Vilka tältpinnar är bäst? (En komplett guide)

Oavsett om du ska tälta och vandra eller tälta på en camping är det viktigt med rätt utrustning. Och en av de viktigaste delarna är tältpinnar, även kallade tältspik.

I det här inlägget kommer du få veta mer om olika modeller och material av tältpinnar och deras användningsområden, så du kan känna dig trygg med att du har rätt tältpinnar när du ska ut och tälta.

Tältpinnar/tältspikar finns i material som aluminium, stål och kolfibrer. De finns också olika former på tältpinnar som är anpassade till olika underlag. Läs vidare för att ta reda på mer!

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth, Outdoorexperten & Decathlon

Olika material på tältpinnar

Det finns olika material på tältpinnar och de har också olika användningsområden. De har alla sina för- och nackdelar beroende på när de ska användas.

I den här delen av inlägget kommer vi gå igenom några av de vanligaste materialen som aluminium, titan, stål och kolfiber, samt deras för- och nackdelar.

Aluminium

Aluminium är ett lätt och starkt material och de vanligaste tältpinnarna som används. Det rostar inte och har en låg vikt, vilket gör det enkelt att bära med sig när du är ute och tältar.

Aluminiumtältpinnar fungerar bra på de flesta underlag, men inte på de allra hårdaste eller steniga underlagen. Tältpinnar av aluminium är även det vi själva använder i 95% av fallen.

Vi rekommenderar: Prisvärda & lätta aluminiumpinnar av hög kvalitet

Stål

Stål är ett mycket starkt och hållbart material som passar bra för tältpinnar när du behöver extra stabilitet.

Tältpinnar i stål är tyngre än både aluminium och kolfiber, vilket gör att de inte är ett bra val för den som vill hålla nere vikten under tältsemestern. Stål fungerar bra på alla typer av underlag och är det bästa valet för steniga och hårda underlag.

Vi rekommenderar: Billiga och tåliga tältpinnar av stål

Titan

Tältspik i titan är lätta och hållbara. Det beror på att titan är ett hårt material, därför kan tältpinnarna göra tunnare men ändå vara hållbara. Att änvända tältspik i titan är ett perfekt val om du vill spara vikt på din vandring t.ex.

Vi rekommenderar: Superlätta tältspik i titan

Kolfiber

Kolfiber är ett annat lättviktigt material på tältpinnar. De är starka och slittåliga, men är dyrare än andra materialen.

Tältpinnar i kolfiber passar för hårdare underlag. Men inget som behövs om du bara ska tälta på mjuka underlag som gräs eller jord.

Vi rekommenderar: Extremt lätta och starka tältspikar i kolfiber

Tabell över de olika materialen på tältpinnar:

MaterialFördelarNackdelar
AluminiumLätt, starkt, rostar inteSämre på mycket hårda underlag
KolfiberExtremt lätt och starktDyrt
StålMycket starkt och hållbart, passar alla underlagTyngre än aluminium och kolfiber

Genom att ha koll på de olika materialen som finns på tältpinnar och deras egenskaper är det lättare att göra ett smart val av tältpinnar som passar dina behov när du ska tälta.

Olika former på tältpinnar

modeller på tältpinnar

Förutom material finns det också olika modeller och former på tältpinnar som V-formade, U-formade och X-formade pinnar. De varierar i design och funktion och kan vara mer eller mindre lämpliga beroende på underlag och tältet du använder.

I den här delen av inlägget kommer vi gå igenom några av de vanligaste modellerna och deras fördelar och nackdelar.

Spikformad tältpinne

Spikformade tältpinnar är den klassiska modellen av tältpinne som de flesta känner igen. De är smala och raka och fungerar bra i hård mark.

Fördelen med den här modellen är att de är lätta att slå ned i marken och tar lite plats. Nackdelen är att de kan ha svårt att få fäste i lösare underlag som sand eller snö.

V-pinne

V-pinnar har en V-formad profil vilket ger dem bättre fäste i lösare och mjukare underlag jämfört med spikformade tältpinnar.

De är oftast tillverkade i aluminium och har en större yta. Fördelen med den här modellen av tältpinne är att den ger bättre stabilitet för ditt tält i hårdare väderförhållanden.

Nackdelen är att de kan vara lite svårare att få ner i hård mark och tar mer plats än spikformade pinnar.

X-pinne

X-pinnar har en korsformad profil och passar bra för användning i både hård och lös mark. De kombinerar fördelarna från både spikformade och V-formade pinnar, men kan vara något tyngre.

X-pinnar är bra för dig som behöver en mångsidig tältpinne som passar bra till olika underlag.

U-pinne (Snöankare)

U-pinnar har en U-formad profil och är ännu stabilare än både V-pinnar och X-pinnar. De ger bäst fäste och stabilitet i lösare underlag, som sand och snö.

För dig som letar efter tältpinnar att ha under vintersäsongen är de här ett bra val. Nackdelen med U-pinnar är att de är tyngre än andra modeller och tar mer plats.

Modell av tältpinneFördelarNackdelar
SpikformadLätt att slå ned, tar litet platsSvårt att fästa i lös mark
V-pinneBra fäste i lösare underlag, stabilSvårare att få ned i hård mark
X-pinneMångsidig, passar både hårda och lösa underlagNågot tyngre än andra modeller
U-pinneBäst fäste i lös mark (snö, sand), stabilTungt, tar mer plats

Genom att välja rätt modell av tältpinnar som passar de underlag du kommer tälta på kan du vara lugn med att ditt tält kommer står stabilt och säkert, oavsett väder och underlag.

Väder och Terräng

När du ska välja tältpinnar är det viktigt att ta hänsyn till både väderförhållanden och terräng. Här går vi igenom olika underlag och vilken typ av tältpinne som är lämpligast för varje situation.

Gräs / Mjuk mark

På vår, sommar och höst är marken oftast mjuk och gräset lummigt.

Här är det bra att använda långa, robusta tältpinnar som kan tränga djupt ner i marken, för att ge bra fäste och stabilitet åt ditt tält. Ett exempel är rostfria stålpinnar.

Sand

För sandigt underlag, som på en strand behöver du tältpinnar som är breda och har en större yta som kan ge bättre fäste mot det lösa sandlagret.

Det finns speciella sandpinnar designade för detta ändamål. Även tältpinnar som används för snöunderlag fungerar även bra i sand.

Snö

Under vintern när det är snö och is på marken, fungerar vanliga tältpinnar dåligt. I stället bör du använda snöpinnar, som är längre och har en större diameter, för att skapa bättre fäste i det mjuka snöunderlaget.

Is

För isiga underlag, där det är svårt att få fäste med vanliga pinnar, rekommenderas att använda iskrokar eller andra specialanpassade tältpinnar som kan tränga in i isytan och ge bra förankring.

Berghällar

Om du slår läger på berghällar eller andra hårda ytor är det viktigt med tältpinnar som kan tränga in i smala springor eller hitta fäste i små gropar. Här kan lättvikts tältpinnar i plast passa bra, eftersom de är flexibla och lätta att använda.

Annars är det bästa alternativet om du ska tälta på bergshällar att ha ett självstagande tält.

Skog

Skogsmark kan vara mycket varierande allt från mjuk mossa och gräs till hårdare underlag. Lätta tältpinnar i aluminium eller rostfritt stål är ett bra alternativ eftersom de kombinerar låg vikt med styrka.

Mossa

På mossig mark behöver du tältpinnar som har längd och en viss styvhet för att nå ner till det mer stabila underlaget under mossan. Här kan långa, robusta pinnar i rostfritt stål vara ett bra val.

Tältpinnar för olika underlag:

UnderlagRekommenderade tältpinnar
Gräs/MjukLånga tältpinnar i aluminium eller spikformad tältpinne
SandBreda U-formade tältpinnar, tältpinnar för snö fungerar bra
SnöLånga, tjocka snöpinnar med större diameter U-formad tältpinne
IsIskrokar eller anpassade tältpinnar för isiga underlag
BerghällarFlexibla plastpinnar
SkogLätta tältpinnar i aluminium eller rostfritt stål
MossaLånga, robusta pinnar i rostfritt stål

Vikt och utrymme

När du väljer tältpinnar är det även bra att kika på vad de väger och hur mycket plats de tar i packningen. Speciellt om du ska vandra och tälta där vikt har stor betydelse.

Lätta tältpinnar är bra om du ska vandra, eftersom de minskar den totala vikten av din utrustning och tar mindre plats i ryggsäcken. Ska du exempelvis tälta på en camping med nära till din bil är inte viken på tältpinnar lika noga.

De lättaste tältpinnarna är vanligtvis tillverkade av material som aluminium, titan eller kolfiber. Aluminium är ett populärt och prisvärt alternativ som ger både låg vikt och hållbarhet.

Titan är ännu lättare än aluminium, men också dyrare. Kolfiber är det lättaste materialet, men det är mer ömtåligt och är inte lika lämpligt för användning på hårdare underlag.

De tyngsta tältpinnarna är ofta gjorda av stål. De är mer robusta och hållbara, men de är också tyngre och tar upp mer utrymme än de lättare material.

Upp till 70% REA på tältutrustning!

Vanliga frågor

Vilka material används på tältpinnar?

De vanligaste materialen som används för tältpinnar är aluminium, stål, kolfiber och titan. Varje material har sina egna egenskaper och passar vid olika tillfällen.

För- och nackdelar med olika tältpinnar?

Aluminiumtältpinnar är lätta och rostar inte, men kan böjas lättare än andra material. Ståltältpinnar är starkare och mer hållbara än aluminium, men de är också tyngre och kan rosta. Tältpinnar i titan är extremt lätta och starka men är ett dyrare alternativ.

Hur väljer man rätt?

För att välja rätt tältpinne ska du tar reda på i vilken typ av mark du kommer tälta på. Är det hårda bergshällar, mjukt gräs eller i sand? När du vet det är det lättare att veta vilka tältpinnar du ska ha till tältet. Det är också viktigt att välja rätt längd och form på tältpinnar för att säkra tältet ordentligt beroende på vilket underlag du kommer tälta på.

Vilka storlekar finns?

Tältpinnar finns i olika längder och former, från korta och tunna pinnar för att fästa lättare tält i mjuk mark, till längre och tjockare pinnar för bättre fäste och stabilitet i hårdare och stenigare mark.

Hur sätter man ner en tältpinne?

Tryck ner tältpinnarna i 45 graders vinkel. Är det svårt att få ner pinnen kan du använda dig av en sten för att slå ner tältpinnen eller trycka lite lätt med foten.

Lämna en kommentar