Att tälta i en storm eller i mycket hård vind är nog något vi alla undviker. Men ibland slår vädret om, även om prognosen sagt bra väder. Risken för det är ännu högre vid fjällvandring.
Om du skulle drabbas av hårda vindar när du är ute och tältar finns det flera saker du kan göra för att både få en bättre sömn, minimera risken för att tältet går sönder och till och med undvika potentiell livsfara.
När du tältar i hård vind är det viktigt att fälla upp tältet på rätt sätt, förankra det bra i marken och fästa stormlinorna ordentligt. Du bör även se till att välja en bra tältplats och placera tältet med kortsidan mot vinden.
Läs vidare så går vi igenom allt du behöver veta.
1. Val av tält när det blåser mycket (Kupoltält är stabila i alla vindriktningar)
Du har egentligen två tält att välja på, kupoltält eller tunneltält. Båda tälttyperna är bra och båda klarar hård vind, så länge det är av bra kvalitet. Däremot har det lite olika egenskaper.
Kupoltält i hård vind
En stor fördel med kupoltält är att de är stabila i alla vindriktningar. Med andra ord spelar det inte så stor roll hur du sätter upp tältet och det gör inget om vinden vrider under natten.
Nackdelen med kupoltältet är att det kan vara lite krångligare att få upp än tunneltältet när det blåser. Kupoltältet kan inte sättas ihop ”liggande på samma sätt som ett tunneltält.
Tunneltält i hård vind
Tunneltältet o andra sidan är känsligare för hård vind mot långsidan av tältet. Därför vill du alltid placera ett tunneltält med kortsidan mot vinden. Med andra ord ställer tunneltältet högre krav på placering än kupoltältet.
2. Välj en tältplats i lä från vinden
Det första du bör göra – precis som alltid – är att hitta en bra tältplats. Det gäller speciellt om det blåser mycket. Framförallt i fjällen där det är öppet och exponerat.
Börja med att lokalisera var vinden kommer ifrån, sen vill du hitta något som kan ge skydd mellan tältet och vinden.
I skogen är det ofta lätt att ta skydd bakom träd, men på fjället får du försöka hitta skydd på läsidan av berg, bakom en kulle eller i en svacka. Du kan också tälta bakom raststugor och vindskydd, eller stora stenar.
Om du tältar på vintern kan du bygga en snömur som vindskydd eller gräva ur där tältet ska stå. Då kommer det ner en bit under snön och exponeras inte lika mycket för vinden.
3. Sätta upp tält i hård vind (Gör på rätt sätt)
Att sätta upp ett tält i hård vind är inte lätt. Det första du alltid ska göra är att sätta fast det med en stormlina i marken så att det inte blåser iväg. Och det sista du gör är att spänna upp tältbågarna.
Du ska alltid placera tältet med kortsidan mot vinden om du har ett tunneltält. Har du ett kupoltält spelar riktningen mindre roll, men placera tältet så att det inte fångar vind när du öppnar absiden.
Gör så här:
- Fäst tältet med stormlinor mot vindriktningen (det första du gör)
- Sätt i tältbågarna
- Förankra det i marken
- Res tältet
- Sätt fast alla ytterligare stormlinor och spänn upp tältet
- Vid behov, säkra tältpinnarna med tunga stenar t.ex.
4. Res tältet sist av allt
Vi har redan nämnt det i tipset här ovanför, men vi säger det igen. Res alltid tältet det sista du gör vid blåsiga dagar. Om det blåser mycket kommer vinden fånga tältet så fort du fäller upp det, förbered alltså allt annat innan du reser tältet.
Om du har en kupoltält fäster du det med stormlinor så att det inte blåser iväg. Du förankrar det i marken och sen fäller du upp tältet, det underlättar om ni är två personer.
Om du har ett tunneltält fäster du det med stormlinor och förankrar det i marken. Sen sätter du alla tältbågar på plats och det sista du gör är att fälla upp tältet.
Videon nedanför visar tydligt hur du fäller upp ett tunneltält när det är storm.
5. Se till att tältpinnarna är bra förankrade i marken
När det blåser mycket är det extra viktigt att markpinnarna sitter fast ordentligt. Om de lossnar under natten riskerar tältet att gå sönder och det kan i värsta fall bli farligt om du t.ex. är uppe på fjället.
Det finns flera sätt att få markpinnarna att sitta bättre, även i dåligt underlag.
Du kan:
- Trycka ner de med en flackare vinkel mot tältet
- Lägga stora stenar på tältpinnaren som tyngd
- Använda längre linor för att skapa en flackare vinkel mot tältet
- Använda dubbla tältpinnar
- Fästa stormlinorna i träd
6. Längre stormlinor (För flackare fästvinkel)
Vi nämnde det här ovanför, men om du ska ut i stormvindar kan det vara en bra ide att ha med dig längre stormlinor, alternativt skarvlinor. Och om du ska tälta i fjällen bör de alltid vara med.
Med längre stormlinor får du en flackare vinkel mot tältet. Det gör att tältpinnarna inte rycks uppåt när det kommer vindbyar som drar i tältet.
Längre stormlinor i kombination med att du vinklar tältpinnarna när du trycker ner dom gör att stormlinorna trycks mot marken istället för att dra upp tältpinnarna. Det blir alltså mycket säkrare i hårda vindar, speciellt snabba vindbyar.
7. Stäng ventilationen på vindsidan (Öppna på läsidan)
Ventilation är bra, speciellt mot kondens. Men är det extremt blåsigt kommer du inte ha problem med kondens, därför kan det vara en bra idé att stänga ventilationsöppningarna som är mot vindriktningen.
Om de är öppna kommer det inte bara blåsa in väldigt mycket under natten, tältet kommer även fånga vind och rycka onödigt mycket. Öppna istället ventilationen på läsidan om den skulle behöva eftersom den inte kommer fånga vind på samma sätt.
8. Stäng dörrar & absid
Av samma anledning vill du hålla tält öppningar till absiden och tältdörrarna stängda. Har du otur kan tältet till och med slitas sönder om en vindby fångar tältet hårt.
Se därför till att alltid stänga alla öppningar på tältet som riskerar att fånga vind. Speciellt om du lämnar tältet.
Du bör heller inte lämna tältet utan uppsikt en längre tid om det blåser mycket. Ska du t.ex. iväg på en dagstur finns risken att tältet blåser sönder under tiden du är borta. Det räcker med att några stormlinor eller tältpinnar släpper för att det ska börja fladdra och gå sönder.
9. Se till att inget skaver mot tältduken
Eftersom tältet kommer slå fram och tillbaka av vinden riskerar duken att gnida mot saker. Se därför till att inga vassa pinnar, stenar, kokkärl eller andra saker är i närheten tältduken som kan skapa slitage och revor.
Om du har saker i absiden, försök att inte ha vassa saker mot tältduken. Har du något vasst på ryggsäcken kan du t.ex. lägga något mjukt över som skydd.
10. Undvik att bli blöt av fukt från tältduken
Tältduken kommer under natten att tryckas in mot dig när det blåser. Om det blåser riktigt hårt kan den ligga platt mot dig. Vår erfarenhet är att det brukar bli största problem vid fötterna eftersom tältet är som lägst där.
För att inte risker att bli blöt av tältduken kan du lägga en regnjacka över sovsäcken vid fötterna. Du vill inte riskera att få dunsovsäcken blöt eftersom de tar lång tid att torka och de värmer dåligt när de är blöta.
11. Ha alltid med dig öronproppar
När det blåser och tältduken slår kommer det att låta väldigt mycket. För att sova bättre rekommenderar vi alltid att ha med öronproppar. Du kommer att uppskatta det extra mycket de blåsiga dagarna.
Vi har ett par öronproppar liggande i fickan på sovsäcken. På så sätt finns de alltid till hands när de skulle behövas.
Hur mycket vind klarar ett tält?
Ett tält av bra kvalitet klarar ofta vindar kring 15ms i medelvind medan ett dåligt tält kan gå sönder redan vid 8-10ms. Det är alltså viktigt att ha ett tält av bra kvalitet om du ska fjällvandra där risken för snabba omslag i vädret är stor.
Men det är minst lika viktigt att du sätter upp tältet på rätt sätt. Ett tält är gjort för att fungera så som det är tänkt, det vill säga korrekt uppsatt. Den vanligaste orsaken till att tält går sönder på grund av vind är att det är fel uppsatt.
Det innebär att det ska vara placerat mot vindriktningen, förankrat väl i marken och fastsatt med stormlinor som är bra spända.