Att välja rätt tält är inte det lättaste eftersom det finns olika modeller att välja på. Det är viktigt att veta under vilken säsong du ska tälta, hur många personer som ska sova i det, vikt och hur bekvämt du vill ha det i tältet.
Det finns kupoltält, tunneltält, lättviktstält, familjetält, vintertält, enmanstält, tvåmannatält och tält för tre personer.
I det här inlägget kommer vi gå igenom olika tält och vad som skiljer de åt. Så du ska hitta rätt tält för just dig och ditt äventyr!
Kupoltält
Kupoltält är ett stadigt tält som står stabilt i hårda vindar.
Med ett kupoltält får du högt i tak och två ingångar vilket gör det bekvämt och rymligt. För att få upp tältet har du två tältbågar som korsar varandra.
Fördelen med kupoltält är att du kan flytta på det efter att du satt i tältbågarna. Då står det för sig själv men behöver fästas med linor i marken så det inte blåser i väg.
Kupoltält passar perfekt för dig som paddlar och tältar ute på öar där det ofta är klippor.
Fördelar
- Stabilt
- Högt i tak
- Två ingångar
- Går att tälta på klippor
Nackdelar
- Tungt
- Tar lite längre tid att montera
- Mindre utrymme i absiderna
Tunneltält
Tunneltält är oftast enkelt att resa och har låg vikt till sin yta.
Här trär du in två bågar parallellt vilket gör det enkelt att montera. Men du behöver sträcka ut tältduken med markpinnar för att det ska stå upp.
Ett tunneltält har oftast en stor absid där det finns gott om plats för packning eller matlagning vid dåligt väder.
Passar perfekt om du ska ut på vandring och behöver spara på både vikt och plats i ryggsäcken.
Fördelar
- Låg vikt
- Lätt att montera
- Rymlig absid
- Liten packvolym
Nackdelar
- Går inte att tälta på klippor
- En ingång
- Lågt i tak
Lättviktstält
Jagar du vikt och vill ha ett så lätt tält som möjligt? Då finns det lättviktstält men även ultralätta tält att välja.
Lättviktstält kan du hitta som både kupoltält och tunneltält. I ett lätt tält finns inte mycket plats över vilket gör att det kan kännas lite trångt.
Ett lättviktstält passar bra om du ska ut på en lång vandring eller om du vill spara in på vikt och packvolym.
Fördelar
- Låg vikt
- Tar lite plats
- Enkel att få med
Nackdelar
- Inte stabilt
- Inte rymliga
Vintertält (Fyrsäsongstält)
Vintertält kallas även för fyrsäsongstält vilket betyder att du kan tälta med det under alla säsonger och även under de kallaste månaderna på vintern.
Vintertält är oftast tillverkade i ett mer slitstarkt material än tresäsongstält, vintertält har starkare tältbågar och en slitstark tältduk.
Nackdelen är att fyrsäsongstält är tyngre än tresäsongstält.
Tältduken på ett vintertält går även ända ner till marken vilket ett tresängstält inte gör.
Fördelar
- Tälta på vintern
- Slittåligt
Nackdelar
- Tungt
- Dyrare
Familjetält
Är ni en familj på tre eller fler personer är ett rymligt familjetält bra, gärna med stå höjd och med en rymlig absid där ni kan umgås, laga mat och förvara era saker.
Fördelen med familjetält är att de går att avgränsa mellan sovdelarna om man vill ha separerade sovplatser. Det blir även lättare att få upp värmen om ni delar in sovdelarna. Eller så går det att använda som förvaringsutrymme.
Ett familjetält passar bra för er som ska stå på camping eftersom de är tyngre och tar mycket plats även när de är nerpackade. Men det finns även mindre och lättare familjetält om ni vill vandra kortare sträckor för att komma ut i naturen.
Fördelar
- Stå höjd
- Går att avgränsa sovdelar
- Rymlig absid
Nackdelar
- Tung
- Svår att montera
- Stor packvolym
Enmanstält, Tvåmannatält & Tremannatält
Oavsett om du väljer ett kupoltält, tunneltält, lättviktstält eller ett vintertält så finns de i olika storlekar för att passa för så många personer ni är som ska sova i det (enmanstält, tvåmannatält, tremannatält).
Att ha ett tält som är anpassat om du är ensam eller om ni är två eller tre personer gör att ni snabbt kan få upp värmen i tältet och slipper frysa på natten.
Med rätt storlek på tältet slipper du/ni också bära med er extra vikt eller att tältet tar mer plats i packningen.
Vattenpelare på ett tält
För att slippa att det droppar in vatten från tältduken när det regnar är det viktigt att ytterrduken är vattentätt.
Ju högra vattenpelare ju mer vattentät är tältduken. Ett tält anses vara vattentät med en vattenpelare på 1500mm. Men det kan fortfarande bli blött på insidan om det är kraftigt och ihållande regn.
Med en vattenpelare på 3000mm och uppåt kan du vara helt säker på att det inte blir blött på insidan oavsett hur mycket regn det kommer.
Ventilation i tält
Oavsett om du är en person eller flera är ventilationen viktig för att slippa kondens i tältet.
Med dålig ventilation bildas det kondens på innertältet som sen blir till vatten som droppar ner på dig i tältet. Kondes bildas när den varma luften från din kropp och utandning möter den kalla luften på utsidan av tältet.
Har du ett tält med bra ventilationsöppningar eller ett innertält som är tillverkat i ett material som andas slipper du det. Se till att det blir ett bra luftflöde i tältet med hjälp av ventilationsöppningarna.
Vikt & Packvolym
Vad ett tält väger har speciellt stor betydelse om du ska vandra, cykla, paddla eller göra något annat där du behöver bära på tältet samtidigt som du ska förflytta dig.
Tält kan väga allt från några gram till flera kilo. Ska du tälta på camping är inte vikten lika viktig då kanske bekvämligheten spelar större roll och då kan tältet väga mer.
Packvolymen har även här större betydelse om du ska förflytta dig med tältet. Oftast har vi begränsat med plats i vår packning.
Därför är det viktigt att kolla hur stort tältet är nerpackat. Till vissa tält följer en komprimerbar packpåse som gör att du kan packa tältet litet.
Tält för rätt säsong
Vi har nämt det lite innan men det finns tresäsongstält och fyrsäsongstält att välja på. Här är det viktigt att du vet när du tänkt att tälta så du köper ett tält som funkar för rätt temperatur och väder.
Tresäsongstält
- Vår
- Sommar
- Höst
Fyrsäsongstält
- Vår
- Sommar
- Höst
- Vinter
Tunneltält eller Kupoltält?
Att veta vilken modell på tält du ska ha kan vara svårt. Det finns tunneltält och kupoltält. För att lättare ta reda på vad som skulle passa dig behöver du fundera över vissa saker.
- Vill du ha ett bekvämt tält?
- Är vikt viktigt för dig? Du kanske ska vandra.
- Behöver du en rymlig absid?
- Vill du ha ett slittåligt tält?
- Ska du tälta ute i skärgården på klippor?
Börja med att gå igenom de frågorna först innan du köper ett tält!
Fördelar med tunneltält
- Låg vikt
- Enkel att montera
- Liten packvolym
- Rymlig absid
Nackdelar med tunneltält
- Låg takhöjd
- Går inte att tälta på klippor
- Inte självstadgande
Fördelar med kupoltält
- Högt i tak
- Självstadgande
- Två ingångar
- Går att tälta på klippor
- Stabilt
Nackdelar med kupoltält
- Tungt
- Svårare att montera
- Större packvolym
- Mindre absid