Bästa Enmanstältet 2024 (Bäst i Test)

Ett enmanstält är perfekt för dig som vill ge dig ut på äventyr själv i skogen eller på fjället. Det tar lite plats, lätt att bära med och du får upp värmen snabbt i det.

Enmanstält finns både som tunneltält och kupoltält. I det här inlägget listar vi fyra av de mest populära enamanstälten på marknaden. Vi går även igenom vad som är bra att tänka på innan du väljer tält.

Ett bra enmanstält ska vara lätt, enkelt att ta med sig och lätt att sätta upp. Det ska också tåla väder och vind. Gärna att det finns en liten abisd där du kan förvara packningen.

hilleberg enan enmanstältHilleberg Enan
Bästa Enmanstältet Lättvikt
(Superlätt & Stabilt)
Kolla pris här
självstadgande enmanstältMSR Elixir 1
Bästa Självstadgande Enmanstältet
(Stabil & Stor Absid)
Kolla pris här
enmanstält för fjällvandringHilleberg Akto
Bästa Enmanstältet för Fjällvandring
(Slittåligt & Lätt)
Kolla pris här
billigt enmanstältJack Wolfskin Gossamer
Bästa Billiga Enmanstältet
(Prisvärt & Tar lite plats)
Kolla pris här

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth & Outdoorexperten

Bästa Tältet för 1 person (Tänk på det här)

Innan du väljer vilket enmanstält du ska ha är det bra om du från början vet när du tänkt att använda det. Ska du bara ha det under sommarmånaderna eller är tanken att tälta även på höst och vinter?

Är vikten och packvolymen viktigt för dig? Du kanske ska fjällvandra och vill ha ett så litet och lätt tält som möjligt?

Att tälta i Sverige kräver ett tältet som är tillverkat i bra material för att stå emot regn och hårda vindar. Som vi vet varierar vädret i Sverige, speciellt i fjällen därför vill du ha ett slittåligt enmanstält.

Men är tanken att bara tälta på sommaren när vädret ser bra ut är inte det lika viktigt.

Läs vidare för att hitta rätt enmanstält för just dig!

Innehållsförteckning

1. Hilleberg Enan (Bästa Enmanstältet Lättvikt)

bästa enmanstältet lättvikt hilleberg enan
 • Bästa Enmanstältet Lättvikt
 • 1200g
 • Enkel att sätta upp

Vill du ha ett riktigt lätt enmanstält men som också är slittåligt och i bra kvalité? Då ska du kika närmare på Hilleberg Enan. När Hilleberg tog fram Enan utgick de från deras bästsäljare Akto som vi tar upp längre ner i inlägget.

Hilleberg Enan är ett tresäsongstält som endast väger 1200g som står emot väder och vind bra.

Tältet är lätt att slå upp och tar minemalt med plats i ryggsäcken. Perfekt för dig som inte har så mycket plats och inte vill bära tungt.

Vad vi gillar

Vi gillar att tältet är smidigt att slå upp och att vi inte behöver oroa oss för att det ska slitas sönder eller blåsa iväg i hårda vindar på fjället.

Man märker även att kvalitén på tältet är super och att det kommer hålla i många år framöver.

Vad vi inte gillar

Nackdelen med tältet är att det inte riktigt står emot kraftigt och ihållande regn. Det kan då kännas aningen blött på insidan. Men vid normalt regn funkar den toppen och håller dig torr.

Det är även ett dyrt tält men som sagt kvalitén är bra och den kommer hålla år efter år.

Det här enmanstältet passar dig som:

Är vikt och bra kvalité viktig för dig passar Hilleberg Enan perfekt för dig, du kommer inte bli besviken! Passar bra oavsett om du ska fjällvandra eller ut på cykelsemester och tälta ensam.

Fördelar

 • Tresäsongstält
 • Slittåligt
 • Grym kvalité

Nackdelar

 • Dyrt
 • Klarar inte riktigt av kraftigt regn

2. MSR Elixir 1 (Bästa Självstadgande Enmnstältet)

bästa självstadgande enmanstältet MSR Elixir
 • Bästa Självstadgande Enmanstältet
 • Stabilt
 • Rymligt

Tycker du att enmanstält känns små och önskar dig ett rymligare tält för 1 person då kan MSR Elixir 1 vara något för dig.

Med MSR Elixir 1 är ett självstadgande kupoltält som du lätt slår upp med 3 tältstänger. Det är också ett slittåligt tält med bra ventilation.

Tältet har även en självlysande dragkedja vilket gör det lätt att se den om du behöver gå ut på natten när det är mörkt.

Vad vi gillar

Vi gillar att det är rymligt om man jämför med andra enmanstält och att du har en stor absid gör att du kan förvara ryggsäck och skor från eventuellt regn.

En annan positiv sak med just det här tältet är att det finns många fack inne i tältet och möjlighet att hänga upp saker vilket vi uppskattar.

Jämför man med de andra tälten i testet så är det här det mest prisvärda tältet för kvalitén du får tycker vi.

Vad vi inte gillar

Enda nackdelen med MSR Elixir 1 är att det är tungt och är det tyngsta i testet med en vikt på 2160g. Men är vikten inte viktig så är det ett grymt tält!

Det här enmanstältet passar dig som:

Önskar du ett rymligare enmanstält med en stor absid och vikten inte är något du bryr dig om då är MSR Exilir 1 ett tält för dig.

Passar också bra för dig som är ute efter ett tält i bra kvalité men som inte vill lägga alltför mycket pengar på ett tält.

Fördelar

 • Stor absid
 • Enkel att slå upp
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Tungt

3. Hilleberg Akto (Bästa Enmanstältet för Fjällvandring)

bästa enmanstältet för fjällvandring hilleberg Akto
 • Bästa Enmanstältet för Fjällvandring
 • Liten packvolym
 • Kan användas året runt

Är tanken att du ska ut och fjällvandra och vill ha ett enmanstält du verkligen kan lita på i alla väder? Då ska du kika in Hilleberg Akto som är Hillebergs storsäljare, vi förstår varför.

Hilleberg Akto bjuder på en otrolig kvalité som står emot väder och vind bra trots sin låga vikt och packvolym. Du kan använda det oavsett säsong.

Även om det är ett tält för 1 person så är det rymligt. Det är också smidigt att sätta upp.

Vad vi gillar

Vi älskar kvalitén på det här tältet och känner oss aldrig oroliga över att det ska blåsa sönder eller bli blött inne.

Vi upplever också att det är bra ventilation i tältet vilket är ett extra plus.

Vad vi inte gillar

Vi har inte riktigt något negativt att säga om Hilleberg Akto förutom att prislappen är aningen dyr. Men du kan verkligen lita på det här tältet och det kommer hänga med i flera år.

Det här enmanstältet passar dig som:

Hilleberg Akto passar dig som vill ha ett enmanstält som går att använda året runt oavsett väder. Önskar du dig ett litet och smidigt tält som ändå är rymligt ska du köra på det här tältet.

Passar perfekt för dig som ska fjällvandra/vandra, cykla eller paddla.

Fördelar

 • Grym kvalité
 • Lätt
 • Rymlig

Nackdelar

 • Dyr

4. Jack Wolfskin Gossamer (Bästa Billiga Enmanstältet)

bästa billiga enmanstältet för 1 person
 • Bästa Billiga Enmanstältet
 • Tar lite plats
 • Passar bra till sommaren

Vill du ha ett enmanstält men inte lägga allt för mycket pengar på det? Då kan Jack Wolfskin Gossamer vara ett alternativ till dig.

Jack Wolfskin Gossamer ett enmanstält som passar bäst att använda på sommaren. Det är både lätt och packar litet. Tältet väger 1750g och packvolymen är 44 x 14 x 14cm.

Stora delar av tältet är tillverkat i återvunnet material.

Vad vi gillar

Vi gillar att tältet är tillverkat i återvunnet material och att priset är bra.

I jämförelse med de andra enmanstälten så är det här det billigaste i testet vilket vi tycker är perfekt om man har en budget att hålla.

Vad vi inte gillar

Det vi inte gillar med Jack Wolfskin Gossamer är att det är en liten absid där du knapp får plats med något.

En annan sak är att den är väldigt låg i tak vilket gör det lite krångligt att komma in.

Det här enmanstältet passar dig som:

Det här tältet passar dig som endast tänker tälta på sommaren och som har en budget att hålla och inte vill lägga allt för mycket pengar på ett tält.

Fördelar

 • Billig
 • Liten packvolym
 • Tillverkat i återvunnet material

Nackdelar

 • Liten absid
 • Lågt tak

Att tänka på när du köper ett Enmanstält

Hur mycket väger tältet?

Är du ute efter ett enmanstält är det högst troligt att du ska ut och tälta själv. Och därför kommer du bära all packning själv och kan inte dela vikten med någon annan.

Därför är det bra att kolla vad tältet väger. Ofta är enmanstält lätta men vikten kan skilja sig från olika tält ändå. Och är det något du kan dra ner vikt på så är det just ditt tält.

Ska du exempelvis vandra vill du ha en så lätt packning som möjligt för att orka gå långa sträckor. Ska du cykla eller endast gå korta sträckor är du inte lika beroende av ett lätt tält.

Hur är packvolym & är tältet rymligt?

Tält packar olika vissa är större än andra. Har du lite plats i ryggsäcken kan det vara värt att kolla packvolymen på tältet så du vet att du får plats med det.

Det är också bra att kolla hur rymligt tältet är när det är uppfält.

Vi rekommenderar att du i alla fall har sitthöjd i tältet och att någon form av absid finns så du kan lägga din packning och skor skyddat under natten.

Vad är tältet tillverkat i?

Materialet på tältet har storbetydelse för att det ska var slittåligt och klara av hårda vindar. Nylon och polyester är bra och slitstarka material.

Vattenpelare

Vill du ha ett tält som klarar av regn utan att det läcker in ska du kolla vad det är för vattenpelare på ytterduken. Ju högre pelare desto mer vattentät är tältduken.

En vattenpelare på minst 3000mm är att föredra för att du ska vakna torr.

Finns absid på tältet?

Även enmanstält kan ha en liten absid vissa större än andra.

Som vi nämnde innan rekommenderar vi att tältet har en absid så du har någonstans att lägga dina saker. Det är sällan det finns plats för det inne i tältet.

Och skulle det regna eller blåsa kraftigt kan det vara skönt att ha sin packning och skor skyddat. Med en absid kan du också sitta och laga mat med tak över huvudet om det är busväder ute.

När ska tältet användas?

En annan viktigt sak att tänka på innan du köper ett enmanstält är att fundera på när du har tänkt att använda det. Ska du enbart tälta på sommaren då räcker det med ett sommartält.

Ska du däremot fjällvandra eller tälta på höst och vinter är det bra att kika på ett tält som funkar året runt eller ett tresäsongstält.


Sammanfattning – Bästa enmanstältet för 1 person

 • Om du letar lättvikts tält för 1 person är Hilleberg Enan det bästa valet eftersom det är det lättaste tältet i testet men som ändå är slittåligt och står emot väder och vind bra.
 • Vill du ha ett självstadgande enmanstält är MSR Elixir 1 ett bra val eftersom det är det enda kupoltältet i testet. Det är också ett prisvärt alternativ på ett grymt tält i bra kvalité och det rymligaste enmanstältet i testet.
 • Söker du efter ett enmanstält för fjällvandring är Hilleberg Akto ett bra val eftersom den går att använda året runt är av topp kvalité och både packar litet och är lätt.
 • Har du en budget att hålla och vill ha ett billigt enmanstält då är Jack Wolfskin Gossamer ett bra val eftersom det är det billigaste tältet för 1 person i testet. Det är också tillverkat i återvunnet material.

Lämna en kommentar