Bästa Budget Tältet 2024 (Bäst i Test)

Att köpa ett budget tält behöver inte alls vara ett dåligt alternativ. Det finns gott om bra och billigare varianter på tält. Ett perfekt sätt att testa på tältning om det är första gången eller om du har en budget att hålla.

I det här inlägget kommer vi tipsa om fyra olika budget tält som passar för olika äventyr. Vi kommer även gå igenom vad som är bra att tänka på!

Ett bra budget tält ska ha bra ventilation, vara vattentätt, enkel att montera upp och ner och ha en absid, men framför allt inte vara för dyrt.

bästa budget tältet decathlonQuechua MH100 Tre personer Fresh & Black
Bästa Budget Tältet
(Svalt och mörkt)
Kolla pris här
bästa budget tältet för vandringUrberg 2-person Dome Tent G3 Windsor
Bästa Budget Tältet för Vandring 2 personer
(Lätt & Självstadgande)
Kolla pris här
bästa budget tältet campingQuechua Uppblåsbart AIR SECONDS 4.1
Bästa Budget Tältet för Camping
(Snabb montering)
Kolla pris här
bästa budget tältet för familjOutwell Cloud 5 Plus Blue
Bästa Budget Tältet för Familj
(Plats för 5 personer)
Kolla pris här

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth & Decathlon

Bästa Budget Tältet (Tänk på det här)

För att hitta ett så bra tält som möjligt som passar för dina behov är det viktigt att fundera över några saker innan.

Under vilken säsong är tanken att använda tältet? Är det enbart på sommaren eller vill du även kunna använda tältet de kallare månaderna som höst och vinter?

Hur många personer är ni som ska sova i tältet? Det är viktigt att du väljer rätt storlek för att få upp och behålla värmen i tältet.

Och vart har du tänkt att tälta. Är det på vandring, camping eller skärgården på hårdare underlag?

Läs vidare för att hitta rätt tält för just dig och dina äventyr!

Innehållsförteckning

1. Quechua MH100 3 Person Fresh & Black (Bästa Budget Tältet)

budget tält 3 personer
 • Bästa Budget Tältet
 • Svalt & mörkt
 • Självstadgande

Ett riktigt bra budget tält får du i Quechua MH100 3 Person Fresh & Black. Tältet är svalt och skönt även på dagen tack vare fresh and black tyget som håller det mörk. Även ventilationsöppningar finns på sidorna som ger ett behagligt luftflöde i tältet.

Tältet är också vattentätt med en vattenpelare på 2000mm, vilket gör att tältduken klarar av kraftigt regn mycket bra.

Quechua MH100 3 Person Fresh & Black är ett kupoltält som är självstadgande och passar även bra att använda på hårt underlag som klippor och hällar i skärgården.

Vad vi gillar

Vi gillar att tältet är mörkt och svalt vilket gör det till ett perfekt tält att ha under sommaren. Du kommer sova bra i det utan av att bli väckt av tidigt solljus.

Förvaringsväskan är också bra och gör det enkelt att bära med sig tältet.

Vad vi inte gillar

Det är ingen ståhöjd i tältet och bara en liten absid. Men perfekt om du bara ska sova i det och behöver ha någonstans att lägga dina saker.

Det här tältet passar dig som:

Vill ha ett smidigt tält att tälta med på camping eller ta med på kortare vandringsturer. Passar bra för dig som ska tälta på sommaren och vill ha ett svalt och mörkt tält att sova i.

Fördelar

 • Slitstarkt
 • Bra förvaringsfickor
 • Enkel montering

Nackdelar

 • Ingen ståhöjd
 • Liten absid

2. Urberg 2-person Dome Tent G3 Windsor (Bästa Budget Tältet för Vandring 2 personer)

bra budget tält för vandring
 • Bästa Tältet för Vandrig 2 personer
 • Bra ventilation
 • Reflekterande linor

Vill du ha ett budgetalternativ på tält för vandring ska du kika på Urberg 2-person Dome Tent G3 Windsor. Det är ett självstadgande kupoltält för två personer, vilket gör att du kan tälta på de flesta underlag även klippor.

Tältet väger endast 2900g och har bra ventilationsöppningar för ett bra luftflöde i tältet och du slipper kondens på insidan.

Med en vattenpelare på 3000mm klarar Urberg 2-person Dome Tent G3 Windsor av ihållande och kraftigt regn utan att det går igenom tältduken.

Vad vi gillar

Det vi gillar lite extra med Urberg 2-person Dome Tent G3 Windsor är att stormlinorna är reflekterande vilket gör att du ser dom på natten så du inte snubblar över dom.

En annan bra sak med tältet är att det är enkelt att montera upp och ner. Du knäpper enkelt fast tältduken i stängerna.

Vad vi inte gillar

Egentligen tycker vi inte det finns något negativt att säga om Urberg 2-person Dome Tent G3 Windsor. Vi har själva använt det mycket i fjällen och det har fungerat utmärkt.

Men det ebda är att det är två mindre absider vilket gör det lite trångt att sitta och laga mat under om det skulle vara dåligt väder.

Det här tältet passar dig som:

Vill ha ett budget tält att ta med på vandring och vill ha ett tält som både är lätt och klarar av alla väder bra.

Fördelar

 • Enkel montering
 • Lätt
 • Stabilt

Nackdelar

 • Liten absid

3. Quechua Uppblåsbart AIR SECOND 4.1 (Bästa Budget Tältet för Camping)

billigt tält för camping
 • Bästa Budget Tältet för Camping
 • Pumpas upp
 • Plats för 4 personer

Ska du tälta på camping och vill ha ett rymligt och snabb monterat tält med plats för 4 personer måste du spana in Quechua Uppblåsbart AIR SECOND 4.1.

Quechua Uppblåsbart AIR SECOND 4.1 är ett uppblåsbart tält där du pumpar upp tältet. Det går både smidigt och snabbt.

Tältet har en sovdel där ni får plats fyra personer och en större absid/förtält med en viss ståhöjd. Där kan ni umgås och laga mat.

Vad vi gillar

Det vi gillar är att förvaringsväskan gör det enkelt att ta med sig tältet. Det är ett bra och robust handtag.

Även ventilationen är bra tycker vi. Det finns gott om möjligheter att ventilera.

Vad vi inte gillar

Enda nackdelen är att det är ett tungt tält på 15kg. Men ska du ändå tälta på en camping kanske inte vikten spelar så stor roll.

Det här tältet passar dig som:

Vill ha ett budget tält att tälta med på camping. Du vill ha plats för 3-4 personer och ha ett allrum att umgås och hänga i.

Fördelar

 • Rymlig
 • Enkel att ta med
 • Bra ventilation

Nackdelar

 • Tungt

4. Outwell Cloude 5 Plus Blue (Bästa Budget Tältet för Familj)

bästa budget tältet för familj outwell
 • Bästa Budget Tältet för Familj
 • Rymligt
 • Lätt att montera

Ett riktigt prisvärt familjetält att tälta med på camping är Outwell Cloude 5 Plus Blue. Här får ni plats med 5 personer.

Sovdelen går att dela in i 2-3 sovrum om man vill. En rymlig absid finns där ståhöjden är 190cm och det finns gott om plats att umgås på.

Med en vattenpelare på 3000mm är tältet även vattentät så du behöver inte oroa dig för att det ska droppa in vatten, inte ens i de mest kraftigaste skurarna.

Vad vi gillar

Vi gillar att tältet känns rymligt och att det är lätt att montera ihop även om det är lite krångligt första gången innan man lär sig.

Vad vi inte gillar

Finns inget som vi inte gillar. Tycker det är ett perfekt budget alternativ på ett campingtält för en familj.

Det här tältet passar dig som:

Vill ha ett rymligt familjetält där ni kan sova gott och ha yta att umgås på. Passar även er som önskar ståhöjd i förtältet.

Fördelar

 • Slittåligt
 • Vattentätt
 • Prisvärt

Nackdelar


Att tänka på när Du köper ett Budget tält

 • Storlek – Hur många personer är ni som ska sova i tältet?
 • Säsong – Under vilka månader ska tältet användas?
 • Absid – Finns absid/förtält?
 • Montering – Är tältet lätt att montera upp och ner?

Storlek

Att börja med innan du bestämmer dig för vilket tält är att veta hur många ni kommer sova i tältet. Det här är viktigt så ni slipper frysa på natten.

Undvik att köpa ett för stort tält. Är ni två personer som ska sova i ett 4-mannatält kommer ni ha svårt att få upp värmen samt att behålla värmen i tältet. Köp därför ett 2-mannatält.

Familjetält och större campingtält brukar man kunna dela av sovdelarna så det blir som mindre sovrum, då har ni mindre yta att värma upp även om ni har ett stort tält.

Säsong

Tält går att köpa för olika säsonger. Vanligast är ett tresäsongstält som går att använda under vår, sommar och höst och det är också det tältet vi rekommenderar. Det är ett mer allround tält.

Det finns även tält som går att använda under hela året och då kallas de för vintertält. De är anpassade för det kallare klimatet på vintern men har fortfarande bra ventilation.

Ska du enbart tälta på sommaren räcker det med ett sommartält.

Ventilation

Att tältet har bra ventilation är viktigt för att slippa få kondens på insidan av tältduken och för att ha bra luft inne i tältet.

Kondens blir det när din kroppsvärme stiger upp mot tältduken och möter kylan på utsidan. Det kan då bli som små droppar på insidan av tältduken.

Kan du ventilera i tältet slipper du det problemet och du får bra luftgenomströmning i tältet.

Vattenpelare

Du vill att tältet ska vara vattentätt även om du bara ska tälta på sommaren. Därför ska du alltid kolla vad tältduken och tältgolvet har för vattenpelare.

Vattenpelare är ett mått som berättar hur mycket vatten det klarar av. En vattenpelare på 1500mm är ett vattentätt tält.

Men vill du ha ett tält som står emot kraftigt och ihållande regn skulle vi rekommendera en vattenpelare på 3000mm eller mer. Tältgolvet har oftast en högre vattenpelare än vad tältduken har.

Absid

Absid eller förtält är den delen på tältet som inte är sovdelen. Där kan du förvara din utrustning eller saker.

Där kan du även laga mat vid dåligt väder. Beroende på vilket tält du har så skiljer sig absiden åt. Vandringstält har ofta mindre absider där det nödvändigaste får plats och du kan laga enkel mat under tak.

Större familje- och campingtält har oftast ett större förtält eller allrum som det också kallas. Där är det ofta ståhöjd och det finns gått om plats att umgås på. Storleken varierar från tält till tält.

Packvolym & Vikt

Att veta hur stort tältet är nerpackat eller hur mycket det väger är bra att veta av olika anledningar.

Ska du ha ett tält när du vandrar är packvolym och vikt extra viktigt att ha koll på. Du har begränsat med plats i ryggsäcken och du vill inte bära på extra vikt så du lätt kan ta dig fram.

När du tältar på camping kan det också vara bra att veta hur stort tältet är nerpackat så du kan planera din packning i bilen.

Montering

Alla vill vi ha ett enkelt tält att montera och slippa stå i timmar med att försöka få upp tältet. Idag går de flesta tält snabbt att montera både upp och ner. Men det finns lite olika lösningar.

Det ena är det klassiska med tältpinnar som också kanske är den som tar längst tid. Men idag finns bra markeringar så du vet exakt vart varje pinne ska sitta. Det går även att knäppa fast tältduken i tältpinnarna.

Sen finns det pop-upp tält som fäller ut sig själv och du behöver inte göra så mycket mer. Ett annat snabb monterat tält är ett uppblåsbart tält. Då pumpar du bara upp luftkanalerna och spänner fast tältet.


Sammanfattning – Bästa Budgettältet

 • Letar du ett budget tält för familjen är Outwell Cloud 5 Plus Blue ett bra val eftersom det är ett stort tält med plats för 5 personer.

Lämna en kommentar