Bästa Tältet med Ståhöjd 2024 (Bäst i Test)

Att ha ett tält med ståhöjd är skönt av flera anledningar. Du slipper konstant huka dig inne i tältet, det är lättare att röra sig och det finns plats att umgås och laga mat på.

Extra skönt är det även vid dåligt väder när du kan vara under tak. I den här artikeln kommer vi tipsa om olika tält som har ståhöjd för en mer bekväm tältsemester!

Ett bra tält med ståhöjd ska ha högt i tak, rymlig absid, bra ventilation, enkel att bära med sig och vara vattentät.

rymligt tält med ståhöjdOutwell Springwood 5SG Blue
Bästa Tältet med Ståhöjd
(Rymligt för 5 personer)
Kolla pris här
litet tält med ståhöjdMSR Habitude 4
Bästa Tältet med Ståhöjd Litet
(Smidig & Lätt)
Kolla pris här
bästa tältet för 4 personer med ståhöjdColeman Cook 4
Bästa Tältet med Ståhöjd för 4 personer
(Prisvärt)
Kolla pris här

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth & Outdoorexperten

Bästa Tältet med Ståhöjd (Tänk på det här)

Innan du går vidare och bestämmer dig för viket tält med ståhöjd du ska ha är det bra att fundera över några saker innan.

Hur många är ni som ska sova i tältet och hur mycket utrymme behöver ni? Ska ni enbart tälta på sommaren eller vill ni även tälta in på hösten?

Läs vidare för att hitta rätt tält med stå höjd för just dig!

Innehållsförteckning

1. Outwell Springwood 5SG Blue (Bästa Tältet med Ståhöjd)

tält merd stå höjd outwell
 • Bästa Tältet med Ståhöjd
 • Tält för 5 personer
 • Slitstarkt

Vill du ha ett bra familjetält för 5 personer där ni har högt i tak? Då är Outwell Springwood 5SG Blue ett bra alternativ för er.

Det är ett rymligt tält med en vattenpelare på 3000mm på både tältduk och golv vilket betyder att tältet är vattentätt och står emot ihållande och kraftigt regn.

Sovdelen är indelad i två ”rum” där ni får plats två personer på ena sidan och tre på den andra delen. Ett rymligt allrum finns där ni kan äta och laga mat samt förvara era saker, där är ståhöjden 200cm.

Vad vi gillar

Det vi gillar mest med Outwell Springwood 5SG Blue är att golvet ute i absiden är fastsytt med tältet vilket gör att det är tätt och du slipper att regn och smuts kommer in.

En annan positiv sak som vi gillar är att du får med en rejäl förvaringsväska det ett starkt handtag vilket gör det lätt att transportera och bära med sig tältet.

Vad vi inte gillar

Egentligen finns inget dåligt med tältet det enda vi kan påpeka är att det är något tungt med sina 16kg.

Det här tältet passar dig som:

Vill ha ett rymligt familjetält för 5 personer att tälta med på camping. Passar även er som vill ha ett rymligt allrum att umgås i.

Fördelar

 • Rymligt
 • Bra ventilation
 • Enkel att montera upp

Nackdelar

 • Tungt

2. MSR Habitude 4 (Bästa Tältet med Ståhöjd Litet)

tält man kan stå i
 • Bästa Tältet med Ståhöjd Litet
 • 5720g
 • Tresäsongstält

Ska du ha ett litet tält med ståhöj ska du kika in MSR Habitude 4. Till skillnad från de andra tälten i testet är det också ett lättare tält.

I MSR Habitude 4 får ni plats fyra personer och tältduken är vattentät med en vattenpelare på 1500mm.

Det är också ett tresäsongstält viket betyder att tältet kan användas från vår till höst.

Vad vi gillar

Vi gillar att det går enkelt och snabbt att montera upp och ner tältet. Du behöver inte trä igenom tältpinnar i tältduken utan du knäpper smidigt fast innertältet på tältpinnarna.

En annan sak som vi gillar är att tältet känns rymligt och luftigt i sovdelen.

Vad vi inte gillar

Det är ett dyrt tält och även det dyraste i testet. MSR Habitude 4 har även en mindre absid om du jämför med de andra.

Det här tältet passar dig som:

Vill ha ett familjetält ni kan ta med på kortare vandringsturer eller utflykter. Passar även er som vill ett tresäsongstält.

Fördelar

 • Stå höjd i sovdelen
 • Enkel montering
 • Rymlig sovdel

Nackdelar

 • Dyrt
 • Liten absid

3. Coleman Cook 4 (Bästa Tältet med Ståhöjd 4 personer)

tält från coleman ståhöjd
 • Bästa Tältet med Ståhöjd 4 personer
 • Bra ljusinsläpp
 • Bekvämt

Vill du ha mycket boyta ska du kika in Coleman Cook 4 som är ett tält för 4 personer. Det är också ett billigare tält med ståhöjd än de andra i testet.

Det finns två sovrum och ett stort allrum att umgås i. Tältet är vattentätt med en vattenpelare på 3000mm och med tejpade sömmar.

Bra med ventilationsöppningar finns så du får bra luft i tältet och slipper kondens på insidan av tältduken. Bra ljusinsläpp finns också i allrummet om man vill vara där vid dåligt väder.

Vad vi gillar

Vi gillar rymligheten av tältet och att det finns mycket plats att umgås på i allrummet. Perfekt om man ska stå längre på ett och samma ställe.

Vad vi inte gillar

Det enda som är mindre bra är att det tar lite tid att montera upp tältet.

Det här tältet passar dig som:

Ett perfekt tält för er som ska tälta på camping en längre tid och vill ha ett rymligt allrum att vara i. Passar även er som inte bryr er om vikt och packvolym.

Fördelar

 • 2 sovrum
 • Vattenpelare på 3000mm
 • Tejpade sömmar

Nackdelar

 • Tar lite tid att montera upp

Att tänka på när Du köper ett Tält med Ståhöjd

 • Storlek – Hur många ska ni sova i tältet?
 • Säsong – Under vilken säsong ska ni tälta?
 • Packvolym – Hur stort är tältet nerpackat?
 • Vikt – Är det ett lätt eller tungt tält?
 • Ventilation – Finns det bra med ventilationsöppningar?

Storlek

Att välja rätt storlek på tältet är viktigt av flera anledningar. Att ha ett för stort tält till antalet personer gör det svårt att få upp och värmen och behålla den över natten.

Men är det ett större tält som går att dela av kan man absolut ha ett större tält än hur många personer ni är och använda den andra sovdelen som förvaringsutrymme om man vill.

Är ni en familj kan det också vara skönt att ha en rymlig absid eller förtält. Som blir erat allrum där ni kan umgås, äta och laga mat.

Vattenpelare

För att slippa att det läcker in vatten i tältet när det regnar är det viktigt att kolla vad tältduken har för vattenpelare.

Vattenpelare är ett mått och ju högre siffra desto mer motståndskraftigt är det mot regn.

En vattenpelare på 1500mm anses vara vattentätt men vill du även att tältet ska klara av ihållande och kraftigt regn skulle vi rekommendera en vattenpelare på 3000mm eller mer.

Säsong

De flesta tält är anpassade efter olika säsonger. Har du tänkt att bara tälta under sommaren kan du i princip välja vilket tält du vill.

Funderar du på att tälta även på våren eller kanske till och med in på hösten behöver du ett tresäsongstält (vår, sommar, höst) som är mer anpassat för de temperaturerna och vädret som är då.

Det finns även tält som går att tälta med under alla säsonger även under de kallaste vintermånaderna.

Packvolym

Med packvolym menas hur stort tältet är när det är nerpackat. Och packvolymen skiljer sig från tält till tält. Och ju större tält du har desto större packvolym.

Det är bra att ha koll på hur stort tältet är nerpackat så du vet att du har plats för tältet när du packar med dig det i exempelvis bilen.

Hur stor packvolymen är står oftast i produktbeskrivningen.

Vikt

Även vikten varierar från tält till tält beroende på storlek, material, tältstänger och tältpinnar. Vill du inte ha ett all för tungt tält att bära på är det bra att kika på vad tältet väger.

Vikten för tältet står oftast i produktbeskrivningen.

Ventilation

Att ha bra ventilation i ett tält är viktigt för att slippa få kondens på insidan av tältduken som i sin tur kan bli vattendroppar som droppar ner på dig när du sover.

Kondes bildas när värmen från din kropp stiger upp mot kylan som ligger på utsidan på tältet.

Därför är det bra om det finns gott om ventilationsöppningar så luften cirkulerar i tältet. Det blir också skönare att sova då än när luften står stilla.


Sammanfattning – Bästa Tältet med Ståhöjd

 • Om du letar efter det bästa tältet med ståhöjd är Outwell Springwood 5SG Blue ett bra val eftersom den är rymlig och prisvärd.
 • Om du letar ett litet tält med ståhöjd är MSR Habitude 4 det bästa valet. Det är det lättaste och det tält som har minst packvolym i testet.
 • Önskar du ett tält med ståhöjd för 4 personer är Coleman Cook 4 ett bra val eftersom den har ett stort allrum och två sovrum.

Lämna en kommentar