar

Förutom att tältet är det lättaste i testet så gillar vi förvaringen som finns i innertältet och att det finns två ingångar vilket gör det smidigt när ni är två.

Vad vi inte gillar

Det enda negativa med Big Agnes Tiger Wall 2 Platinum som vi kan tycka är att det endast har en vattenpelare på 1200mm.

Tältet står emot regn bra men skulle det bli kraftigt och ihållande regn finns risk att det blir blött på insidan.

Men har du koll på väderprognosen och din tanke inte är att ge dig ut i hårt regn då är det inga problem.

Det här tältet passar dig som:

Vill ha ett ultralätt tält som fungerar på alla underlag. Perfekt om du paddlar och ska tälta på klippiga öar eller om ni ska vandra långt och vill spara in på vikt.

Passar er som är två personer eller om du ska tälta med hund.

Fördelar

 • Självstadgande
 • Reflekterande linor
 • 2 absider

Nackdelar

 • Låg vattenpelare

3. Hilleberg Anja 3 (Bästa Lättviktstältet för 3 personer)

lättviktstält för 3 personer hilleberg
 • Bästa Lättviktstältet för 3 personer
 • 1900g
 • 5000mm vattenpelare

Är ni ett kompisgäng på tre eller en mindre familj som ska ut på vandring eller andra äventyr och vill spara in på vikten men inte kvalitén? Då ska ni spana in Hilleberg Anja 3.

Hilleberg Anja 3 är ett tunneltält för tre personer och har en vikt på 1900g. Trots den lätta vikten får du ett tält som är både stabilt och slittåligt som går att använda under tre säsonger.

Tältet har bara ventilation eftersom innertältet är tillverkat i ventilerande väv och yttertältet gå inte ända ner till marken vilket ger en ökad ventilation utan att ge sämre skydd från väder.

Vad vi gillar

Även om det är ett tunneltält så gillar vi att det ändå känns rymligt. En annan positiv sak är att du kan justera abisden. Du kan antingen gå in framifrån eller öppna upp den från sidan.

Vad vi inte gillar

Finns inget som vi inte gillar med Hilleberg Anja 3. Vi tycker det är ett bra tält som kommer att hålla en livstid.

Det här tältet passar dig som:

Ni är tre personer som ska ut på en lång vandring och vill ta er fram så lätt som möjligt utan att tumma på kvalitén. Passar också om ni är en mindre familj.

Fördelar

 • Rymligt
 • Bra ventilation
 • Toppen kvalité

Nackdelar


4. Hilleberg Nallo 4 GT (Bästa Lättviktstältet för 4 personer)

lätt tält för 4 personer hilleberg
 • Bästa Lättviktstältet för 4 personer
 • 3600g
 • Fyrsäsongstält

Är ni en större familj eller 4 vuxna som ska vandra eller ut och skida i vinter? Då ska ni ta en närmare titt på Hilleberg Nallo 4 GT.

Hilleberg Nallo 4 GT är ett fyrsäsongstält som du kan använda under alla årstider. Det har en vattenpelare på 5000mm vilket betyder att du inte behöver oroa dig för att det ska bli blött inne.

Tältet väger 3600g och är ett väldigt lätt fyrsäsongstält!

Vad vi gillar

Vi gillar den stora absiden extra mycket. Det gör att du får plats med all packning och det går att sitta där och laga mat om ni vill komma undan dåligt väder.

Vad vi inte gillar

Egentligen finns inget negativt att säga om Hilleberg Nallo 4 GT. Det enda är att det är ett dyrt tält om du har en budget att hålla.

Det här tältet passar dig som:

Vill ha ett rymligt tunneltält för fyra personer som går att använd alla säsonger. Passar också er som vill ha en rymlig absid att förvara packning i.

Fördelar

 • Stor absid
 • Stabil & slittålig
 • Rymligt

Nackdelar

 • Dyrt

Att tänka på när Du köper ett Lättviktstält

 • Vikt – Hur mycket väger tältet?
 • Storlek – Hur många får plats?
 • Säsong – Vilka säsonger kan du använda tältet?
 • Packvolym – Hur stort är tältet när det är nerpackat?
 • Modell – Tunneltält eller kupoltält?

Vikt

Att kolla vikten är kanske det viktigaste eftersom du är ute efter ett lättviktstält. Vikten anges oftast i gram och står i produktbeskrivningen.

Självklart varierar vikten beroende på hur stort tältet är, vad det är tillverkat i för material och modell av tält. Lätta tält är oftast tillverkade i nylon.

Bara för att det är ett lätt tält betyder det inte att det är mindre stabilt eller slittåligt.

Storlek

En annan viktigt sak att veta är hur stort tält du behöver. Hur många är ni som ska sova i det?

Har du ett för stort tält är det svårare att få upp värmen än om du har ett tält som är exakt efter hur många personer ni är.

Ett större tält väger också mer än ett mindre.

Säsong

Under vilken period har du tänkt att tälta på? Är det vår, sommar, höst eller vinter? Med ett tresäsongstält kan du tälta ute under vår, sommar och höst medan ett fyrsäsongstält kan du tälta med året runt.

Vanligast är att köpa ett tresäsongstält. Men vet du med dig att du ska tälta på vintern eller vill börja tälta på vintern framöver då ska du satsa på ett fyrsäsongstält.

Packvolym

Det är inte bara vikten som är viktig om du är ute efter ett lättviktstält utan även packvolymen spelar roll.

Ska du ut på äventyr som att paddla, vandra eller cykla är du beroende av att tältet även packar litet. Kolla hur måtten är på tältet när det är nerpackat.

Ventilation

Med bra ventilation i tältet slipper du kondens på insidan av tältduken.

Hur mycket kondens det blir beror helt på hur bra ventilation det är i tältet och hur många ventilationsöppningar det finns.

Du får också bättre sömn och in frisk luft med bra ventilation.

Modell

Lättviktstält finns både som tunneltält och kupoltält. Här är det viktigt att veta när du tänkt att använda tältet.

Ska du tälta på ett hårt underlag som klippor och hällar då är ett självstadgande kupoltält det bästa valet istället för tunneltält som du måste fästa i marken.

Ska du istället tälta på mossa, gräs eller annat mjukt underlag kan du välja ett tunneltält. Tunneltält är också oftast lättare än kupoltält.

Vattenpelare

En tältduk som är vattentät är bra då slipper du oroa dig att vatten ska komma in när det regnar. Och du är inte lika beroende av vädret.

En vattenpelare på 1500mm är en vattentät tältduk men vill du vara riktigt säker på att ditt tält klara av att stå i hårt ihållande regn rekommenderar vi en vattenpelare på 3000mm eller mer.


Fördelar med ett lättviktstält

Fördelar med ett lättviktstält är att du kan röra dig snabbare, du blir inte trött lika fort som om du skulle ha ett tyngre tält att bära med dig.

Lättviktstält passar bra till dig som ska vandra långt, paddla, cykla eller göra andra expeditioner där du inte kan ha så mycket vikt med dig.

Sammanfattning – Bästa Lättviktstältet

 • Önskar du ett lättviktstält för 2 personer är Big Agnes Tiger Wall 2 Platinum det bästa valet eftersom det är det lättaste tältet i testet med sina 878g.
 • Söker du ett lätt tält för 3 personer är Hilleberg Anja 3 ett bra val eftersom du får bra kvalité till låg vikt.
 • Letar ett lättviktstält för 4 personer är Hilleberg Nallo 4 GT det bästa valet. Det enda lätta tältet i testet som du kan använda under alla säsonger.

Lämna en kommentar