Att tälta är grymt mysigt och ofta brukar vi oroa oss för att frysa, men ibland blir det faktiskt alldeles för varmt i tältet. Du har säkert vaknat helt svettig i en klibbig sovsäck någon gång och haft svårt att somna om igen.
Så, vad kan man göra för att få en svalare natt i tältet?
Det viktigaste när du tältar i värme är att välja en tältplats med morgonskugga och bra ventilation. Om det är riktigt varmt kan du öppna upp tältet och sova i endast i sovsäckslakan eller utan sovsäck.
1. Välj rätt tältplats (Med vind & Morgonskugga)
Om du vill undvika värmen när du tältar är det viktigt att välja rätt tältplats. Det du ska kolla efter är en tältplats där det blåser lite lätt så att du får bra ventilation i tältet – och en tältplats med skugga på morgonen.
Tältplats uppe på en höjd eller vid en sjö
Om det inte blåser allt för mycket brukar det vara perfekt att slå upp tältet på en höjd eller vid en sjö under varma sommardagar. Där blåser det oftast vilket ger bra luftgenomströmning i tältet, vilket gör det svalt och skönt.
Tältplats i skugga av ett träd
Om du har möjlighet att ta skugga från ett träd bör du utnyttja det. Tänk på att det ska skugga tältet på morgonen eftersom du inte vill vakna med morgonsol stekande rakt på tältduken.
Kolla alltså upp var solen kommer att gå upp och tälta bakom ett träd eller annat objekt i den riktningen. Se till så att det inte är ett dött träd som kan falla ner över dig bara.
2. Tälta vid en sjö (Morgon- & kvällsdopp)
Det andra tipset vi vill ge för varma tältnätter är att välja en tältplats bredvid en sjö, fors eller vattendrag. Det är grymt skönt att ta ett svalt dopp innan du går och lägger dig. Du blir inte bara sval, du känner dig mycket fräschare och kommer att sova bättre.
Dessutom är det jätteskönt att ta ett morgondopp när du vaknar dagen efter. Risken är stor att du vaknar svettig efter en varm natt och då finns det ingen skönare än ett morgondopp.
3. Öppna upp tältet (Ventilation & dörrar)
När det är riktigt varmt är det bäst att öppna upp tältet så mycket det går. Vi brukar öppna både ventilation och ytterdörrar till absiderna. Om det inte är mygg kan du t.o.m. öppna myggnätet. Vi bor i norr, så tyvärr fungerar inte det för oss.
Se verkligen till att all ventilation är öppen innan du går och lägger dig. Du kan även försöka ställa tältet så att du får korsdrag – det blåser genom tältet. Det gör stor skillnad hur tältet är placerat för att få det svalare, speciellt om det är näst intill vindstilla.
Bra ventilation minimerar även risken för kondens i tältet. Om du börjar svettas i tältet kan det bli kondens på natten när temperaturen utanför sjunker.
Om det är noll chans för regn och helt vindstilla så kan du faktiskt ta bort yttertältet och sova i enbart innertältet som myggskydd.
4. Sov utan sovsäck (Eller öppen)
På sommaren är det ju bra att ha en tunn sovsäck, men vissa dagar är även den för varm. Då brukar vi sova helt utan sovsäck. Vi har den med oss i tältet, men bara som backup bredvid, eller under oss.
Känner du att det är för kallt utan sovsäck men ända börjar svettas. Då kan du öppna upp den så gott du kan. Vi har sovsäckar från Marmot som går att öppna på båda sidorna och nere vid fötterna. Det gör att de blir mycket svalare under varma nätter.
5. Tunnare liggunderlag
Ett annat tips för att det inte ska bli så varmt är att använda ett tunnare liggunderlag. Mycket av kylan kommer underifrån och om du isolerar den helt när det är som varmast kan det kännas varmt och klibbigt.
Du kan alltså välja ett tunnare liggunderlag som kommer kännas mycket svalare. Under varma nätter i tältet kommer liggunderlagets funktion främst vara komfort, så att du ligger skönt.
6. Använd en liner (Sovsäckslakan)
Att ha ett sovsäckslakan när man tältar är nästan ett måste enligt oss, men speciellt på sommaren när det är varmt. Det håller sovsäcken mycket fräschare eftersom du svettas i lakanet istället för direkt i sovsäcken.
Dessutom kan du sova direkt i sovsäckslakanet /linern när det är riktigt varmt. Vi har själva sovit många tältnätter i enbart vår liner istället för i sovsäcken.
7. Ha en vattenflaska i tältet
När det är varmt svettas vi mer än vanligt så det är viktigt att dricka ordentligt. Fyll därför upp en full vattenflaska som du har i tältet innan du går och lägger dig.
Du kommer sova mycket bättre om du slipper känna dig törstig och det kommer dessutom inte kännas lika varmt och ”olidligt” i tältet om du har möjlighet att dricka när du känner dig varm.
8. Sätt en tarp ovanför tältet
Ett till tips är helt enkelt att spänna upp en tarp över tältet för att skydda från solen. Tarpen kommer ta den största delen av värmen eftersom du kan sätta den en bit över tältduken.
Dessutom gör det att du kan öppna upp tältet helt även om den skulle regna då tarpen skyddar från regnet.
Självklart blir det lite mer att släpa på, men om du verkligen vill bort från solen kan det vara ett alternativ att fundera på. Tarpen kan även användas dagtid för solskydd under lunchpauser etc. om du är ute och vandrar.
9. Ha funktionella kläder som andas
Om det är riktigt varmt är det syntetkläder som kommer ventilera bäst och kännas svalast. Vi tycker också att tunna kläder i merinoull ventilerar bra.
Merinoull har dessutom funktionen att det inte börjar lukta svett så du kommer att känna dig fräschare i merinoull efter varma dagar.
10. Använd Absolut torr
Som sista tips vill vi bjuda på ett litet frilufts-lifehack, Absolut torr! Att använda absolut torr gör att du inte kommer börja lukta svett alls. Det gör att man känner sig mycket fräschare, och dessutom håller det både kläder och sovsäck fräschare.
Använd absolut torr någon dag innan du ska ut så att det hinner verka. Det håller i upp till en vecka så du kommer vara fräsch även om du är ute 4-5 dagar och tältar. Vi kör själva Absolut torr inför längre tältvandringar, speciellt på sommaren.
Packa lätt när du tältar i värme
Om du ska vandra och tälta i högsommarvärme är ett gott råd att banta packningen så mycket du kan. Vi lovar dig du kommer inte ångra att du har en lättare packning. Det är otroligt svettigt med tung packning på sommaren.
Ta lätta och funktionella kläder och använd kläder med flera användningsområden.