När du tältar på en camping och vill laga mat utomhus då är ett campingkök ett måste. Enligt oss finns det inget mysigare än att vara ute och laga mat. Eftersom du tältar på en camping är inte vikt och storlek det viktigaste utan mer bekvämligheten.
I det här inlägget kommer vi tipsa om olika campingkök att ha på en camping. Vi kommer också ta upp vad som är bra att tänka på.
Ett bra campingkök ska vara enkelt att använda, ha bra tändning, gärna plats för två kärl och vara enkel att packa ihop och ta med.
Outwell Rukutu Stove Bästa Campingköket för Familj (Har två kokplattor & en grill) Kolla pris här | |
Primus Atle II Bästa Campingköket för 2 personer (Enkel att ta med sig) Kolla pris här | |
Trangia 27-1 HA Bästa Campingköket för 1 person (Smidig & Lätt) Kolla pris här | |
Trangia 25-4 UL Bästa Campingkök med Sprit (Tar lite plats) Kolla pris här |
Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth & Outdoorexperten
Bästa Campingköket för tält (Tänk på det här)
Innan du bestämmer dig för vilket campingkök du ska ha är det bra om du funderar över vissa saker som hur många är ni. Är ni en hel familj och ni kommer behöva laga mycket mat eller är ni två personer som klarar er på ett mindre kök?
Vilka väderförhållanden kommer du laga mat i och vill du ha ett kök som går på gas eller sprit. Vill du laga enkla maträtter eller mer avancerade rätter? Allt det här har betydelse för att du ska välja ett campingkök som passar dina behov.
Läs vidare för att hitta rätt campingkök för just dig.
Innehållsförteckning
- Bästa Campingköket för Familj
- Bästa Campingköket för 2 personer
- Bästa Campingköket för 1 person
- Bästa Campingköket med Sprit
- Köpguide – Att tänka på när du köper Campingkök
1. Outwell Rukutu Stove (Bästa Campingköket för Familj)
- Bästa Campingköket för Familj
- Har en grill
- Klarar stora måltider
Outwell Rukutu Stove är ett perfekt campingkök som går på gas, passar bra till familjen eller om ni är en större grupp som ska laga mat.
Campingköket har en piezo-tändning vilket gör att du inte behöver någon tändare eller tändsticka för att få igång köket. Och du kan justera temperaturen för att få perfekt värme till matlagningen.
Det finns två kokplattor finns och en grill på Outwell Rukutu Stove. Gallret kan du enkelt ta bort förr att rengöra.
Vad vi gillar
Vi gillar att köket är enkelt att använda och att det står stabilt med gummifötter så det inte glider i väg.
En annan positiv sak med köket är att det är lätt att packa ihop och ta med sig trots att det är stort och tungt. Extra plus för grillen.
Vad vi inte gillar
Det enda negativa är att köket är tungt. Men det är svårt att komma ifrån om du vill ha ett större campingkök för familjen.
Det här campingköket passar dig som:
Är ni en familj eller större grupp som ska laga mat och göra stora måltider då passar det här campingköket från Outwell Rukutu Stove er bra.
Passar även dig som vill ha en grill till campingköket, perfekt att ha allt samlat på ett och samma ställe.
Fördelar
- Värmereglage
- Grill
- Lätt att packa ihop
Nackdelar
- Tung
2. Primus Atle II (Bästa Campingköket för 2 personer)
- Bästa Campingköket för 2
- 2 plattor
- Går att justera temperatur
Ett lite minde campingkök men som ändå klara av att laga större måltider är Primus Atle II. Passar bra om ni är två personer och vill laga lite avancerad eller mycket mat. Primus Atle II är också en riktig klassiker och ett populärt campingkök hos många.
Det finns två plattor som du kan reglera lågan på och du tänder köket enkelt med en piezo-tändare.
Vindskydd finns så du kan laga mat även i blåsigt väder.
Vad vi gillar
Vi gillar att det är ett smidigt campingkök som du kan laga både stora och lite avancerade måltider på.
Det är enkelt att ta med tack vare bärhandtaget som sitter på.
Vad vi inte gillar
Egentligen har vi inget negativt att säga om Primus Atle II. Det enda är att du ska komma ihåg att köpa bränsle separat eftersom det inte ingår när du köper campingköket.
Det här campingköket passar dig som:
Passar er som är två personer och vill laga lite mer vanlig mat när ni tältar på camping. Passar även bra för mindre familjer där det räcker med två kokplattor.
Fördelar
- Bärhandtag
- Enkel att använda
- Justerbar låga
Nackdelar
- Bränsle ingår inte
3. Trangia 27-1 HA (Bästa Campingköket för 1 person)
- Bästa Campingköket för 1 person
- Lätt
- Tar lite plats
Vill du ha ett mindre spritkök som är lätt att ta med och som tar lite plats, då är klassikern från Trangia ett bra alternativ.
Här får du två kärl och en stekpanna med, det fungerar bra att laga mat på det om du är ensam eller om ni är två personer.
Köket är enkelt att använda och är tyst tillskillnad från ett gaskök som låter lite mer.
Vad vi gillar
Vi gillar att det är tyst och inte låter så mycket. Det är också smidigt att ta med sig och tar knapp någon plats alls i packningen.
Vad vi inte gillar
Nackdelen med ett spritkök är att kärlen blir sotiga och det tar längre tid att exempelvis koka upp vatten på det.
Det här campingköket passar dig som:
Passar dig som vill ha ett mindre campingkök som är lätt och inte tar lite plats. Det är också ett bra alternativ som du inte vill lägga för mycket pengar på gas eftersom sprit är billigare.
Det här campingköket passar också dig som ska laga mat själv eller om ni är två personer.
Fördelar
- Låter inget
- Lätt
- Smidigt
Nackdelar
- Kärlen blir sotiga
- Inte lika bra effekt som gas
4. Trangia 25-4 UL (Bästa Campingköket med Sprit)
- Bästa Campingköket med Sprit
- Passar till 3-4 personer
- Kan användas i kallare temperaturer
Trangia 25-4 UL är det bästa spritköket om ni är fler än två. Kärlen som ingår är större vilket gör att ni kan laga mer mat.
Här får du med två kokkärl, en stekpanna och en kaffekanna. Det bästa är att allt går att packa i varandra vilket gör att det tar liter plats och är lätt att ta med sig.
Trangia 25-4 UL är tillverkat i bra kvalité och kommer att hålla år efter år. Vi har själva ett trangiakök som vi haft i över 10 år och det fungerar fortfarande bra.
Vad vi gillar
Det vi gillar med spritkök är att det inte är lika känsligt för kallare temperaturer som gaskök kan vara vilket gör att du kan använda ett spritkök året runt.
Vi gillar också att det tar lite plats och kvalitén.
Vad vi inte gillar
Precis som alla andra spritkök går det lite långsammare att koka upp vatten på det och det finns ingen knapp du kan reglera temperaturen på. Du behöver också ta med dig tändstickor eller tändare för att få igång campingköket.
Det här campingköket passar dig som:
Är ni en familj eller fler personer än 2 och vill ha ett spritkök passar det här er bra. Passar även mindre sällskap på två personer om man vill lag mycket mat.
Passar också bra om ni ska fricampa och vandrar en bit till tältplatsen eftersom det är ett lätt kök som tar lite plats i packningen.
Fördelar
- Packas smidigt
- Lätt
- Passar för 3-4 personer
Nackdelar
- Tar längre tid att koka upp vatten
Att tänka på när Du köper ett Campingkök
- Modell på köket – Vilken typ av campingkök vill du ha? (Gas, sprit eller el)
- Vikt & Packvolym – Hur stort är köket och är det tungt eller lätt att bära.
- Antal personer – Hur många personer kommer ni att vara? En hel familj eller 1 till 2 personer.
- Kapacitet – Klarar campingköket av att koka upp vattnet snabbt och kan du laga större måltider utan att gas eller sprit tar slut?
- Tändning – Behöver du en tändare eller tändstickor för att få på köket eller finns det en ”elektrisk” tändare på köket.
- Vindskydd – Finns det vindskydd på campingköket?
Modell på köket
Det första du ska komma fram till innan du köper ett campingkök är om det ska gå på sprit, gas eller el. Det finns både för- och nackdelar med de olika modellerna på campingkök.
Välj det kök som passar för dina behov. Här är några av de vanligaste typerna av campingkök:
Gasolkök
Campingkök som går på gasol är populära eftersom de är enkla att använda, ger snabb värmeeffekt och är lättare att kontrollera än andra typer av bränslen.
De fungerar genom att använda gas som bränsle. Nackdelen med gasolkök är att de inte fungerar lika bra i kalla väderförhållanden och gas är ett dyrare bränsle än sprit.
Spritkök
I spritkök använder man ofta (t-sprit) som bränsle. Spritkök är kända för att vara tysta och lätta, det är också ett billigare alternativ till gasolkök. Ett spritkök passar bra för dig som vill lite vikt i packningen.
Nackdelen är att bränsleförbrukningen oftast är högre än gas och värme effekten låg, vilket kan göra det svårt att laga mat under blåsiga förhållanden eller att koka vatten snabbt. Kokkärlen blir också sotiga av spritkök vilket du slipper med gas.
Elkök
Elkök använder elektricitet istället för bränsle och passar utmärkt när du har tillgång till el, till exempel när du tältar på en campingplats med eluttag. Elkök är enkla att använda och ger jämn värme.
Nackdelen är att du måste ha tillgång till eluttag förr att kunna använda ett elkök och passar därför inte dig som vill tälta mer fritt i naturen.
Vikt & Packvolym
Ett annan viktigt sak att tänka på är vikten och packvolymen av campingköket. Om du planerar att vandra långa sträckor eller bära din utrustning under längre tid, är det extra viktigt att välja ett lätt och kompakt campingkök.
Ska du däremot tälta på en camping är inte vikt och packvolym lika viktigt om du har nära till bilen.
Antal personer
När du väljer campingkök ska du fundera över hur många personer som kommer att använda det.
Det påverkar storleken på kokkärl och den totala kapaciteten för köket. Om ni är en liten familj/grupp kan ett mindre och lättare kök vara ett bra alternativ, medan större familjer/grupper kan kräva ett större och kraftfullare kök.
Kapacitet
Campingköks kapacitet och prestanda är avgörande för att ni ska kunna laga maten ni behöver och få vatten att kokt snabbt och effektivt.
Ett campingkök med hög kapacitet gör att ni kan laga större måltider samtidigt och koka upp vatten snabbare med lägre bränsleförbrukning.
Tändning
Olika campingkök har olika tändningar. En piezo-tändning är en elektrisk tändare som ingår i vissa campingkök och gör det enkelt att tända köket utan att behöva tändstickor eller en tändare.
Även om en piezo-tändning är praktisk kan den också sluta fungera i kalla eller fuktiga väderförhållanden, så det är bra att ha tändstickor eller en tändare som backup.
Med ett spritkök behöver du tända köket med tändstickor eller en tändare.
Vindskydd
Ett vindskydd är bra om det finns på campingköket, det är för att skydda lågan från vind. Det hjälper också till att förbättra effektiviteten i din matlagning, eftersom värmen från lågan koncentreras direkt under kokkärl istället för att spridas av vinden.
Till många campingkök finns det ett inbyggda vindskydd. Men kolla alltid upp det annars går det att köpa ett separat.
Kokkärl till campingkök
Det är inte alltid kokkärl ingår när du köper ett campingkök.
Tänk på storleken på kokkärl (kastruller) och antal personer som ska äta. Välj kastruller och kokkärl som passar för önskat antal personer och typen av matlagning du tänker göra.
Det finns flera olika material att välja mellan på kokärl som aluminium, rostfritt stål och titan. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar, så överväg vad som passar bäst för dina behov.
Sammanfattning – Bästa Campingköket för Tält
- Om du letar efter ett campingkök för en familj eller en större grupp är Outwell Rukutu Stove ett bra val eftersom det är det största campingköket i testet med två kokplattor och grill.
- Vill du ha ett campingkök för två personer är Primus Atle II ett bra val eftersom den är enkel att ta med och ar två kokplattor att laga mat på.
- Önskar du ett mindre campingkök för 1 person är Trangia 27-1 HA det bästa valet med mindre kokkärl som lätt och tar lite plats i packningen till skillnad från de andra campingköken i testet.
- Vill du ha det bästa campingköket med sprit är Trangia 25-4 UL ett bra val eftersom det har större kokkärl som går att använda till 3-4 personer.